Ομιλία Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Π. Μίχαλου στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο «2013 Μediterranean Oil & Gas Conference»

Για τον ρόλο που διεκδικεί η Ελλάδα στο διεθνή ενεργειακό χάρτη χάρη στο διπλωματικό μαραθώνιο και την υπεύθυνη προετοιμασία για την προώθηση του Διαδριατικού Αγωγού Αερίου (TAP), τη συστηματική προσπάθεια για αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της ελληνικής ΑΟΖ και τη στρατηγική της χώρας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μίλησε σήμερα ο Παναγιώτης Μίχαλος, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στην έναρξη των εργασιών του 4ου Ετήσιου Συνεδρίου «2013 Μediterranean Oil & Gas Conference» που διοργανώθηκε στην Ανάβυσσο.

«Η κούρσα της Ελλάδας για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας δεν μπορεί να χάσει την ορμή της. Η χώρα μας εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα στον χάρτη της ενέργειας και τίποτα δεν μπορεί να ανατρέψει τη νομοτέλεια αυτή» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος περιγράφοντας παράλληλα το νέο φιλικό πλαίσιο για επενδύσεις που διαμορφώνεται στη χώρα. Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων αναφέρθηκε επίσης στην κατάκτηση που επέτυχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο μήνα, να γίνει ρητή αναφορά –στο επίσημο κείμενο συμπερασμάτων- στην έρευνα και εκμετάλλευση νέων εγχώριων, χερσαίων και υποθαλάσσιων, ενεργειακών πόρων της Ευρώπης, αναφορά που δίνει στα πολύ πιθανά ελληνικά κοιτάσματα ευρωπαϊκή ασπίδα ασφάλειας και στήριξη για την ταχεία αξιοποίησή τους.

Μιλώντας ειδικότερα για το έργο του TAP - εφόσον τελικά γίνει θα είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες επενδύσεις εκτιμώμενου ύψους 1,5 δις. ευρώ, που θα έχουν υλοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα- ο κ. Μίχαλος επεσήμανε τις δράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην επιλογή του αγωγού από την Αζέρικη κοινοπραξία που ελέγχει τα κοιτάσματα, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων την πολιτική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην νέα πρωτοβουλία που αναπτύσσεται για προβολή του έργου και από τις χώρες που θα διακλαδωθούν με τον αγωγό, όπως η Κροατία.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και εν μέσω κρίσης να φέρει σε πέρας πρωτοβουλίες που θεμελιώνουν νέες οικονομικές δομές, που απεγκλωβίζουν την εθνική οικονομία από τα αδιέξοδα του παρελθόντος, σε οικονομικό και γεωστρατηγικό επίπεδο. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε με την επανατοποθέτηση της χώρας στον αναπτυξιακό χάρτη», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

12 Ιουνίου, 2013