Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη arrow Ανακοινώσειςarrow Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, μετά την Τριμερή Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Παλαιστίνης, κατά την Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 71ης Συνόδου της ΓΣ ΟΗΕ (Ν. Υόρκη, 21.09.2016)

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, μετά την Τριμερή Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Παλαιστίνης, κατά την Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 71ης Συνόδου της ΓΣ ΟΗΕ (Ν. Υόρκη, 21.09.2016)

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σήμερα είχαμε μια μεγάλη συνεργασία, την τριμερή συνεργασία ανάμεσα στην Παλαιστίνη, την Κύπρο και την Ελλάδα. Συζητήσαμε για τη συνεργασία ανάμεσα στις τρεις πλευρές σε θέματα πολιτικού ενδιαφέροντος. Αποφασίσαμε να υπάρξει συνάντηση των Πολιτικών Διευθυντών μας, προκειμένου να προετοιμάσουν την επόμενη συνάντηση Υπουργών, για τον Ιανουάριο του 2017. Τα θέματα της συνάντησής μας θα είναι η στρατηγική κατάσταση της περιοχής, η διαμόρφωση δομών ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και η συνεργασία σε σειρά από τομείς, δηλαδή από την εκπαίδευση και τον τουρισμό μέχρι τη δημιουργία οικονομικών συνεργασιών προς όφελος των λαών μας. Κουβεντιάσαμε, επίσης, για την ανάγκη να διαμορφώσουμε μια κοινή στρατηγική όσον αφορά την εν γένει εφαρμογή του διεθνούς νόμου και των διεθνών κανόνων, στους οποίους στηρίζεται η εξωτερική πολιτική και των τριών πλευρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η παλαιστινιακή πλευρά πώς βλέπει αυτή την πρωτοβουλία;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η παλαιστινιακή πλευρά νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ ευχαριστημένη, διότι είναι μια πρωτοβουλία που ξεφεύγει από τα παραδοσιακά διμερή fora και εισέρχεται τριμερή σχήματα με τις θετικές επιπτώσεις που έχουν για τη θέση κάθε χώρας που συμμετέχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν εκφρασθεί αντιρρήσεις από την μεριά του Ισραήλ;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν ερωτήθηκε και δεν ερωτάμε τρίτους, όπως και δεν ρωτήσαμε τρίτους όταν κάναμε την τριμερή με το Ισραήλ. Γενικά, ο κανόνας είναι - και το δηλώνουμε ξανά - ότι αυτές οι τριμερείς δεν στρέφονται σε βάρος κανενός, έχουν μια θετική και όχι αρνητική ατζέντα, μέσω της οποίας διευκολύνεται η ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής συνεργασίας των τριών πλευρών.