- Αρχική
- Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία
- Η Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη
Επικαιρότητα
- Επικοινωνία
Υποψηφιότητες
1. Ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26
Εκλογές: 6 Ιουνίου, 2024, 78η Γενική Συνέλευση, Έδρα του ΟΗΕ, Νέα Υόρκη
Στις 6 Ιουνίου, η Ελλάδα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε την υποστήριξη των κρατών-μελών του Οργανισμού με σκοπό την εκπροσώπησή τους, για 3η φορά στην ιστορία της, στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας έγινε στις 16 Μαρτίου του 2023 από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Δένδια, στην έδρα του ΟΗΕ, με επίσημο σύνθημα: ‘Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία’.
Με σεβασμό προς τη διπλωματική παρακαταθήκη των 2 προηγούμενων συμμετοχών στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2005-06, 1952-53), η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πολυμέρεια, στη συμπεριληπτικότητα, στην ισότητα και στην ελευθερία, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, σε ομιλία του σχετικά με την υποψηφιότητα της χώρας. Αρχές που, συνεπώς, καθορίζουν τη δέσμευσή της στις βασικές προτεραιότητές της: την Ειρηνική Επίλυση Διαφορών, τον Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, την Ατζέντα ‘Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια’ (WPS), την Κλιματική Αλλαγή και Ασφάλεια, τη Ναυτική Ασφάλεια και τα Παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις.
Σύνδεσμος προς την ειδικά αφιερωμένη ιστοσελίδα για την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας: https://greeceforunsc.mfa.gr/el/
2. Ως μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την περίοδο 2028-30
Εκλογές: Οκτώβριος, 2027,82α Γενική Συνέλευση, Έδρα του ΟΗΕ, Νέα Υόρκη
Η Ελλάδα έχει υποβάλει υποψηφιότητα συμμετοχής στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (2028-2030), για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Κύριοι άξονες της συμμετοχής της χώρας θα είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, με στόχο την προστασία ευάλωτων ομάδων, με βάση τις αρχές της μη διάκρισης και της διαφορετικότητας.