Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Σε έναν διεθνή Οργανισμό όπως η UNESCO , στον οποίο ο πολιτισμός, με την ευρύτατη έννοιά του, αποτελεί την πεμπτουσία των στόχων του (μήπως η εκπαίδευση ή οι επιστήμες δεν περικλείονται στη σφαίρα του πολιτισμού;) οι Εθνικές Αντιπροσωπείες δεν μπορούν μόνο να αρκούνται στην, επιμελή έστω, παρουσία και συμμετοχή τους στις Επιτροπές ή στα διάφορα Όργανα.

Υπάρχει ένα «παιχνίδι» που παίζεται σε χώρους όπου συνυπάρχουν τόσα πολλά και διαφορετικά κράτη από κάθε γωνιά της γης και με τόσο διαφορετική παράδοση και ιστορία. Εκ πρώτης όψεως, το «παιχνίδι» αυτό μοιάζει συχνά φολκλορικό: γίνονται αλλεπάλληλες εκδηλώσεις προκειμένου να προβληθεί η μία ή η άλλη χώρα, προκειμένου να γίνουν ευρύτερα γνωστά έθιμα και παραδόσεις, ιστορία καλλιτεχνική δημιουργία κλπ. Η δεύτερη ανάγνωση είναι και η πιο διαφωτιστική. Στην UNESCO κάθε χώρα-μέλος έχει τη μοναδική ευκαιρία να προβάλλει διαρκώς  όλα τα στοιχεία εκείνα που εδραιώνουν την υπόστασή της και σηματοδοτούν τη μοναδική της ταυτότητα. Και αυτά δε μπορούν πουθενά να αναζητηθούν παρά μόνο στη γενικότερη πολιτιστική – πνευματική – καλλιτεχνική – επιστημονική της συνεισφορά. Κατά τούτο, οι διάφορες «πολιτιστικές» εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού έχουν και έναν ανομολόγητο, αλλά απολύτως θεμιτό, «πολιτικό» χαρακτήρα. Κατά μείζονα λόγο σημαντικό μάλιστα, καθώς πολύ συχνά παρίσταται η ανάγκη να τεθούν και όρια σε διάφορες διεκδικήσεις  πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων, πράγμα που σημαίνει και μία αδιάκοπη άσκηση ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας που μόνο θετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει.

Χώρα με βαρειά ιστορία και παρελθόν, αλλά και με πάντοτε ζωντανή σύγχρονη πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία, η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να σημαίνει την παρουσία της όσο καλύτερα μπορεί, έστω και σε περίοδο κρίσης. Ίσως μάλιστα με μεγαλύτερη έμφαση σε δύσκολους καιρούς, κατά τους οποίους είδαμε να ανασύρονται στην επιφάνεια βαθειά θαμμένες προκαταλήψεις και ιδεοληψίες που τις νομίζαμε τελειωμένες.

Η ΜΑ της Ελλάδας στην UNESCO, με την πεποίθηση ότι υπάρχει μία ζωντανή και δημιουργική Ελλάδα πολύ διαφορετική από τα «κλισέ» περί “greek salad”, bouzouki και “συρτάκι”, προχώρησε σε μία σειρά από πολιτιστικές δράσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού, με πιο πρόσφατη την από κοινού με την ΜΑ Ισπανίας, οργάνωση έκθεσης στο πλαίσιο του έτους El Greco (24-28 Νοεμβρίου 2014), με έργα Ελλήνων και Ισπανών μαθητών στο Παρίσι 10-12 ετών, εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Ομιλήτρια από ελληνικής πλευράς ήταν η κ. Κατερίνα Κοσκινά, Πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Αθηνών, η οποία με ιδιαίτερη επιστημοσύνη και γλαφυρότητα προσέγγισε τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο της Κρήτης, πριν από την αναχώρησή του για την Ιταλία.

Σε πρόσφατη εξάλλου συνεδρίαση της Ομάδας της Γαλλοφωνίας (Ιανουάριος 2015) έγινε δεκτή η ελληνική πρόταση προκειμένου η κατ’ έτος «Ημέρα της Γαλλοφωνίας» που γιορτάζεται στην UNESCO (23 Μαρτίου 2015) να αφορά τα λαϊκά παραμύθια. ‘Έτσι, δύο «παραμυθάδες» θα αφηγηθούν ελληνικά παραμύθια στη γαλλική γλώσσα, με συνοδεία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Οι ίδιοι θα αφηγηθούν παραμύθια και από άλλες χώρες, έτσι ώστε στην εκδήλωση να εκπροσωπούνται όλες οι γεωγραφικές ομάδες. Προβλέπεται επίσης και στρογγυλή τράπεζα με Έλληνες επιστήμονες- λαογράφους.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε εντούτοις στο εξάμηνο (Ιανουάριος- Ιούνιος 2014) της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://www.consilium.europa.eu/).  Κατά το διάστημα αυτό, η ελληνική παρουσία υπήρξε εντονότατη με συνεχείς εκδηλώσεις κάθε μήνα. Ενδεικτικώς αναφέρουμε την προβολή της ταινίας του Βασίλη Λουλέ « Φιλιά εις τα παιδιά», με ομιλία της ιστορικού Οντέτ Βαρών-Βασάρ (27.01.2014, Ημέρα του Ολοκαυτώματος), παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων με το Διονύση Σαββόπουλο (20.02.2014), μεγάλη έκθεση για τον «Μαραθώνα, πολιτιστικό τοπίο» (Μάρτιος 2014), δύο συνέδρια α) για την παράνομη διακίνηση των  πολιτισμικών αγαθών και β) για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή (3.03 και 23.04.2014) κ.α. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του εξαμήνου υπήρξε  η συγκλονιστική παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλέους στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα της Γενικής Διάσκεψης (1300 θέσεις).

Δείτε εδώ τις εκδηλώσεις της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στην UNESCO στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.