Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2025

Ελληνικά Διαβατήρια

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για νέο ελληνικό διαβατήριο ή για ανανέωση του ελληνικού σας διαβατηρίου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ μόνον εάν είστε Έλληνας πολίτης, δηλαδή εάν είστε εγγεγραμμένος σε δήμο της Ελλάδας. Εάν είστε ελληνικής καταγωγής, αλλά δεν έχετε εγγραφεί σε δήμο, παρακαλούμε συμβουλευτείτε την ενότητα «Ελληνική ιθαγένεια».

Διαδικασία & Δικαιολογητικά


Αιτήσεις για νέο διαβατήριο/ανανέωση διαβατηρίου γίνονται δεκτές μόνο αυτοπροσώπως και κατόπιν ραντεβού. Για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού, μπορείτε να στείλετε email στο τμήμα διαβατηρίων του Γενικού Προξενείου ( ), με θέμα «Attn: PassportDpt»). Θα χρειαστεί να επισυνάψετε τα εξής:

1.    αντίγραφο του πιο πρόσφατου ελληνικού διαβατηρίου σας, εάν έχετε,
2.    αντίγραφο της ελληνικής σας ταυτότητας (και τις δύο όψεις). Σε περίπτωση που δεν έχετε, επισυνάψτε αντίγραφο της οικογενειακής σας μερίδας. Εάν δεν έχετε οικογενειακή μερίδα, συμπληρώστε τη φόρμα αίτησης "Αίτηση δημοτολογικώνστοιχείων για διαβατήριο" από την ενότητα "Έντυπα αίτησης".
3.    Επίσης, σημειώστε έναν τηλεφωνικό αριθμό όπου μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Την ημέρα του ραντεβού σας θα πρέπει να υποβάλλετε τα ακόλουθα έγγραφα:

1.    Αίτηση (συμπληρώνεται στο Γενικό Προξενείο)
2.    Προηγούμενο διαβατήριο (αν έχετε).
3.   Διαβατήριο ή ταυτότητα Νότιας Αφρικής (για επιβεβαίωση της ορθογραφίας του ονόματός σας με λατινικούς χαρακτήρες).
4.    Δύο (2) πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών (4x6 cm, ανοιχτόχρωμο φόντο κ.λπ.) – δείτε τις πλήρεις προδιαγραφές εδώ:
http://www.passport.gov.gr/en/diadikasia-ekdosis/documents/specificationphoto.html .
5.    Ελληνική ταυτότητα αν έχετε.
6.  Υπεύθυνη δήλωση (συμπληρώνεται στο Γενικό Προξενείο) στην οποία θα διευκρινίζετε εάν:
o    έχετε καταδικαστεί ποτέ για εγκλήματα που σχετίζονται με την έκδοση, χρήση, απώλεια ή κλοπή διαβατηρίων•
o    εκκρεμεί ποινική δίωξη εναντίον σας και εάν σας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τα προαναφερθέντα αδικήματα.
o    Έχετε κηρυχθεί ποτέ στρατιώτης ή λιποτάκτης.
o    Σας έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τηνΕλλάδα.
o    διαθέτετε έγκυρο διαβατήριο.
7.  Μόνον άνδρες ηλικίας 19-45 ετών: Πιστοποιητικό αναβολής από την στράτευση(πιστοποιητικό «Τύπου Β»). Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε, πρέπει πρώτα να ολοκληρώσετε αυτήν τη διαδικασία (συμβουλευτείτε την ενότητα «Αναβολή Στρατιωτικής Υπηρεσίας» για περισσότερες λεπτομέρειες) .
8.    Ανήλικοι: Στην περίπτωση των ανηλίκων, τα δικαιολογητικά υποβάλλουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Σε περίπτωση που είναι παρών μόνο ο ένας γονέας, απαιτείται η γραπτή συγκατάθεση του άλλου, με την υπογραφή του επικυρωμένη είτε από άλλη Προξενική Αρχήτης Ελλάδας είτε από Δημόσια Αρχή της Νότιας Αφρικής.
9.    Πρόσωπα υπό κηδεμονία ή δικαστική συμπαράσταση: Στην περίπτωση ενήλικων προσώπων υπό κηδεμονία ή δικαστική συμπαράσταση, απαιτείται η παρουσία του κηδεμόνα ή/και του δικαστικού συμπαραστάτη κατά την υποβολή της αίτησης. Επικυρωμένο αντίγραφο της σχετικής απόφασης Ελληνικής Αρχής περί κηδεμονίας/δικαστικής συμπαράστασης πρέπει να προσκομίζεται.

Παράδοση διαβατηρίου

Τα διαβατήρια παραλαμβάνονται αυτοπροσώπως ή από τον κηδεμόνα/συμπαραστάτη ή από νομίμως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, με την επίδειξη και ταυτοποιητικού εγγράφου. Τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα προσκομίζουν γραπτή εξουσιοδότηση (υπογραφή επικυρωμένη από Ελληνική Προξενική Αποστολή ή οποιαδήποτε άλλη ελληνική ή νοτιοαφρικανική διοικητική αρχή).

Όταν παραλαμβάνονται νέα διαβατήρια, οι αιτούντες υποβάλουν το παλιό τους διαβατήριο για ακύρωση.

Αμοιβές

Τα τέλη για την έκδοση ελληνικών διαβατηρίων είναι:

Διαβατήρια για αιτούντες άνω των 14 ετών (10ετούς ισχύος): αντίστοιχο 80,00 € σε Rand

Διαβατήρια για αιτούντες έως 14 ετών (3ετούς ισχύος): αντίστοιχο 71,00 € σε Rand


Απώλεια/ Κλοπή διαβατηρίου

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής έγκυρου ελληνικού διαβατηρίου στη Νότια Αφρική, είναι υποχρέωση του κατόχου να ενημερώσει το νωρίτερο την τοπική Αστυνομία, λαμβάνοντας αντίγραφο της σχετικής αναφοράς και στη συνέχεια να προχωρήσει στην ενημέρωση της Προξενικής Αρχήςγια την απώλεια/κλοπή.

Η Προξενική Αρχή προβαίνει σε έρευνα για τις συνθήκες απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μήνες από την ημερομηνία που ενημερώθηκε. Σε περίπτωση απώλειας/κλοπής εκ νέου του διαβατηρίου του ίδιου προσώπου εντός 5 ετών, η έρευνα μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο, ανάλογα με την περίπτωση. Όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορεί να εκδοθεί νέο διαβατήριο. Σε περίπτωση απώλειας/κλοπής, η υποβολή νέας αίτησης είναι δυνατή 90 ημέρες μετά τη δήλωση της απώλειας/κλοπής στην Προξενική Αρχή.

Συχνές Ερωτήσεις - Ελληνικά Διαβατήρια

1.    Είναι ασφαλή τα ελληνικά διαβατήρια;
Τα ισχύοντα (μετά το 2006) ελληνικά διαβατήρια είναι από τα ασφαλέστερα στον κόσμο. Παράγονται από την Ελληνική Αστυνομία χρησιμοποιώντας την τελευταία διαθέσιμη τεχνολογία. Τα διαβατήρια μπορούν να διαβασθούν από ηλεκτρονικό αναγνώστη και ενσωματώνουν μικροτσίπ με βιομετρικά δεδομένα.

2.    Ποιος μπορεί να κάνει αίτηση για ελληνικό διαβατήριο;
Μόνο Έλληνες πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να αποκτήσουν ελληνικό διαβατήριο. Η ελληνική ιθαγένεια αποδεικνύεται με εγγραφή σε δήμο της Ελλάδας που αποτυπώνεται στην οικογενειακή μερίδα

3.    Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποκτήσετε ένα νέο διαβατήριο;
Μεταξύ 6 και 8 εβδομάδων.

4.    Γιατί παίρνει τόσο πολύ;
Γιατί τα διαβατήρια παράγονται αποκλειστικά στην Ελλάδα από την Ελληνική Αστυνομία για να πληρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας. Επίσης, για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων, η υπογεγραμμένη αίτησή σας αποστέλλεται από το Γενικό Προξενείο στην Ελληνική Αστυνομία.

5.    Δεν μπορώ να περιμένω τόσο πολύ. Μπορώ να λάβω προσωρινό διαβατήριο ή παράταση του τρέχοντος διαβατηρίου μου;
Όχι, δυστυχώς αυτές οι επιλογές δεν είναι διαθέσιμες, καθώς θα έβαζαν σε κίνδυνο την ασφάλεια του διαβατηρίου.
Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν πάντοτε το δικαίωμα να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ακόμη και με ληγμένο διαβατήριο.

6.    Μένω μακριά από το Γιοχάνεσμπουργκ. Πού αλλού μπορώ να κάνω αίτηση για το διαβατήριό μου;
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ είναι αρμόδιο για τις Επαρχίες Gauteng (με εξαίρεση το Μητροπολιτικό Δήμο Tshwane), Free State, Kwa-Zulu Natal, Limpopo, Mpumalanga και North West. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να έρθετε στο Γενικό Προξενείο εάν ζείτε σε μία από αυτές τις περιοχές.
Δυστυχώς, δεν μπορείτε να ανανεώσετε το διαβατήριό σας στο Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδας στο Durban, καθώς αυτή δεν είναι υπηρεσία που παρέχεται από Επίτιμα Προξενεία.

7.    Χρειάζεται να παραλάβω το διαβατήριό μου αυτοπροσώπως;
Όχι, θα πρέπει να έρθετε αυτοπροσώπως μόνο για την αίτηση. Αντιθέτως, μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε κάποιον να παραλάβει το διαβατήριό σας εκ μέρους σας.

8.    Αλλάζει ο αριθμός του διαβατηρίου μου;
Ναι, κάθε φορά που παίρνετε νέο διαβατήριο, έχει νέο αριθμό.

9.    Ποια είναι η ισχύς του διαβατηρίου που θα παραλάβω;
Από τον Σεπτέμβριο του 2022, η ισχύς του διαβατηρίου για ενήλικες και παιδιά άνω των 14 ετών είναι 10 χρόνια. Για παιδιά κάτω των 14 ετών, η ισχύς είναι 3 χρόνια.

10.    Πόσο καιρό πριν από την ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου μου μπορώ να ξεκινήσω τη διαδικασία ανανέωσης;
Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ανανέωση του διαβατηρίου σας έως και 1 έτος πριν από την ημερομηνία λήξης.

11.    Χρειάζομαι 6 μήνες ισχύ στο ελληνικό μου διαβατήριο για να μπω στην Ελλάδα;
Όχι, μπορείτε να εισέλθετε στην Ελλάδα ακόμη και με ληγμένο ελληνικό διαβατήριο, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2006.

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024