Ομιλία ΑΝΥΠΕΞ κ.Δρούτσα σε συζήτηση ερώτησης Βουλευτού σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση Ισραήλ

Βασικά σημεία:

•  «Χθες αργά τη νύχτα – ή μάλλον τα χαράματα σήμερα το πρωί - υποδεχθήκαμε μαζί με εσάς, κ. Δρίτσα, και τους εκπροσώπους των κομμάτων, τους Έλληνες πολίτες που κατέφθασαν με ειδική πτήση της Πολεμικής μας Αεροπορίας από το Ισραήλ. Από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ τους συμπολίτες μας προέπεμψαν στελέχη της Πρεσβείας μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης λειτούργησε αδιάλειπτα η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ενημερώνοντας υπεύθυνα τους συγγενείς. Όλοι οι κρίσιμοι κόμβοι στην υπηρεσιακή δομή του Υπουργείου λειτούργησαν όπως έπρεπε».

•  «Κύριος γνώμονας των κινήσεων και ενεργειών μας ήταν η πρόνοια να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν».

•   «Υπάρχει για εμάς μία θέση αρχής, την οποία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, την έχουμε διατυπώσει κατ’ επανάληψη: οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι σύννομη».

•  «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η στρατιωτική επιχείρηση που διεξήχθη στα διεθνή ύδατα από το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ είναι καταδικαστέα και όχι μόνο επειδή είχε τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Αυτό κατέστη σαφές από τις πρώτες μας ήδη δηλώσεις και ενέργειες, με σαφήνεια και κατηγορηματικό τρόπο, όχι με «επικοινωνιακές κορώνες», αλλά με ουσία και αποφασιστικότητα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ


Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Χθες αργά τη νύχτα – ή μάλλον τα χαράματα σήμερα το πρωϊ - υποδεχθήκαμε μαζί με εσάς, κ. Δρίτσα, και τους εκπροσώπους των κομμάτων, τους Έλληνες πολίτες που κατέφθασαν με ειδική πτήση της Πολεμικής μας Αεροπορίας από το Ισραήλ. Από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ τους συμπολίτες μας προέπεμψαν στελέχη της Πρεσβείας μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης λειτούργησε αδιάλειπτα η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ενημερώνοντας υπεύθυνα τους συγγενείς. Όλοι οι κρίσιμοι κόμβοι στην υπηρεσιακή δομή του Υπουργείου λειτούργησαν όπως έπρεπε.

Αυτή είναι η εικόνα που αποδίδει την πραγματικότητα. Πριν, λοιπόν, μπω στην απάντηση που οφείλω, θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, στην Κεντρική και Εξωτερική Υπηρεσία, για την ευσυνειδησία τους, την υπηρεσιακή τους επάρκεια, την αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητά τους. Επιτέλεσαν το καθήκον τους στο έπακρο.
Και έρχομαι στην ουσία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί εδώ και μήνες τις προετοιμασίες πραγματοποίησης διεθνούς ανθρωπιστικής αποστολής για μεταφορά βοήθειας στον Παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας. Δεν ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά που οργανώθηκαν τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Κύριος γνώμονας των κινήσεων και ενεργειών μας ήταν η πρόνοια να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν. Για το λόγο αυτό, το ξέρετε πολύ καλά, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ισραήλ, και εγώ προσωπικά, προβήκαμε  εγκαίρως στις κατάλληλες παραστάσεις.

Εδώ υπάρχει για εμάς μία θέση αρχής, την οποία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, την έχουμε διατυπώσει κατ’ επανάληψη: οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι σύννομη. Από εκεί και πέρα, ενημερώσαμε εγκαίρως και τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας για τους κινδύνους που θα ενείχε το εγχείρημά τους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι η στρατιωτική επιχείρηση που διεξήχθη στα διεθνή ύδατα από το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ είναι καταδικαστέα και όχι μόνο επειδή είχε τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Αυτό κατέστη σαφές από τις πρώτες μας ήδη δηλώσεις και ενέργειες, με σαφήνεια και κατηγορηματικό τρόπο, όχι με «επικοινωνιακές κορώνες», αλλά με ουσία και αποφασιστικότητα. Η ακύρωση της κοινής στρατιωτικής άσκησης των δύο πολεμικών αεροποριών και η αναβολή της επίσκεψης στην Ελλάδα του Αρχηγού της Ισραηλινής Αεροπορίας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αμφιβολίες για τη σαφή μας στάση, από την πρώτη στιγμή.

Οφείλω να πω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης, όλοι μας και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κάναμε καίριες παρεμβάσεις. Ενδεικτικά αναφέρω την επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, τον Τούρκο Πρωθυπουργό,  τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο κ. Μαχμούτ Αμπάς, καθώς και το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Αμρ Μούσα, δηλαδή με όλους τους σημαντικούς παράγοντες της περιοχής.

Τέλος, όλες οι ενέργειές μας, σε όλα τα επίπεδα, ήταν σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας, την Υψηλή εκπρόσωπο για τις εξωτερικές σχέσεις, την κα Ashton, και την Ισπανική Προεδρία.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Είναι εξαιρετικής σημασίας αυτή τη στιγμή να εξακριβωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκαν τα τραγικά αυτά γεγονότα. Αυτή είναι η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας. Αυτή είναι και η δική μας απαίτηση. Σε συνεννόηση με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. έχουμε ζητήσει την πλήρη διερεύνηση των γεγονότων αυτών. Ένα είναι βέβαιο: η χρήση βίας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, είναι καταδικαστέα.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Ευχαριστώ κα Πρόεδρε. Θα είμαι σύντομος. Ξέρετε ότι δεν είμαι θιασώτης της εξωτερικής πολιτικής που ασκείται με επικοινωνιακούς όρους. Γνώμονας των ενεργειών μας είναι η ουσία και κυρίως το συμφέρον της Ελλάδας.

Θέλω, λοιπόν, να πω το εξής σχετικά με τη συνεχιζόμενη κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα επιμένει από την πρώτη στιγμή στην ανάγκη διασφάλισης εκ μέρους του Ισραήλ ανθρωπιστικών διαδρόμων. Η χώρα μας, άλλωστε, συνεισφέρει επισήμως για την ανασυγκρότηση της Γάζας σημαντική ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια, η οποία διεκπεραιώνεται δια της Παλαιστινιακής Αρχής και των μηχανισμών των διεθνών οργανισμών.

Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε συστηματικά, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και διμερώς, για την επιτυχή έκβαση της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία πρόσφατα επανενεργοποιήθηκε με τη μορφή των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Απώτερος στόχος μας είναι η εξεύρεση συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Παλαιστινιακού, στη βάση της αρχής των δυο κρατών, με τη δημιουργία ενός βιώσιμου μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

3 Ιουνίου, 2010