Ομιλία ΑΝΥΠΕΞ. κ. Δ. Δρούτσα, στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ) ΕΕ-Βοσνίας&Ερζεγοβίνης
Βασικά σημεία:
·«Μόλις πριν από δύο μέρες, στο Σεράγεβο, κατά την διάρκεια της συνάντησης υψηλού επιπέδου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων, που διοργάνωσε η Ισπανική Προεδρία, η Ένωση απέστειλε ένα ξεκάθαρο και ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Επανέλαβε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την δέσμευσή της για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, με στόχο την ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μήνυμα αυτό, βεβαίως, επιβεβαιώνει την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» το 2003 και το πνεύμα της νέας μας πρωτοβουλίας, ως Ελλάδα, της «Ατζέντας 2014».
·«Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματα του πολέμου, να σταθεί στα δικά της πόδια, να αντικαταστήσει τους εφιάλτες του παρελθόντος με ένα όραμα για ευρωπαϊκό μέλλον για όλους τους πολίτες της. Η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να έχει εντονότερο ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια».
·Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την ενίσχυση των θεσμικών σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την κύρωση Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, θα είμαι πολύ σύντομος. Πριν μπω όμως στην ουσία, θα μου επιτρέψετε να σας πω μια σκέψη. Επειδή βλέπω αυτόν τον τεράστιο όγκο της συμφωνίας και σε πάρα πολλά αντίτυπα, θα ήταν μια πρόταση, μιας και ζούμε σε εποχές όπου η τεχνολογία έχει κάνει κάποια βήματα, μήπως θα μπορούσαμε στο μέλλον, να διακινούμε τα σχέδια νόμων στη Βουλή και ιδιαίτερα στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων, με μια δισκέτα ή ένα στικάκι, για οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος - αυτά που λέμε και που πιστεύουμε πρέπει πραγματικά να τα κάνουμε πράξη. Αυτό ως μια δική μου πρόταση, αν μου επιτρέπετε.
Μόλις πριν από δύο μέρες, στο Σεράγεβο, κατά την διάρκεια της συνάντησης υψηλού επιπέδου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων, που διοργάνωσε η Ισπανική Προεδρία, η Ένωση απέστειλε ένα ξεκάθαρο και ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Επανέλαβε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την δέσμευσή της για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, με στόχο την ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μήνυμα αυτό, βεβαίως, επιβεβαιώνει την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» το 2003 και το πνεύμα της νέας μας πρωτοβουλίας, ως Ελλάδα, της «Ατζέντας 2014». Δεν θέλω να σας κουράσω με περισσότερα λόγια για αυτό - νομίζω πλέον, σε όλους είναι γνωστή αυτή η πρωτοβουλία μας και νομίζω ότι ήδη έχουμε τα πρώτα, πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Θα μου επιτραπεί να πω, ότι μόνο και μόνο το γεγονός ότι η ισπανική προεδρία τελικά έκανε αυτή τη διάσκεψη στο Σεράγεβο, μόνο και μόνο αυτό το γεγονός, είναι το πρώτο ιδιαιτέρως θετικό και απτό αποτέλεσμα της ελληνικής πρωτοβουλίας με την «Ατζέντα 2014». Η ενσωμάτωση όλων των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ζήτημα πρωτεύουσας προτεραιότητας για την Ελλάδα, αυτό είναι γνωστό.
Σταθερό στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αποτελεί η σταδιακή μετατροπή των Βαλκανίων σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή περιοχή ειρήνης, δημοκρατίας, ευημερίας και σταθερότητας, μια περιοχή, όπου θα κυριαρχούν σχέσεις καλής γειτονίας. Ουσιαστική προϋπόθεση, αποτελεί η πλήρης εκπλήρωση όλων των κριτηρίων και προαπαιτούμενων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, με τη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η χώρα μας και έμπρακτα δηλώνει το προφανές αυτό ενδιαφέρον της για την Ευρωπαϊκή προοπτική της άμεσης γειτονιάς της.
Είναι βεβαίως γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολύπαθη αυτή χώρα. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματα του πολέμου, να σταθεί στα δικά της πόδια, να αντικαταστήσει τους εφιάλτες του παρελθόντος με ένα όραμα για ευρωπαϊκό μέλλον για όλους τους πολίτες της. Η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να έχει εντονότερο ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να υποστηρίζει πιο ενεργά, να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις και να επιβραβεύει όπου βλέπει πρόοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τελευταίο, είναι η επικείμενη φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων για τους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μια κίνηση που αναμένεται να ενδυναμώσει τις επαφές τους με τη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την ενίσχυση των θεσμικών σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την κύρωση Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.
Συνολικά, δεν θα μπω βεβαίως στην ουσία και το περιεχόμενο της συνθήκης. Ήδη και οι εισηγητές τα έχουν τονίσει, αλλά θα ήθελα να πω ότι συνολικά οι υποχρεώσεις που δημιουργεί η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης στα μέρη, καθώς και οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί που την συνοδεύουν προς επίλυση τυχόν προβλημάτων που ανακύπτουν, δημιουργούν ένα καίριο πλέον πλαίσιο, το οποίο ισχυροποιεί και τις διμερείς σχέσεις των κρατών μελών έναντι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, λαμβάνοντας συμπληρωματικά υπόψη και τους λοιπούς μηχανισμούς που προβλέπονται στο πλαίσιο της διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, αλλά και γενικότερα της αιρεσιμότητας που καταγράφεται στα επίσημα κείμενα της Ένωσης. Αιρεσιμότητα που διασφαλίζει την ομαλή προσέγγιση των επιμέρους χωρών στον στόχο της ένταξης, αποτελεί και το κίνητρο για την εντατικοποίηση των προσπαθειών τους και προς την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας, το τονίζω αυτό που άλλωστε αποτελούν προαπαιτούμενο της υφιστάμενης διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.
Θεωρούμε λοιπόν, ότι δεδομένου ότι η συμφωνία ενισχύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά και των δυτικών Βαλκανίων, γενικότερα, είναι συμφέρουσα και διασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα. Χαρακτηρίζεται από ουσιαστική προστιθέμενη αξία και επιπλέον ενισχύει περαιτέρω το πλέγμα των διμερών μας σχέσεων.
Σας ευχαριστώ.
4 Ιουνίου, 2010