Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024

Έδρες Ουνέσκο

Στα περισσότερα ελληνικά Πανεπιστήμια υπάρχουν έδρες οι οποίες ευρίσκονται υπό την αιγίδα της UNESCO, δεδομένου ότι το αντικείμενό τους έχει άμεση σχέση με τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ο οργανισμός. Οι έδρες αυτές είναι:

  1. Έδρα UNESCO για την «Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη», στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής, την καθηγήτρια, κα Δήμητρα Παπαδοπούλου (1997)
  2. Έδρα UNESCO «Διεθνές Δίκτυο Κέντρων Υδάτων-Περιβάλλοντος για τα Βαλκάνια για τη Βιώσιμη Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Επίλυση Διενέξεων», στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής, τον καθηγητή κ. Ιάκωβο Γκανούλη (2003)
  3. Έδρα UNESCO για τη «Διαπολιτισμική Πολιτική για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια», στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με επικεφαλής, την καθηγήτρια κα Παρούλα Νάσκου Περράκη (2004)
  4. Έδρα UNESCO για τις «Φυσικές Καταστροφές στη Γεώσφαιρα, την Υδρόσφαιρα και την Ατμόσφαιρα», στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό και Επόπτη του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χρήστο Ζερεφό (2006)
  5. Έδρα UNESCO για τις «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με επικεφαλής, τον καθηγητή κ. Βασίλειο Μακράκη (2008)
  6. Έδρα UNESCO «Εφηβικής Ιατρικής» στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή και Διευθυντή της Πρώτης Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριο Γεώργιο Χρούσο
  7. Έδρα UNESCO για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη», στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με επικεφαλής, τον καθηγητή κ. Στέλιο Περράκη
  8. Έδρα UNESCO για την «Διαχείριση και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο», στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επικεφαλής, τον καθηγητή κ. Μιχάλη Σκούλλο (*εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2011 –εκκρεμεί η υπογραφή του Συμφωνητικού)
  9. Έδρα UNESCO «Διαστημική Τεχνολογία στην υπηρεσία της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Εκπαίδευσης, των Φυσικών και των Κοινωνικών Επιστημών» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Νικόλαο Σπύρου (*εγκρίθηκε τον Μάιο του 2012 –εκκρεμεί η υπογραφή του Συμφωνητικού)

Κέντρα UNESCO κατηγορίας ΙΙ

Η χώρα μας διαθέτει δύο κέντρα των οποίων ο ερευνητικός προσανατολισμός ταυτίζεται με τους τομείς ενδιαφέροντος της UNESCO, είναι υπό την εποπτεία του οργανισμού, αλλά τα έξοδα λειτουργίας τους βαρύνουν αποκλειστικά την χώρα μας (κέντρα κατηγορίας ΙΙ). Τα κέντρα αυτά είναι:

-Κέντρο διαχείρισης υδάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
-Κέντρο για την Γυναίκα και τον Αθλητισμό, στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.