Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη arrow Ανακοινώσειςarrow Σημεία παρέμβασης Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κατά την 4ετή Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων

Σημεία παρέμβασης Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κατά την 4ετή Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021

«Εδώ και χρόνια, είμαστε στην πρώτη γραμμή του προβλήματος της εμπορίας ανθρώπων, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ, και στο Αιγαίο έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις απάνθρωπες πρακτικές που ακολουθούν οι διακινητές, με την υποστήριξη ή την ενθάρρυνση υπηρεσιών τρίτων χωρών. Έχουμε σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε διαδικτυακή παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της 4ετούς Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην έδρα του ΟΗΕ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η πανδημία προσέθεσε νέους κινδύνους για τα θύματα εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων, ιδίως για γυναίκες και ασυνόδευτους ανηλίκους, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία θα εξωθήσει στην ακραία φτώχεια 40 με 60 εκ. ανθρώπους, την ίδια στιγμή που η διεθνής οικονομική βοήθεια έχει μειωθεί κατά 20%. Επιπλέον, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί να ωθήσουν πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες στην αναζήτηση περισσότερο επικίνδυνων μεταναστευτικών οδών.

Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός, «η εργαλειοποίηση μεταναστών για πολιτικά κίνητρα στέλνει ευάλωτα άτομα, όπως γυναίκες και παιδιά, στα χέρια των διακινητών» και «όσο το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων εξακολουθεί να ενθαρρύνεται από τρίτους, είναι αναγκαίο να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη μας και να κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν για την προστασία των θυμάτων αυτών. Για αυτό και είναι κρίσιμο να στείλουμε το μήνυμα σήμερα ότι η συνεργασία και η συνεννόηση μεταξύ των γειτονικών χωρών είναι ζωτικής σημασίας».

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει προβεί σε αποφασιστικά και συγκεκριμένα βήματα για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και δεσμεύεται ως προς την επίτευξη των στόχων που απορρέουν από τον παγκόσμιο πρόγραμμα δράσης του ΟΗΕ». Σημείωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του ΥΠΕΞ, λειτουργεί από το 2019 ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων. Επιπλέον, ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας επικαιροποιήθηκε το 2019 και το 2021 ώστε να εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, ενώ ο νέος Νόμος για το Άσυλο και τις διαδικασίες υποδοχής προσφύγων περιέχει προβλέψεις για τα ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του ως προς την αποχώρηση ορισμένων κρατών-μελών του ΟΗΕ, της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης από τη συγκεκριμένη Σύμβαση.