Ομιλία Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Χρυσουλάκη, σε εκδήλωση των ανά τον κόσμο αποφοίτων του Northeastern University (17.10.2023)

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, παραβρέθηκε και απηύθυνε ομιλία στην εκδήλωση "Intergenerational Leaders Exchange by Northeastern University" των ανά τον κόσμο αποφοίτων του Northeastern University για την 125η επέτειο από την ίδρυση του Πανεπιστημίου με έδρα στη Βοστώνη. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» και διοργανώθηκε από την Ελληνική Κοινότητα των Αποφοίτων.

Στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων,  στο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει  η Ελληνική Κοινότητα Αποφοίτων του Northeastern University, τόσο στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ όσο και στην ανάδειξη της ελληνικής αριστείας ως κινητήρια δύναμη στις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Ειδικότερα, ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε την προσπάθεια της χώρας να καταστεί διεθνής εκπαιδευτικός κόμβος και να αναδειχθούν τα ελληνικά Πανεπιστήμια μέσω επιστημονικών και ερευνητικών διασυνδέσεων. Πρόθεσή μας είναι να προσδώσουμε προστιθέμενη αξία στα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ με τη διεθνοποίησή τους, σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προκύψει συνεργασίες με μεγάλα Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και θα επιδιωχθούν περισσότερες στο εγγύς μέλλον.

Ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, για την υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών Πανεπιστημίων με σκοπό την προσέλκυση Ελλήνων ομογενών και ξένων φοιτητών σε αυτά. Οι νέοι επιστήμονες μπορούν να επωφεληθούν από τις συνθήκες σπουδών στην Ελλάδα σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων, δεδομένων των υποδομών και του εξαίρετου ακαδημαϊκού προσωπικού των Πανεπιστημίων μας. Οι αλλοδαποί φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στα αγγλικά, καθώς και  μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Πληροφορίες για τις πανεπιστημιακές σπουδές στην Ελλάδα δίνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Study in Greece».

Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Χρυσουλάκης, έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα για την ίδρυση Παραρτημάτων ελληνικών Πανεπιστημίων εκτός Ελλάδας, όπως πρόσφατα με το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίων Πατρών και της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας για τη λειτουργία, από το 2025, δύο Τμημάτων, ελληνόφωνου και αγγλόφωνου, που θα προσφέρουν μαθήματα ελληνικού πολιτισμού, γλώσσας και φιλοσοφίας. Άλλωστε, οι διεθνείς κλάδοι των Πανεπιστημίων έχουν αναδειχθεί σε ισχυρό εργαλείο Δημόσιας Διπλωματίας και συμβάλλουν δυναμικά στην ενίσχυση της θετικής αλληλεπίδρασης μεταξύ χωρών και των λαών τους.

17 Οκτωβρίου, 2023