Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, μίλησε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU, SPS Center for Global Affairs), κατά την έναρξη σεμιναρίου που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας από τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών, με θέμα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και βασικές πτυχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του NYU που βρίσκεται στην Ελλάδα θα συμμετάσχει, επίσης, σε κοινή άσκηση με το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στην Ύδρα, με το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Άμυνας (European Security and Defence College – ESDC) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Οι φοιτητές θα επισκεφθούν το Κοινοβούλιο, θα έχουν ενημερωτικές συναντήσεις με αξιωματούχους και θα ξεναγηθούν σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Καλωσορίζοντας τους φοιτητές, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι παραδοσιακοί, ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας ενισχύονται, επίσης, από την αξιοσημείωτη παρουσία και την ενεργό συμμετοχή της Ομογένειας στην κοινωνική, οικονομική, επιστημονική και πολιτιστική ζωή στις ΗΠΑ. Οι ελληνικές Κοινότητες και τα μέλη τους συμβάλλουν αναμφίβολα στη διαμόρφωση μιας σταθερής γέφυρας επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών μας.
Ο κ. Χρυσουλάκης ενημέρωσε τους φοιτητές για τους βασικούς στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό (2024-2027), το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κώτσηρα, και αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στη Διασπορά. Αναφέρθηκε, επίσης, σε σημαντικές πρωτοβουλίες για τους Απόδημους, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές το 2023 και την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές το 2024, την ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Διπλωματικές Αρχές, την ενίσχυση της πανεπιστημιακής συνεργασίας και τη λειτουργία της διαδικτυακής πύλης studyingreece.edu.gr, την υποστήριξη σχολείων της Διασποράς και τη λειτουργία της πλατφόρμας εκμάθησης ελληνικής γλώσσας staellinika.com, τα προγράμματα φιλοξενίας νέων Ομογενών κ.ά..
Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα Δημόσιας Διπλωματίας. Όπως τόνισε, ο ελληνικός πολιτισμός είναι ήδη γνωστός και δημοφιλής στο εξωτερικό, ενώ η χώρας μας έχει να επιδείξει αξιόλογη παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού και γνώσης. Παράλληλα με την προώθηση της Πολιτιστικής Διπλωματίας, στρατηγικός στόχος είναι η προβολή διεθνώς της αναβαθμισμένης εικόνας της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δυτική χώρα με σταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες και επενδυτικές ευκαιρίες, ενεργειακός κόμβος με εξαιρετικές προοπτικές για το μέλλον.
19 Ιουνίου, 2024