- Αρχική
- Πρεσβεία της Ελλάδος στην Σιγκαπούρη
- Η Ελλάδα και η Σιγκαπούρη
Επικαιρότητα
Υπηρεσίες
- Επικοινωνία
Αναλόγως της διαρκείας και του σκοπού του ταξιδιού σας στην Ελλάδα, μπορείτε να αιτηθείτε είτε μία θεώρηση βραχείας διαρκείας παραμονής «θεώρηση Σένγκεν» ή μία θεώρηση μακράς διαρκείας παραμονής «εθνική θεώρηση» για παραμονή μεγαλύτερη των 90 ημερών.
Οι πολίτες της Σιγκαπούρης που είναι κάτοχοι έγκυρου διαβατήριου Σιγκαπούρης, δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Υπήκοοι άλλων χωρών που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και θέλουν να μάθουν αν χρειάζονται βίζα ή όχι, μπορούν να ανατρέξουν εδώ.
Οι αιτούντες θεώρησης εισόδου μπορούν να καταθέσουν την αίτηση τους στο Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Σιγκαπούρη, μόνο κατόπιν ραντεβού!
Για να ζητήσετε ραντεβού, μέσω email, και πληροφορίες πως να καταθέσετε την αίτηση σας παρακαλώ διαβάστε παρακάτω στο παράρτημα ΙΙ. ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΣΕΩΣ. Αίτηση ραντεβού μπορεί να γίνει μόνο με email και όχι μέσω τηλεφώνου ή αυτοπρόσωπης παρουσίας στο Προξενείο.
Ώρες κοινού για κατάθεση αιτήσεων θεώρησης εισόδου (μέσω ραντεβού):
Δευτέρα με Παρασκευή, 10:00 με 14:00
Ώρες παραλαβής διαβατηρίων, χωρίς ραντεβού
Τρίτη ή Παρασκευή, 13:00 - 14:00
Διεύθυνση : Πρεσβεία της Ελλάδος , 47 Scotts Rd, Goldbell Towers, #06-03/04, 228233, Σιγκαπούρη
Τηλ: (+65) 67323011 , 67323014
Τι είναι μία θεώρηση Σένγκεν;
Θεώρηση εισόδου είναι μία εξουσιοδότηση, η οποία χορηγείται από ένα από τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν, εν όψει διελεύσεως από ή πρόθεση παραμονής στην επικράτεια των κρατών μελών, η οποία δεν υπερβαίνει σε διάρκεια τις 90 ημέρες ανά οιαδήποτε περίοδο 180 ημερών.
Μία ομοιόμορφη θεώρηση Σένγκεν επιτρέπει στον κάτοχό της παραμονή έως 90 ημέρες ανά οιαδήποτε περίοδο 180 ημερών και ισχύει για την επικράτεια των εξής χωρών: Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο Τσεχία, Δανία, Εσθονία Φινλανδία, Γαλλία. Γερμανία Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λεττονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία (χώρος Σένγκεν).
Για τον υπολογισμό του χρόνου παραμονής στο χώρο Σένγκεν πατήστε εδώ.
Ποιος χρειάζεται μία θεώρηση Σένγκεν;
Εάν απαιτείται να διαθέτετε μία θεώρηση Σένγκεν εξαρτάται από την ιθαγένειά σας.
Δείτε τον κατάλογο των χωρών, των οποίων οι πολίτες χρειάζεται ή δεν απαιτείται να διαθέτουν θεώρηση Σένγκεν για παραμονή έως 90 ημέρες στο χώρο Σένγκεν.
Θεώρηση διελεύσεως αεροδρομίου (ATV)
Οι πολίτες ορισμένων τρίτων χωρών μπορεί να χρειάζεται, επίσης, να κατέχουν θεώρηση διελεύσεως αεροδρομίου (ATV), όταν πρόκειται να αλλάξουν αεροσκάφος σε αεροδρόμιο ενός κράτους μέλους Σένγκεν. Δείτε τον κοινό κατάλογο των χωρών, οι πολίτες των οποίων χρειάζονται ATV και τον εθνικό κατάλογο των χωρών για τους πολίτες των οποίων απαιτείται ATV. Δείτε, επίσης, τις εξαιρέσεις από την ανωτέρω υποχρέωση.
Προηγουμένη διαβούλευση
Ένα Κ-Μ Σένγκεν μπορεί να απαιτεί να ζητηθεί η γνώμη του όταν εξετάζονται αιτήσεις θεωρήσεως πολιτών ορισμένων τρίτων χωρών. Αυτή η διαδικασία διαβουλεύσεως μπορεί να διαρκέσει έως 14 ημέρες. Επομένως, οι αιτούντες θεώρηση πρέπει να το λαμβάνουν υπ’ όψη όταν πρόκειται να υποβάλουν αίτηση θεωρήσεως. Δείτε τον κατάλογο των χωρών για τις οποίες απαιτείται διαβούλευση.
Μέλη οικογενείας πολιτών ΕΕ /ΕΟΧ & Ελβετίας
Εάν είσθε μέλος οικογενείας πολίτη Κ-Μ της ΕΕ, του ΕΟΧ ή της Ελβετίας ενδέχεται να δικαιούσθε να εξυπηρετηθείτε απ' ευθείας στο Προξενείο και κατά προτεραιότητα όταν υποβάλετε αίτηση θεωρήσεως, να υποβάλετε λιγότερα δικαιολογητικά και να μην καταβάλετε τέλος θεωρήσεως, εφ’ όσον μπορείτε να απαντήσετε καταφατικώς σε όλα τα ακόλουθα ερωτήματα:
Α) Υπάρχει πολίτης της ΕΕ, ο οποίος ασκεί το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας και από τον οποίο ο αιτών θεώρηση έλκει οποιαδήποτε δικαιώματα;
Β) Υπάγεται ο αιτών θεώρηση στον ορισμό του μέλους οικογενείας;
Γ) Ο αιτών θεώρηση συνοδεύει ή πηγαίνει να συναντήσει τον πολίτη της ΕΕ;
Δικαιώματα τα οποία απορρέουν από χορηγηθείσα θεώρηση
Η χορήγηση θεωρήσεως εισόδου δεν παρέχει αυτόματο δικαίωμα εισόδου στον χώρο Σένγκεν στον κάτοχό της. Οι Αρχές συνοριακού ελέγχου ή άλλες αρμόδιες Αρχές δύνανται να ελέγξουν το σκοπό του ταξιδιού και εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις εισόδου. Οι πολίτες τρίτων χωρών κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για τη διαβίωσή τους. Για πληροφορίες πατήστε εδώ. Οι έλεγχοι αυτοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να μην επιτραπεί η είσοδος στον κάτοχο της θεωρήσεως.
Απόρριψη αιτήσεως θεωρήσεως
Εάν η αίτηση για χορήγηση θεωρήσεως απορριφθεί η προξενική Αρχή θα σας ενημερώσει εγγράφως για τους λόγους απορρίψεως. Η απόρριψη αιτήσεως θεωρήσεως αποτελεί ατομική διοικητική πράξη, κατά της οποίας μπορείτε να ασκήσετε έφεση. Στο τυποποιημένο έντυπο, με το οποίο θα σας γνωστοποιείται η απόρριψη της αιτήσεώς σας, υπάρχουν οι αναγκαίες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να ασκήσετε έφεση.
Σημαντική σημείωση:
Από τις 28 Φεβρουαρίου 2022, με απόφαση (6622/22 / 25-02-2022) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Συμφωνία Διευκόλυνσης Χορήγησης Θεωρήσεων για τη Ρωσία (VFA) μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσικής Ομοσπονδίας ετέθη σε μερική αναστολή για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας που υποβάλουν αίτηση για θεώρηση Schengen.
Συγκεκριμένα:
Α. Άρση της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για όλους τους κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων, συνεπώς όλοι οι κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση Schengen.
Β. Οι αιτούντες, που απαριθμούνται κατωτέρω, υποχρεούνται (i) να πληρώσουν πλήρες τέλος θεώρησης (90 Ευρώ) και (ii) να υποβάλουν τα πλήρη πλέον, απαραίτητα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τον Κώδικα Θεωρήσεων (η εφαρμογή της συναφούς διάταξης του VFA, ως προς, τα συνημμένα στις αιτήσεις τους, απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανεστάλη επίσης):
• Μέλη των επίσημων αντιπροσωπειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας που, μετά από επίσημη πρόσκληση που απευθύνεται στη Ρωσική Ομοσπονδία, πρόκειται να συμμετάσχουν σε επίσημες συναντήσεις, διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις ή προγράμματα ανταλλαγών, καθώς και σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, από διακυβερνητικούς οργανισμούς στην επικράτεια ενός από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. {Άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) & άρθρο 5 παράγραφος 2 σημείο α)}
• Τα μέλη εθνικών και περιφερειακών κυβερνήσεων και κοινοβουλίων, καθώς και τα μέλη του Συνταγματικού και Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας {Άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α)}
• Επιχειρηματίες και εκπρόσωποι επιχειρηματικών οργανώσεων {Άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο β)}
• Οι κάτοχοι έγκυρων διπλωματικών διαβατηρίων
Η αίτηση θεωρήσεως πρέπει, κατά κανόνα, να υποβληθεί στην προξενική Αρχή τουλάχιστον 15 ημέρες πριν το σχεδιαζόμενο ταξίδι και όχι ενωρίτερα από 6 μήνες από τη σχεδιαζομένη πραγματοποίηση του ταξιδιού.
Αιτήματα για τον καθορισμό ραντεβού γίνονται δεκτά αποκλειστικά μέσω email στη διεύθυνση : visa.sg@mfa.gr, ακολουθώντας την παρακάτω μορφή:
Preferred appointment date (DD/MM/YYYY)
Name of applicant (Last name, First name)
Date of birth:
Contact Tel No:
Passport No:
Country of Issue:
Expiry Date:
Type of Visa: (Schengen / short term or National / long term)
Main country of destination
Expected dates of arrival / departure (DD/MM/YYYY - DD/MM/YYYY)
Reason: Tourism / Business / Others
Αν ταξιδεύετε ως γκρουπ, με φίλους ή οικογένεια, παρακαλώ στείλτε ένα email για όλους τους αιτούντες.
Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν με email, για την επιβεβαίωση του ραντεβού σας. Αν η επιθυμητή ημέρα και ώρα δεν είναι διαθέσιμη, θα σας χορηγηθεί η επόμενη διαθέσιμη θέση.
Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά το email μας και ακολουθήστε τις οδηγίες.
Η απόφαση επί της αιτήσεως θεωρήσεως λαμβάνεται, κατά κανόνα, εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεως στην προξενική Αρχή και είναι παραδεκτή. Η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί κατά ανώτατο όριο σε 45 ημερολογιακές ημέρες σε μεμονωμένες περιπτώσεις, ιδίως όταν απαιτείται περαιτέρω ενδελεχής εξέταση της αίτησης. Επί των αιτήσεων λαμβάνονται αποφάσεις αμελλητί σε αιτιολογημένες μεμονωμένες περιπτώσεις κατεπείγοντος. Η προξενική Αρχή θα σας ενημερώσει αναφορικώς με την ημερομηνία λήψεως αποφάσεως επί της αιτήσεώς σας, όταν την παραλάβει.
Γενικοί κανόνες υποβολής της αιτήσεως θεωρήσεως
Για να υποβάλετε αίτηση θεωρήσεως απαιτείται να υποβάλετε:
1. Αίτηση θεωρήσεως (ελληνικά, αγγλικά ) πλήρως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη.
2. Διαβατήριο, με τουλάχιστον δύο κενές σελίδες. Το διαβατήριο πρέπει να έχει εκδοθεί εντός των προηγουμένων 10 ετών. Η ισχύς του διαβατηρίου πρέπει να εκτείνεται τουλάχιστον 3 μήνες μετά την ημερομηνία αναχωρήσεώς σας από το χώρο Σένγκεν ή στην περίπτωση πολλαπλών ταξιδίων έως την ημερομηνία, κατά την οποία σχεδιάζετε να αναχωρήσετε μετά την τελευταία παραμονή.
3. Πρόσφατη φωτογραφία, βάσει των προδιαγραφών του ICAO.
4. Δακτυλικά αποτυπώματα. Πρέπει να συλλεχθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα του αιτούντος, εάν δεν έχουν καταχωρισθεί στο VIS, εντός των προηγουμένων 59 μηνών, κατά προηγουμένη υποβολή αιτήσεως για θεώρηση Σένγκεν. Ορισμένες κατηγορίες αιτούντων εξαιρούνται από την εν λόγω υποχρέωση.
5. Τέλος θεωρήσεως. Ισοδύναμο των 80 Ευρώ, πληρωτέο σε Δολλ. Σιγκαπούρης βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά
Μπορείτε να βρείτε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εδώ
Ταξιδιωτική ιατρική ασφάλιση
Οι αιτούντες υποχρεούνται να διαθέτουν ταξιδιωτική ιατρική ασφάλιση, η οποία θα καλύπτει επείγουσα ιατρική φροντίδα, νοσηλεία και επαναπατρισμό (περιλαμβανομένης της περιπτώσεως θανάτου). Η ελαχίστη κάλυψη πρέπει να ανέρχεται σε 30.000 ευρώ. Η ασφάλιση πρέπει να ισχύει για όλο το χώρο Σένγκεν, σε περίπτωση ομοιόμορφης θεωρήσεως ή την επικράτεια του/των Κ-Μ, σε περίπτωση θεωρήσεως περιορισμένης εδαφικής ισχύος και για όλη τη διάρκεια παραμονής.
Παρακαλώ σημειώστε ότι η Προξενική Αρχή διατηρεί το δικαίωμα, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, να απαιτήσει επιπλέον δικαιολογητικά και εφ’ όσον το κρίνει σκόπιμο να καλέσει τον αιτούντα για συνέντευξη.
Πληροφορίες για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων - Κανονισμός για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - πληροφορίες σε αιτούντες θεώρηση
Προσοχή! Όταν σας επιστραφεί το διαβατήριό σας παρακαλούμε να ελέγξετε τη αυτοκόλλητη θεώρηση για τυχόν λάθη. Εάν διαπιστώσετε μία λανθασμένη εγγραφή παρακαλούμε να ενημερώσετε αμέσως την προξενική Αρχή. Εάν δεν το πράξετε η προξενική Αρχή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για τυχόν προβλήματα, τα οποία θα αντιμετωπίσετε, όσον αφορά στην πραγματοποίηση του ταξιδίου σας.
Δείτε χρήσιμες πληροφορίες εδώ για τη θεώρηση, η οποία σας χορηγήθηκε και το ταξίδι σας στην Ελλάδα και στο χώρο Σένγκεν.
Θεώρηση Μακράς διάρκειας1 (Εθνική θεώρηση−Visa D) είναι η εξουσιοδότηση που χορηγείται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την είσοδο και διαμονή πολιτών τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια για διάστημα που υπερβαίνει τις 90 ημέρες και μπορεί να ανέλθει έως 365 ημέρες, βάσει των αντίστοιχων εθνικών νομοθετικών ρυθμίσεων ή το ενωσιακό δίκαιο για το καθεστώς διαμονής πολιτών τρίτων χωρών.
Αρμόδια αρχή για την έκδοση εθνικής θεώρησης εισόδου είναι η Ελληνική διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Αρχή, στην δικαιοδοσία της οποίας βρίσκεται νομίμως ο αιτών.
Σύμφωνα με το Άρθρο 5, παράγραφος 7 του Νόμου 4251/2014, οι εθνικές θεωρήσεις εκδίδονται βάσει των αντιστοίχων για την άδεια διαμονής νομοθετικών ρυθμίσεων και η διάρκεια τους συναρτάται, κατά περίπτωση, με εκείνη της προβλεπόμενης διαμονής. Επιπρόσθετα, με την υπ. αριθ. Φ3497.3/ΑΠ24245/2014 (Β΄ 1820) Απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών καθορίζονται τα γενικά δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης εθνικών χορηγήσεων εισόδου μακράς διάρκειας. Τέλος, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ. αριθ. 30825/14 (Β΄ 1528) καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση εθνικών θεωρήσεων εισόδου και για την χορήγηση και ανανέωση τίτλων διαμονής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4251/2014.
Η Εθνική θεώρηση εισόδου χορηγείται ανεξάρτητα από το εάν ο αιτών αλλοδαπός υπόκειται ή όχι σε υποχρέωση θεώρησης εισόδου με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) υπ’ αριθμ. 539/2001 του Συμβουλίου της ΕΕ της 15ης Μαρτίου 2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και δεν παρέχει στον κάτοχό της αμετάκλητο δικαίωμα εισόδου.
Η συνδρομή των προϋποθέσεων η απόφασης και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης της παρ. 1 του άρθρου 136 του Ν. 4245/2014 δεν προδικάζει τη χορήγηση εθνικής θεώρησης μακράς διάρκειας, η οποία ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Άρθρο 5, παράγραφος 7 του Νόμου 4251/2014, οι εθνικές θεωρήσεις εκδίδονται βάσει των αντιστοίχων για την άδεια διαμονής νομοθετικών ρυθμίσεων και η διάρκεια τους συναρτάται, κατά περίπτωση, με εκείνη της προβλεπόμενης διαμονής. Η εθνικές θεωρήσεις εισόδου δεν παρατείνονται.
Επιπλέον, οι εθνικές θεωρήσεις που χορηγούνται σε υπηκόους τρίτων χωρών είναι κατά κανόνα διάρκειας ενός έτους (365 ημερών) πλην των περιπτώσεων που εμπίπτουν στο άρθρο 18 του Ν. 4251/2014, οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα για συγκεκριμένο σκοπό και για συγκεκριμένο διάστημα διαμονής που δεν υπερβαίνει, το ένα έτος και το διάστημα διαμονής συναρτάται με την ολοκλήρωση του σκοπού. Σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγείται από την αρμόδια προξενική αρχή, με την επιφύλαξη των γενικών και ειδικών διατάξεων για τις θεωρήσεις, εθνική θεώρηση εισόδου για διάστημα μικρότερο των 365 ημερών, χωρίς να απαιτείται η έκδοση άδειας διαμονής από τις συναρμόδιες αρχές. Οι κατηγορίες αυτές είναι:
Β1. Εποχικά εργαζόμενοι (έως 6 μήνες).
Β2. Αλιεργάτες (έως 11 μήνες).
Β3. Μέλη καλλιτεχνικών συγκροτημάτων (έως 1 έτος).
Β4. Εργαζόμενοι νόμιμα σε επιχείρηση εγκατεστημένη σε Κ-Μ ΕΕ οι οποίοι μετακινούνται για παροχή συγκεκριμένης υπηρεσίας στο πλαίσιο συμβατικής υποχρέωσης (έως 1 έτος).
Β5. Εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό σε επιχείρηση, εγκατεστημένη σε τρίτη χώρα στο πλαίσιο σύμβασης προμήθειας για παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών (έως 6 μήνες).
Β5. Αρχηγοί Οργανωμένων Ομάδων Τουρισμού (έως 8 μήνες).
Β6. Αθλητές προπονητές και λοιπό εξειδικευμένο προσωπικό για προετοιμασία (έως 6 μήνες).
Β7. Φοιτητές που συμμετέχουν σε πρόγραμμα με σκοπό την πρακτική άσκηση (έως 6 μήνες).
Κατά τη χορήγηση των εθνικών θεωρήσεων εισόδου, οι Προξενικές Αρχές ενημερώνουν τους αιτούντες ότι η κατοχή της θεώρησης εισόδου ουδόλως τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να υποβάλλουν, αμέσως μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα αίτηση καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους, προκειμένου να εφοδιαστούν με τις αντίστοιχες άδειες διαμονής (Άρθρο 7, παράγραφος 1 του Ν.4251/2014).
Η θεώρηση εισόδου δεν παρέχει αυτοδικαίως περαιτέρω δικαιώματα (π.χ. δυνατότητα εργασίας), αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχη βεβαίωση κατάθεσης αίτησης2 για την έκδοση της άδειας διαμονής. Η άδεια διαμονής αποτελεί το νομιμοποιητικό έγγραφο που παρέχει την απαραίτητη πιστοποίηση από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες και με βάση την οποία επιτρέπεται στον υπήκοο τρίτης χώρας να διαμένει νόμιμα στην Ελληνική επικράτεια και να αντλεί όλα τα δικαιώματα τα οποία του παρέχει η εθνική μεταναστευτική νομοθεσία3 .
Σημειώνεται ότι από την 5η Απριλίου 2010, οπότε και ετέθη σε ισχύ ο Κώδικας Θεωρήσεων και ο Κανονισμός 265/20104, έχει εισαχθεί η αρχή της ισοδυναμίας μεταξύ αδειών διαμονής και θεωρήσεων μακράς διαρκείας, όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία του κατόχου στον ενιαίο χώρο Schengen και συνεπώς κάθε υπήκοος τρίτης χώρας, ο οποίος είναι κάτοχος θεωρήσεως μακράς διαρκείας, που έχει χορηγηθεί από Κ-Μ, και έχει περίοδο ισχύος έως ένα έτος, δύναται να ταξιδεύει σε άλλα Κ-Μ για 90 ημέρες εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών, υπό τους ίδιους όρους, οι οποίοι ισχύουν για τον κάτοχο αδείας διαμονής, εφόσον δηλαδή πληροί τις προϋποθέσεις του Άρθρου 5, § 1, σημεία α), γ), δ) και ε) του Κανονισμού (ΕΚ) 562/20065 (Κώδικας Συνόρων Schengen).
Οι πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να λάβουν εθνική θεώρηση εισόδου μακράς διάρκειας οφείλουν να παρουσιασθούν αυτοπροσώπως στην Ελληνική Διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Αρχή εντός της δικαιοδοσίας της οποίας διαμένουν νομίμως και ανεξάρτητα από την κατηγορία εθνικής θεώρησης η οποία θα τους χορηγηθεί:
- να υποβληθούν σε συνέντευξη με σκοπό τη διαπίστωση του σκοπού εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα,
- να καταθέσουν τα προβλεπόμενα γενικά δικαιολογητικά που ορίζονται στην υπ. αριθ. Φ3497.3/ΑΠ24245/2014 (Β΄ 1820) Απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και τα ειδικά δικαιολογητικά (βλ. Κεφάλαια Α-Η κατά περίπτωση) που ορίζονται στην υπ. αριθ. ΚΥΑ 30825/2014 (B΄ 1528) Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Σημείωση: Οι Ελληνικές Διπλωματικές ή έμμισθες Προξενικές Αρχές, που έχουν συνάψει σύμβαση συνεργασίας με εξωτερικό πάροχο υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 43 και το παράρτημα Χ του Κώδικα Θεωρήσεων (Κανονισμός 810/2009/ΕΕ), μπορούν να του αναθέσουν, την εκτέλεση ενός ή περισσότερων από τα καθήκοντα που ορίζονται στην παράγραφο 6 του άρθρου 43 του Κανονισμού 810/2009/ΕΕ για επιλεγμένες κατά την κρίση τους κατηγορίες εθνικών θεωρήσεων εισόδου. - να καταβάλουν τα απαιτούμενα τέλη όπως ορίζονται στην κείμενη εθνική νομοθεσία.
Η θεώρηση μακράς διάρκειας (εθνική θεώρηση – Visa D) μπορεί να χορηγηθεί υπό τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις και εφόσον o αιτών αλλοδαπός υπήκοος της τρίτης χώρας προσκομίσει στην αρμόδια Διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Αρχή:
- πλήρως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο έντυπο αίτησης για εθνική θεώρηση μακράς διάρκειας, συνοδευόμενο από μία πρόσφατη, έγχρωμη, φωτογραφία του αιτούντος, η οποία θα πρέπει να πληροί τις σχετικές προδιαγραφές που τάσσονται από τον ICAO. Το έντυπο της αίτησης ενέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986 ότι τα δηλωθέντα στοιχεία είναι αληθή και τα δικαιολογητικά έγγραφα δεν είναι πλαστά ή παραποιημένα.
- διαβατήριο ή άλλο αναγνωρισμένο από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές ταξιδιωτικό έγγραφο που πληροί τα ακόλουθα κριτήρια: α) η ισχύς του εκτείνεται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης από την επικράτεια των κρατών-μελών της ενισχυμένης συνεργασίας Schengen ή, σε περίπτωση περισσότερων επισκέψεων, μετά την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης από την επικράτεια των κρατών-μελών· ωστόσο, σε αιτιολογημένη επείγουσα περίσταση, η υποχρέωση αυτή δύναται να αίρεται· β) περιέχει τουλάχιστον δύο κενές σελίδες· γ) εκδόθηκε εντός της προηγούμενης δεκαετίας6.
- πιστοποιητικό ποινικού μητρώου των αλλοδαπών Αρχών με το οποίο πιστοποιείται η ποινική κατάσταση του αιτούντος στην χώρα διαμονής του. Σε περιπτώσεις όπου ο αιτών αποδεδειγμένα διαμένει σε χώρα διαφορετική από αυτή της καταγωγής του, για διάστημα μεγαλύτερο του έτους προ της υποβολής της αίτησης θεώρησης εισόδου, η Προξενική Αρχή δύναται, να ζητήσει επιπλέον, την προσκόμιση ποινικού μητρώου από την χώρα υπηκοότητας του αλλοδαπού, εφ’ όσον η χώρα διαμονής δεν απαιτεί ποινικό μητρώου από την χώρα υπηκοότητας για να χορηγήσει άδεια διαμονής.
Σε περιπτώσεις που υφίσταται τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ανεξαρτήτως ποινής, και προκειμένου να διακριβώνεται η συνάφεια του αδικήματος με λόγους που δημιουργούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, ζητείται ειδική αιτιολογία και σταθμίζονται επί μέρους παράμετροι όπως η βαρύτητα του αδικήματος, η υποτροπή και η εν γένει παραβατική συμπεριφορά του υπηκόου τρίτης χώρας.
- ιατρικό πιστοποιητικό από αναγνωρισμένο κρατικό ή ιδιωτικό φορέα, από το οποίο προκύπτει ότι δεν πάσχει από νόσημα ικανό να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και του ενωσιακού κεκτημένου, καθώς και άλλες λοιμώδεις, μεταδοτικές ή παρασιτικές ασθένειες, οι οποίες επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας,
και επιπλέον
- δεν θεωρείται απειλή για τη δημόσια τάξη, την εσωτερική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία ή τις διεθνείς σχέσεις και δεν είναι καταχωρισμένος ως ανεπιθύμητος στις εθνικές βάσεις δεδομένων,
- διαθέτει ταξιδιωτική ασφάλιση, με διάρκεια ισχύος ίση, κατ’ ελάχιστον, με τη χορηγούμενη θεώρηση, με την οποία καλύπτονται τα έξοδα που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση επαναπατρισμού για ιατρικούς λόγους, για επείγουσα ιατροφαρμακευτική φροντίδα ή/και έκτακτη νοσοκομειακή περίθαλψη.
Προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν όροι άρνησης εισόδου της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 4251/2014, η αρμόδια Διπλωματική και Προξενική αρχή δύναται να απαιτεί την προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών.
1. Σημείο ιε), άρθρο 1 του Ν. 4251/2014 (ΦΕΚ 80, τ. Α’, 01.04.2014)
2. Σημείο ιζ), άρθρο 1 του Ν. 4251/2014 (ΦΕΚ 80, τ. Α’, 01.04.2014) Βεβαίωση κατάθεσης αίτησης: Έγγραφο πιστοποίησης προσωρινής νόμιμης διαμονής, ετήσιας διάρκειας, που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την παραλαβή των αιτήσεων των πολιτών τρίτων χωρών που αφορούν σε χορήγηση ή ανανέωση αδειών διαμονής, εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι πλήρη. Η βεβαίωση αυτή δεν παρέχει δικαίωμα κυκλοφορίας εντός του χώρου Schengen. Σε έκτακτες περιστάσεις δύναται να παρέχει δικαίωμα εξόδου του κατόχου της προς άλλη τρίτη χώρα εκτός κρατών − μελών Σένγκεν, με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Στην περίπτωση αυτή, τίθεται προθεσμία επιστροφής, μετά την πάροδο της οποίας ο κάτοχος της βεβαίωσης δεν γίνεται πλέον δεκτός στο ελληνικό έδαφος.
3. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1030/2002 του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2002, για την καθιέρωση αδειών διαμονής ενιαίου τύπου για τους υπηκόους τρίτων χωρών. Άρθρο 1, παρ 2,σημείο α. (Επίσημη Εφημερίδα ΕΕ αριθ. L 157 της 15/06/2002 σ. 0001 – 0007).
4. Επίσημη Εφημερίδα ΕΕ L 85 της 31ης Μαρτίου 2010, σελ. 1.
5. Επίσημη Εφημερίδα ΕΕ L 105 της 13ης Απριλίου 2006, σελ. 1.
6. Σε περίπτωση μη αναγνώρισης του ταξιδιωτικού εγγράφου από την Ελλάδα η αρμόδια Διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Αρχή δύναται, να χορηγήσει στον πολίτη τρίτης χώρας εθνική θεώρηση μακράς εισόδου σε φύλλο ενιαίου τύπου όπως καθορίζεται από τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 333/2002 του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2002, για την καθιέρωση φύλλου ενιαίου τύπου επί του οποίου τίθεται η θεώρηση που χορηγείται από τα κράτη μέλη στους κατόχους ταξιδιωτικών εγγράφων μη αναγνωριζόμενων από το κράτος μέλος που χορηγεί το φύλλο [Άρθρο 2 στοιχείο 8 του Κανονισμού (ΕΚ) 810/2009 (Κώδικας Θεωρήσεων / Επίσημη Εφημερίδα L 53, 23.02.2002].
Νόμος 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης, Κοινωνικής Ένταξης και Λοιπές Διατάξεις)
Γενικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για όλους τους τύπους εθνικών θεωρήσεων
Ειδικά δικαιολογητικά που απαιτούνται ανά κατηγορία εθνικής θεώρησης
Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 265/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2010