Ομιλία Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για το Σ/Ν για τον καθορισμό αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο (Βουλή, 14.01.2021)

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Βουλή να στείλει ισχυρό μήνυμα ομοψυχίας και ομοφωνίας

Με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα ότι μπορεί με ειρηνικό τρόπο να επιλύει τις διαφορές της, να επεκτείνει τα σύνορα της και, πάνω απ’ όλα, να προστατεύει τα συμφέροντά της, τόνισε ο  Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχετικό Σ/Ν.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να σταλεί, χωρίς μεμψιμοιρία και χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση, το μήνυμα ότι η ελληνική Βουλή και ο ελληνικός λαός ομονοούν προς μία κατεύθυνση: την επέκταση της εθνικής κυριαρχίας στο Ιόνιο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η Βουλή καλείται να δείξει ότι «η Ελλάδα μπορεί να χειρίζεται τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας με ομοψυχία και ομοφωνία». Για το λόγο αυτό, κάλεσε το ΚΚΕ, που δηλώνει “παρών”, να μεταβάλλει τη στάση του στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό το μήνυμα, η Βουλή το στέλνει και προς την Τουρκία ενόψει των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου. Ιδίως μετά από όσα προηγήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, που η τουρκική προκλητικότητα έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα, η ψήφιση του νομοσχεδίου σηματοδοτεί, όπως είπε, ότι «η εθνική και όχι η κομματική πολιτική είναι αυτή η οποία θα καθίσει στο τραπέζι».

Ακόμη, ο κ. Βαρβιτσιώτης απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με το ζήτημα της οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης, σημείωσε ότι σε αντίθεση με την έλλειψη θάρρους της προηγούμενης κυβέρνησης, η σημερινή κυβέρνηση με πολυμερείς συμμαχίες οχυρώνει τα επιχειρήματα της χώρας, επεκτείνει την εθνική κυριαρχία και κατοχυρώνει τα εθνικά δίκαια, προτάσσοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου ως τον μόνο τρόπο για την επίλυση των διμερών διαφορών. «Η εξωτερική πολιτική είναι μία μεταβαλλόμενη πολιτική, που επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις, το συνολικό περιβάλλον ασφάλειας και τις διεθνείς συμμαχίες. Με ανάλογο τρόπο, λοιπόν, πρέπει να δρας, να αντιδράς, να δημιουργείς τις καινούργιες συμμαχίες και να καλλιεργείς το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις», σχολίασε σχετικά.

14 Ιανουαρίου, 2021