Ομιλία Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννη Χρυσουλάκη σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό (28.1.2022)

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών,  Ιωάννης Χρυσουλάκης, συμμετείχε με ομιλία του σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, στις 28 Ιανουαρίου 2022, η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο των θεματικών κύκλων «Έλληνες της Διασποράς στον Τομέα του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και της Διπλωματίας». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δίκτυο Πανεπιστημιακών Θεσμοθετημένων Εργαστηρίων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (ΔΙ.ΠΑ.Θ.Ε.Π.Π.) και τον ΕΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και  τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ομιλία του ο κ. Χρυσουλάκης, αφού αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού στην Αίγυπτο σε βάθος δύο και πλέον χιλιετηρίδων, υπογράμμισε την προσφορά των μεγάλων Αιγυπτιωτών ευεργετών και  διαπρεπών προσωπικοτήτων στο χώρο των τεχνών και των γραμμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γενικός Γραμματέας στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, σημειώνοντας ότι αριθμεί ιστορική πορεία δύο χιλιάδων ετών, με ιεραποστολικό έργο που δεν περιορίζεται μόνο στον ποιμαντικό τομέα, αλλά επεκτείνεται στην ανάπτυξη φιλανθρωπικής δραστηριότητας με στόχο την κάλυψη κοινωνικών, εκπαιδευτικών, υγειονομικών και άλλων αναγκών σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Για τους Έλληνες της Αιγύπτου, το Πατριαρχείο αποτελεί ένα σημαντικό στήριγμα και σημείο θρησκευτικής και πνευματικής αναφοράς.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε, επίσης, το σημαντικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι Έλληνες της Αιγύπτου στις διακρατικές πολιτιστικές, οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και στην παρούσα φάση ως γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των λαών και των πολιτισμών. Ως παράδειγμα, αναφέρθηκε στην Τριμερή Συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου, μεταξύ άλλων επί θεμάτων Διασποράς, με την επιτυχημένη διεξαγωγή του προγράμματος  Νόστος. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως «οι Έλληνες της Αιγύπτου θα συνεχίσουν να αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις παραμέτρους των ελληνο-αιγυπτιακών διμερών σχέσεων» και ότι «οι δραστήριες ελληνικές κοινότητες Αλεξάνδρειας και Καΐρου, με το ένδοξο παρελθόν και τη γενναιόδωρη και πολυσχιδή προσφορά τους θα είναι και στο μέλλον παρούσες στα καλέσματα της πατρίδας».

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, ο Εκπρόσωπος του ΔΙ.ΠΑ.Θ.Ε.Π.Π., Καθηγητής Κωνσταντίνος Γ. Τσανακτσίδης και ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης. Για τη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο, μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο τέως πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, Στέφανος Ταμβάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής.

3 Φεβρουαρίου, 2022