Παρατίθεται κείμενο σημερινής ομιλίας του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην 21η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ στη Βασιλεία:
Κύριε Πρόεδρε,
Διακεκριμένοι Υπουργοί,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα του ΟΑΣΕ,
Εξοχότητες,
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα, όπως και οι προλαλήσαντες, να ευχαριστήσω τους Ελβετούς οικοδεσπότες για τη θερμή φιλοξενία που μας επιφύλαξαν και να συγχαρώ τον Υπουργό κ. Didier Burkhalter για την εξαιρετική διοργάνωση αυτής της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ.
Επιτρέψτε μου, επίσης, να πω ότι η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη Δήλωση του Eπικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Οργανισμός μας διανύει μια από τις πιο δύσκολες χρονιές. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να επαινέσω την Ελβετική Προεδρία για τις άοκνες προσπάθειες καθοδήγησης του ΟΑΣΕ, με προσήλωση και δημιουργικότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία και τις γειτονικές περιοχές.
Όραμα μας είναι να αναστρέψουμε την υπάρχουσα καχυποψία, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να εδραιώσουμε εκ νέου την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ενισχύοντας την αμοιβαία κατανόηση μέσω ενός ανοικτού και συμπεριληπτικού διαλόγου, ο οποίος πρέπει να εδράζεται σε αυθεντική πολιτική βούληση. Ο ΟΑΣΕ, σε αυτό το πλαίσιο, παραμένει το κατάλληλο φόρουμ για τη διεξαγωγή ενός ολοκληρωμένου διαλόγου για την ασφάλεια που πρέπει να στοχεύει στην οικοδόμηση των θεμελίων πάνω στα οποία θα εδράζεται μια αμοιβαία επωφελής συνεργασία σύμφωνα με συμπεφωνημένες αρχές και κανόνες.
Είμαι πεπεισμένος ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η αναβίωση του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια στους κόλπους του ΟΑΣΕ είναι μέγιστης σημασίας. Μια επανεμφάνιση των διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη θα ήταν εις βάρος όλων μας και θα καταδείκνυε μια συλλογική αποτυχία όσον αφορά την ανάληψη ευθυνών και την εκπλήρωση των δεσμεύσεων.
Θα ήθελα σε αυτό το πλαίσιο να θυμίσω την αποκτηθείσα εμπειρία καθώς και το ευρύ φάσμα προτάσεων, στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Κέρκυρας κατά την περίοδο 2009-2010, που δημιούργησαν ένα πολύτιμο κεκτημένο για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη. Σε αυτό το ίδιο συνεργατικό πνεύμα, θα πρέπει να προωθήσουμε τη συνέχιση της Διαδικασίας Helsinki+40.
H κρίση στην Ουκρανία έχει πλήξει βαρύτατα την ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη για θέματα ασφαλείας. Η ειρήνη και η σταθερότητα πρέπει να αποκατασταθούν χωρίς καθυστέρηση με βάση το διεθνές δίκαιο και με σεβασμό προς την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και της Συμφωνίας του Μινσκ είναι καθοριστικής σημασίας για τη επίτευξη μιας βιώσιμης πολίτικης λύσης.
Η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τριμερούς Ομάδας Επαφής και της Ειδικής Αποστολής Παρατήρησης για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προκλήσεων και των προκλήσεων σε θέματα ασφάλειας με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ολόκληρος ο λαός της Ουκρανίας ανεξαρτήτως εθνικότητας, γλώσσας, εθνικής καταγωγής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Με την έννοια αυτή, συμμετέχουμε ενεργά στην ΕΑΠ.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα ουσιαστικά προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια μας με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Οι ανεπίλυτες εντάσεις και συρράξεις, η τρομοκρατία, η διεθνής εγκληματικότητα, οι κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η πρωτοφανής εισροή παράνομων μεταναστών και προσφύγων αποτελούν κοινά ζητήματα ασφάλειας που πρέπει να επιλυθούν επειγόντως και κατά τρόπο διεξοδικό από όλα τα συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ.
Εξυπακούεται ότι η ασφάλεια είναι αδιανόητη χωρίς σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μισαλλοδοξία, ο θρησκευτικός εξτρεμισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία επηρεάζουν αρνητικά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις χώρες μας.
Ο Οργανισμός οφείλει, επίσης, να εμβαθύνει το διάλογο και τη συνεργασία στα μεταναστευτικά ζητήματα, ιδίως στο διογκούμενο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.
Μία βιώσιμη ευρωπαϊκή ασφάλεια πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα λειτουργικό και βιώσιμο καθεστώς ελέγχου των εξοπλισμών. Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ενδυνάμωση του ελέγχου των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη και υποστηρίζει τις νέες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου αναφορικά με αυτό το πρόβλημα.
Η Ελλάδα καλωσορίζει την Απόφαση για τη μεταφορά της ιδιοκτησίας στα Μέρη, σύμφωνα με το άρθρο IV, παράρτημα 1-B της Συμφωνίας του Dayton. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι τα Μέρη θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους με καλή πίστη και να συμμορφώνονται πλήρως με όλες τις πρόνοιες της διαδικασίας που διαμορφώθηκε από τη Συμφωνία. Θα συνεχίσουμε να τα υποστηρίζουμε με πολιτικούς και πρακτικούς όρους.
Επιτρέψτε μου, επίσης, να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα, για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της γεωγραφικής θέσης της, εκτιμά ιδιαίτερα τη συνεργασία με τους Μεσογειακούς και Ασιάτες εταίρους του ΟΑΣΕ και πιστεύει ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να βελτιωθεί έτι περαιτέρω, προκειμένου να αντιμετωπίσει κοινές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΣΕ.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Ελπίζω ότι τα αποτελέσματα της Συνάντησης μας, εδώ στη Βασιλεία, θα παράσχουν μία ισχυρή βάση για να συνεχισθούν οι προσπάθειες για την εδραίωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ενόψει της 40ης επετείου από την Τελική Πράξη του Ελσίνκι. Μας περιμένει πολλή και σκληρή δουλειά και γι’ αυτό δεν πρέπει να φειδώμεθα προσπαθειών προκειμένου να δεσμευθούμε σε μία διαδικασία, η οποία θα αποσκοπεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να εφοδιασθεί με όλα τα αναγκαία μέσα που θα του επιτρέψουν να ολοκληρώσει την αποστολή του και στις τρεις διαστάσεις του.
Εν κατακλείδι, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχές μου στην επικείμενη Σερβική Προεδρία και να τη διαβεβαιώσω για την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία μας. Συγχαίρω, επίσης, τη Γερμανία και την Αυστρία, οι οποίες θα αναλάβουν την Προεδρία του ΟΑΣΕ το 2016 και το 2017 αντίστοιχα.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
4 Δεκεμβρίου, 2014