- Αρχική
- Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία
- Η Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη
Επικαιρότητα
- Επικοινωνία
Συμμετοχή Μόνιμης Αντιπροσωπείας Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη σε ανοιχτή συζήτηση Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα «Προασπίζοντας τον Καταστατικό Χάρτη ΗΕ για τη διατήρηση Διεθνούς Ειρήνης & Ασφάλειας»
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη κα Μαρία Θεοφίλη κατά την παρέμβασή της στην ανοιχτή συζήτηση Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα «Προασπίζοντας τον Καταστατικό Χάρτη ΗΕ για τη διατήρηση Διεθνούς Ειρήνης & Ασφάλειας» (Credit: UN Photo/Mark Garten)
Η Βιετναμική Προεδρία Συμβουλίου Ασφαλείας συγκάλεσε από 9 έως 13 Ιανουαρίου 2020 ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Προασπίζοντας τον Καταστατικό Χάρτη ΗΕ για τη διατήρηση Διεθνούς Ειρήνης & Ασφάλειας». Εξαιρετικά πολυπληθής συμμετοχή περιελάμβανε όχι λιγότερα από 116 κράτη-μέλη, από οποία 10 εκπροσωπήθηκαν σε υπουργικό επίπεδο. Στόχος της συνάντησης ήταν επιβεβαίωση της θεμελιώδους σημασίας Καταστατικού Χάρτη ΗΕ, καθώς και ανταλλαγή απόψεων για τρόπους και μέσα με τα οποία το Συμβούλιο, το ευρύτερο σύστημα ΗΕ, περιφερειακοί οργανισμοί και κράτη-μέλη ΗΕ θα μπορούσαν να αναδείξουν και να προασπίσουν το ρόλο του Χάρτη για τη διατήρηση διεθνούς ειρήνης & ασφάλειας. Στην έναρξη συνεδρίασης, κράτη-μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας ενέκριναν Δήλωση Προέδρου του που συνοψίζει σημασία Καταστατικού Χάρτη ΗΕ και καλεί όλα τα μέλη ΗΕ να εφαρμόζουν πλήρως πρόνοιές του. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε συναφείς ανακοινώσεις τύπου ΗΕ στους ακόλουθους συνδέσμους: SC/14071, SC/14072 και SC/14077.
Στην παρέμβασή της τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη κα Μαρία Θεοφίλη επικεντρώθηκε στη σημασία σεβασμού προνοιών Χάρτη που απαγορεύουν τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας και ενθαρρύνουν την πρόληψη και ειρηνική επίλυση διαφορών. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνώρισε κρίσιμο ρόλο Συμβουλίου Ασφαλείας για την αντιμετώπιση διεθνών διαφορών σε πρώιμα στάδιά τους, χωρίς καθυστέρηση. Επιπρόσθετα υπογράμμισε τη σημασία σεβασμού Σύμβασης ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, που συνεισφέρει στην ενίσχυση της ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ όλων των εθνών και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας σε ένα διεθνές περιβάλλον που αντιμετωπίζει προκλήσεις. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η υποψηφιότητα της Ελλάδας για μια θέση Μονίμου Μέλους Συμβουλίου Ασφαλείας την περίοδο 2025 – 2026 εμφορείται από ισχυρή θέληση προάσπισης Χάρτη ΗΕ.