Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης απηύθυνε ομιλία στις εκδηλώσεις για την επαναλειτουργία, μετά από δεκαπέντε χρόνια, του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου Λιβόρνου, τονίζοντας ότι ένα ιστορικό μνημείο των Ελλήνων της Διασποράς γίνεται ξανά επισκέψιμο για το κοινό. Την εκδήλωση οργάνωσε το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδος στην Ιταλία, Ελένης Σουρανή, της Επίτιμης Προξένου της Ελλάδος στο Λιβόρνο, Elena Konstantos, του Μητροπολίτη Ιταλίας, κ. Πολυκάρπου, του Δημάρχου του Λιβόρνο, Luca Salvetti, του Αντιπεριφερειάρχη Τοσκάνης, Αρχόντων της Εκκλησίας, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και πλήθος κόσμου.
Το Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο του Λιβόρνου, το οποίο χρονολογείται από το 1840, αποτελεί σήμερα τη μοναδική εστία μνήμης του άλλοτε ακμάζοντος ελληνικού στοιχείου της πόλης. Εκεί βρίσκονται τα ταφικά μνημεία γνωστών οικογενειών - Τοσίτσα, Σκαραμαγκά, Μαυροκορδάτου, Ροδοκανάκη, Μεταξά, Πανά, Πάλλη - και άλλων επιφανών Ελλήνων της Διασποράς. Για το λόγο αυτό, η διατήρηση και ανάδειξή τους αποτελεί καθήκον της Ελλάδας και απαιτεί ιδιαίτερη ευαισθησία και φροντίδα. Τα τελευταία δύο χρόνια, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, έγιναν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το Κοιμητήριο να καταστεί εκ νέου επισκέψιμο.
Με την επαναλειτουργία του Κοιμητηρίου δηλώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο το ενδιαφέρον και η σημασία που αποδίδει το Ελληνικό Κράτος για το σημαντικό αυτό μνημείο του Παροικιακού Ελληνισμού στην Ιταλική επικράτεια, γεγονός που επισήμαναν τόσο ο Δήμαρχος του Λιβόρνο όσο και οι Αρχαιολογικές περιφερειακές Αρχές της Τοσκάνης. Ο χώρος, ως αρχιτεκτονικό σύνολο, ανήκει στη δικαιοδοσία του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και υπόκειται στις ρυθμίσεις που αφορούν στη Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας το 1951.
Μετά το πέρας της τελετής, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο Λιβόρνου, ένας τόπος ιστορικού και καλλιτεχνικού πλούτου, αξίζει να αναδειχθεί και να αποτελέσει σημείο κοινής πολιτισμικής αναφοράς των δύο χωρών, Ελλάδας και Ιταλίας. Αποτελεί τεκμήριο της ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής παρουσίας σε μια ευρωπαϊκή χώρα και την ίδια στιγμή αναπόσπαστο κομμάτι της ιταλικής ιστορίας.
19 Οκτωβρίου, 2022