Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στο γεύμα προς τιμήν των χορηγών της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. (Αθήνα, 08.07.2014)

Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στο γεύμα προς τιμήν των χορηγών της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. (Αθήνα, 08.07.2014)Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρέθεσε σήμερα, Τρίτη 8 Ιουλίου, ευχαριστήριο γεύμα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, προς τιμήν των εθνικών, μεγάλων και αργυρών χορηγών, των χορηγών επικοινωνίας και των υποστηρικτών της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρατίθεται κατωτέρω, ο χαιρετισμός του κ. Βενιζέλου:

Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ - ΤΖΙΡΑΣ
: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κυρίες και κύριοι, εκ μέρους του Γραφείου της Ελληνικής Προεδρίας, θέλω να σας καλωσορίσω σήμερα εδώ και πριν παρακαλέσω τον κύριο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να σας απευθυνθεί, θέλω να πω ότι είναι σήμερα μαζί μας οι χορηγοί της Ελληνικής Προεδρίας, οι εκπρόσωποι της διοίκησής τους, του εθνικού χορηγού της Τραπέζης Πειραιώς, των μεγάλων χορηγών Kosmocar, Ο.Τ.Ε.-Cosmote, Volkswagen Bank, Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Eurobank, Microsoft και των αργυρών χορηγών Μυρσίνη Κοντού, Goldair Handling, Hewlett Packard και των υποστηρικτών Coca Cola 3E, Pepsico, Tasty, Πειραϊκή Μικροζυθοποιία, Lux Μαρλαφέκας, Κρι-Κρι, Central VIP Services, Cocomat, Jet Oil, Αττικές Διαδρομές, ELBISCO, Speedy Carwash, Γρηγόρης Μικρογεύματα, Folie-Folie, Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και Χάνος. Επίσης εκπρόσωποι των χορηγών επικοινωνίας της Προεδρίας, δηλαδή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και της Aegean Airlines.

Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ αν μπορείτε να πάρετε το λόγο.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ευχαριστώ τον Πρέσβη, τον κύριο Τζιρά, επικεφαλής του Γραφείου της Ελληνικής Προεδρίας για την προσφώνηση και κυρίως για την αναγγελία, για μία ακόμα φορά, των ονομάτων του εθνικού χορηγού, των μεγάλων χορηγών και των υπόλοιπων χορηγών.

Σας υποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά στην έδρα του Υπουργείου Εξωτερικών, στην αίθουσα που παραθέτουμε συνήθως τα επίσημα γεύματα στους ομολόγους μου και τις αντιπροσωπείες άλλων χωρών που μας επισκέπτονται.

Θεωρούμε ότι η μικρή αλλά φιλική αυτή αίθουσα, με θέα προς την Ακρόπολη και ένα μεγάλο μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας, επιτρέπει στους επισκέπτες μας να αποκτήσουν μία εικόνα αυθεντική της πόλης των Αθηνών αφ’ υψηλού και ταυτόχρονα να κάνουν τις συνομιλίες που πρέπει να κάνουν μαζί μας. Δεν θέλαμε να κάνουμε τη συνάντηση αυτή στο Ζάππειο γιατί εκεί σας υποδεχθήκαμε και σας τιμήσαμε και εκεί πια κηρύξαμε τη λήξη την επίσημη της Ελληνικής Προεδρίας με τη σεμνή τελετή της προηγούμενης Δευτέρας. Θέλαμε να σας έχουμε εδώ κοντά μας στο χώρο της δουλειάς μας, γιατί το Υπουργείο Εξωτερικών, που έχει την ευθύνη του συντονισμού όλων των δράσεών μας στην εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική, νιώθει ότι έχει αποκτήσει μαζί σας ένα ιδιαίτερο δεσμό.

Θέλω, λοιπόν, να σας εκφράσω και πάλι και προσωπικά και εκ μέρους του Πρωθυπουργού και όλης της Κυβέρνησης τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη, την ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους χορηγούς της Ελληνικής Προεδρίας για τη μεγάλη σας συμβολή στην επιτυχή ολοκλήρωσή της. Αυτή η επιτυχία της Προεδρίας είναι και δική σας επιτυχία.

Εξήγησα και στην τελετή λήξης και στη συνέντευξη επί τη λήξη της Προεδρίας τι θεωρώ επιτυχία. Η μεγάλη πρόκληση ήταν να λειτουργήσει η Ελλάδα ως ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, να λειτουργήσει ασκώντας τα δικαιώματά της ως θεσμικά ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, να θυμίσει ότι είναι αυτό. Γιατί δυστυχώς τα τελευταία 4 χρόνια εμφανιζόμαστε ως αυτοί που δανειζόμαστε, ως αυτοί που δημιουργούμε προβλήματα. Δεν είναι έτσι.

Υπάρχουν πολλά γενετικά ελαττώματα της ζώνης του ευρώ. Υπάρχουν πολλά διαρθρωτικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης, τα οποία μας έχουν εγκλωβίσει, έχουν εγκλωβίσει τις χώρες της Περιφέρειας, τις χώρες του Νότου.

Η Ελλάδα σε πολύ μεγάλο βαθμό λειτούργησε και λειτουργεί ως εργαστήριο πάνω στο οποίο δοκιμάζεται η αντοχή και η ευστάθεια των υλικών αυτών και μέσα στο οποίο παράγονται οι ιδέες και οι προτάσεις για τις αναγκαίες μεταβολές. Όλα αυτά για τα οποία συζητούμε τώρα. Η ανάγκη για μία πιο έξυπνη ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η ανάγκη για την ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρώτη προτεραιότητα που είναι η Τραπεζική Ένωση. Η μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας, που είναι μεταξύ άλλων η πολιτική συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης και για το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης των τραπεζών. Η συζήτηση για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση, όχι μόνο με μηχανισμούς εποπτείας και εκκαθάρισης, αλλά και με πραγματικούς μηχανισμούς εγγύησης καταθέσεων. Όλα αυτά στη πραγματικότητα συμπληρώνουν με καθυστέρηση δεκαετιών κενά στην αφετηρία, στη μήτρα της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης.

Και χειριστήκαμε έτσι τα θέματα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, ώστε τελικώς να έχουμε καταγράψει έναν εντυπωσιακό κατάλογο επιτυχιών. Ολοκληρώσαμε 67 φακέλους σε μία πολύπλοκη διαδικασία του νομοθετείν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από δύσκολους τριλόγους ανάμεσα στο Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωριμάσαμε άλλους περίπου 20 φακέλους, που θα τους συνεχίσει η Ιταλική Προεδρία. Αναδείξαμε όλες τις μεγάλες προτεραιότητές μας, όχι μόνο την πιο εθνική προτεραιότητα που ήταν η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική και η Ενιαία Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά και αυτά που συνδέονται με τους πάγιους στόχους της ανάπτυξης, απασχόλησης, της προστασίας των συνόρων, της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Τώρα, η Προεδρία όπως ξέρετε ήταν η 5η που κάνουμε ως χώρα. Βεβαίως, τώρα η Προεδρία έχει γίνει μικρότερη και σεμνότερη θεσμικά, γιατί τις έχουν αφαιρεθεί όλα αυτά που έχουν μεταφερθεί στις μόνιμες Προεδρίες. Δεν έχεις και την εντυπωσιακή κατάληξη της Προεδρίας που ήταν παλιά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που διεξαγόταν στη χώρα που ασκούσε τη Προεδρία, όπως εμείς κάναμε τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Συμβούλια της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, αλλά πάλι είναι πολύ κρίσιμη η Προεδρία. Έχει πρόσθετες θεσμικές δυνατότητες.

Πραγματοποιήσαμε, όπως ξέρετε, 161 συναντήσεις στην Ελλάδα. Από αυτές, οι 21 συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο. Ειδικά στο Ζάππειο που ήταν το επίκεντρο, φιλοξενήθηκαν παραπάνω από 12.000 συνολικά μέλη αντιπροσωπειών και παραπάνω από 3.000 εκπρόσωποι και τεχνικοί των μέσων ενημέρωσης. Αυτό το πετύχαμε όλο σε μεγάλο βαθμό χάρη σε εσάς. Γιατί δεν είναι μόνο το συνολικό ποσό των χορηγιών που ξεπερνάει τα 2,5, φτάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, είναι ότι υπήρξε αυτή η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτή η κινητοποίηση της αγοράς, αυτή η προθυμία και η διαθεσιμότητα, ο πατριωτισμός μπορώ να πω, και βεβαίως η ευελιξία.

Γιατί είναι διαφορετικό να κινείσαι με τις δυνατότητες των χορηγών και με κανόνες αγοράς, και διαφορετικό να κινείσαι με τον βαρύ μηχανισμό του δημοσίου και του δημόσιου λογιστικού. Έτσι κερδίζεις και χρόνο και χρήμα και αποτελεσματικότητα. Και έτσι καταφέραμε να είμαστε συνεπείς σε πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Πάντα γίνονται μικρά θαύματα τη τελευταία στιγμή. Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι μας βοηθήσατε να ξεπεράσουμε προβλήματα στη συνεργασία μας, όχι μόνο με την ευρωπαϊκή, αλλά και με την ελληνική δημόσια διοίκηση.

Και εμείς από τη μεριά μας αξιοποιήσαμε τη μεγάλη θεσμική μνήμη του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και όλης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, λόγω των προηγούμενων τεσσάρων, τώρα πια πέντε Προεδριών. Κινητοποιήσαμε όλο το στελεχικό δυναμικό του ελληνικού δημοσίου, της δημόσιας διοίκησης, και βεβαίως αξιοποιήσαμε όσο γίνεται περισσότερο τη συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα.

Προσπαθήσαμε όλα αυτά να τα κάνουμε όσο γίνεται φθηνότερα. Ο προϋπολογισμός είχε προσδιοριστεί στα 50 εκατομμύρια ευρώ με βάση τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων και των επόμενων Προεδριών που κινούνται σε υψηλότερο, σε αισθητά υψηλότερο επίπεδο κατά μέσο όρο από τα 50 εκατομμύρια, και γιατί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση μας πίεζε να έχουμε ένα επαρκή προϋπολογισμό. Τελικά θα δαπανήσουμε μόλις το 1/3 του προϋπολογισμού και θα επιστραφούν στο Υπουργείο Οικονομικών, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο. Άρα η Ελληνική Προεδρία έγινε ένα παράδειγμα οικονομικής, λελογισμένης και αποτελεσματικής διαχείρισης.

Κλείσαμε έτσι το στόμα σε πάρα πολλούς προφήτες κακών και για αυτό νιώθουμε την ανάγκη να σας τιμήσουμε και να σας ευχαριστήσουμε σήμερα όλους σας. Και σας παρακαλώ να μεταφέρετε τις ευχαριστίες αυτές στο επιτελείο και το στελεχιακό δυναμικό των ομίλων και των εταιρειών που εκπροσωπείτε. Είναι πολύ σημαντικό η κοινωνία, η αγορά να γιορτάζει μαζί με το δημόσιο μία τέτοια επιτυχία.

Τώρα, επειδή κινούμαι στον κύκλο αυτό πάρα πολλά χρόνια ως Υπουργός και έχω ζήσει τις προηγούμενες τρεις Ελληνικές Προεδρίες ως Υπουργός και πάρα πολλές άλλες Προεδρίες, γιατί κάθε εξάμηνο υπάρχει αυτή η σκυταλοδρομία, ξέρω ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των καλών λόγων είναι συμβατικά, είναι μία διπλωματική και διακυβερνητική πρακτική, έχουν ένα, ας το πούμε έτσι, «προσκοπικό» χαρακτήρα, ενθαρρύνουν τις χώρες, τις διπλωματικές υπηρεσίες, τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και, εν πάση περιπτώσει, η ευγένεια επιβάλλει να λέγονται καλά λόγια.

Ξέρουμε, όμως, εμείς, έχουμε τη δυνατότητα, το αισθητήριο, την εμπειρία να διακρίνουμε που σταματάει η απλή σύμβαση και που αρχίζει κάτι που είναι πιο ουσιαστικό, πιο ειλικρινές, πιο γνήσιο, πιο αυθόρμητο. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτά που λέγονται και στα όργανα αλλά και στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ περισσότερα από τα συμβατικά, είναι μία πραγματική αποδοχή της επιτυχίας της Ελληνικής Προεδρίας.

Και από την άποψη αυτή θέλω για μία ακόμη φορά να σας καλέσω να χαρείτε μαζί μας το αποτέλεσμα αυτό, για όποια σημασία έχει. Δεν απαλύνουμε τις αγωνίες ή τις θυσίες του ελληνικού λαού με αυτά, αλλά είναι σημαντικό να ανακτάμε την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια της χώρας, γιατί έτσι δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να ανακτήσουμε και την κυριαρχία μας, ιδίως τη δημοσιονομική, η οποία αναμφίβολα έχει περιοριστεί δραστικά τα τελευταία χρόνια.

Ευτυχώς, δεν έχει θιγεί ο πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας. Ίσως γιατί ξέρουν όλοι διεθνώς, ότι όταν πιέζεις παραπάνω από ό,τι πρέπει ένα λαό που βρίσκεται σε κρίση αυτός αντιδρά έντονα για να διαφυλάξει τον πυρήνα της υπερηφάνειας του, της ανεξαρτησίας του και της αξιοπρέπειάς του.

Σας ευχαριστώ πολύ.

8 Ιουλίου, 2014