Ομιλία ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στη Βουλή

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας είναι, όπως όλες και όλοι γνωρίζετε, η πιο σοβαρή και κρίσιμη που έχει αντιμετωπίσει μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα όμως από αυτήν την κρίση μπορούμε πραγματικά να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες, να πετύχουμε επιτέλους ένα μοντέλο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνική διάσταση.

Σε αυτό ακριβώς προσέβλεπε η πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής με την ψήφο της την Τετάρτη, κύριε Παπαδημούλη, εγκρίνοντας το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής και τα μέτρα εφαρμογής.

Η διαδικασία είναι σε απόλυτη αρμονία με το Σύνταγμα και την έννομη τάξη του τόπου. Σας παρακολουθώ όλο αυτό τον καιρό που κάθε φορά βρίσκετε την ευκαιρία να αμφισβητήσετε τη συνταγματικότητα της λειτουργίας του οργάνου στο οποίο και εσείς συμμετέχετε. Μην απαξιώνετε την πολιτική. Κομμάτι αυτής της μεγάλης οικογένειας είμαστε όλοι.

Σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλούμεθα να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2013. Η ψήφιση αυτού του προϋπολογισμού θα είναι η δεύτερη πράξη προς την κατεύθυνση αυτή. Από εκεί και πέρα το λόγο τον έχει η Ευρώπη. Οι πολίτες περιμένουν να επιδείξουμε υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα και είμαι βέβαιος ότι μοιραστήκατε μαζί τους συνομιλώντας αυτές τις ημέρες τη δυσαρέσκειά τους και την οργή τους για τις εικόνες που παρουσιάσαμε πριν από λίγες ημέρες σε αυτό το χώρο.

Εμείς, ως Ελλάδα, δώσαμε τα δικά μας δείγματα, αναμένουμε ανάλογη ανταπόκριση από τους εταίρους μας και δανειστές μας. Να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση. Να κρατήσουμε την πατρίδα μας στην Ευρώπη, διεκδικώντας και εξασφαλίζοντας τις προοπτικές που της αξίζουν.

Αυτό όμως δε χαρίζεται. Είναι πλέον συνείδηση σε όλους μας, κερδίζεται με αγώνες, προσπάθεια και θυσίες. Ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι αγώνας όλων μας, πολιτικού συστήματος και κοινωνίας. Είναι η συστράτευση όλων των δυνάμεων του τόπου, των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων που υποστηρίζουν αδιαπραγμάτευτα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδος.
Αυτό, εξάλλου, επέλεξε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές και αυτό ακριβώς εμείς κάνουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η οικονομική κρίση δε ζημίωσε μονάχα τις οικονομίες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, κατάφερε και ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία των θεσμών που στηρίζουν το κοινό μας νόμισμα. Μετά από προσπάθειες, ορισμένες φορές ετεροχρονισμένες και ενίοτε αποσπασματικές και αναποτελεσματικές, βρισκόμαστε πλέον στην αρχή μίας νέας περιόδου η οποία μπορεί να θέσει τις βάσεις για μία ολοκληρωμένη οικονομική και νομισματική ένωση προστατεύοντας την οικονομία μας και θωρακίζοντας το Ευρώ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η Ελλάδα είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας οικονομίας στην οποία η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία από μόνη της δεν επαρκεί για την καταπολέμηση της ύφεσης. Αντίθετα, την επιτείνει δημιουργώντας κοινωνικά προβλήματα.

Συνεπώς, η αποκαλούμενη ελληνική εμπειρία, αυτό που δυστυχώς βιώνουμε όλοι μας, με πρώτο τον κόσμο της εργασίας και των νέων, μπορεί και πρέπει να γίνει ο καταλύτης για να αναδείξουμε και να προωθήσουμε μία νέα πολιτική που θα εγγυάται μία Ευρώπη χωρίς το άγχος των χρεών, με υγιή δημόσια οικονομικά, με ένα χρηματοπιστωτικό τομέα πιο υπεύθυνο και υπόλογο για τις επιλογές του, με ισόρροπη ανάπτυξη στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μονάχα μέσα στο Ευρώ και στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχει την ιστορική ευθύνη να βρίσκεται στον πυρήνα των εξελίξεων αυτών, συνδιαμορφώνοντας με τους ευρωπαίους εταίρους το μέλλον του Ευρώ. Στόχος είναι η επιτυχημένη εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών ώστε να ξεφύγουμε από τον κλοιό της αυστηρής λιτότητας. Η έλλειψη ρευστότητας και η σχεδόν πλήρης αδυναμία χρηματοδότησης ακόμα και του πλέον υγιούς μέρους του ιδιωτικού τομέα μας έχουν οδηγήσει σε βαθιά ύφεση.

Και εδώ εναπόκειται στο πολιτική σύστημα, σε εμάς, σε όλους εμάς να αποτιμήσουμε την πραγματική κατάσταση της χώρας. Στόχος πρέπει να είναι η εθνική συνεννόηση και η ένωση δυνάμεων και όχι ο διχασμός.

Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία και η οικονομία χωρίς την χρηματοδότηση των επόμενων δόσεων του προγράμματος. Το δίλημμα δεν είναι εκβιαστικό, είναι πραγματικό. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια για χαμένες γενιές, είναι ώρα για αφύπνιση και ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων.

Η αναγκαία για την λειτουργία της δημοκρατίας συνθήκη, θα έλεγα, είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους κυβερνώντες, αλλά και η ευθύνη των κυβερνώντων προς τους πολίτες. Είναι το στοίχημα των επόμενων ημερών, των επόμενων εβδομάδων, των επόμενων μηνών. Είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ανασυγκρότηση της χώρας προϋποθέτει παράλληλα την ανάταξη, την επανασύσταση, την επανίδρυση των θεσμών. Η συνταγματική αναθεώρηση, η διοικητική μεταρρύθμιση και η επανατοποθέτηση της οικονομίας σε νέα βάση και προοπτική είναι υπόθεση όλων μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει μείνει έξω από τις σκληρές αλλά αναγκαίες περικοπές του προϋπολογισμού. Τα στελέχη του συμμετέχουν στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών πληρώνοντας, όπως είναι φυσικό, και αυτά το τίμημα. Κατά την τριετία εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, από το 2010 μέχρι σήμερα, ο τακτικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών έχει μειωθεί περίπου στο 25%.

Αναζητούμε κάθε δυνατή πηγή και εφαρμόζουμε κάθε μέσο εξοικονόμησης πόρων κατά τρόπο που θα περιορίσει τις δυσμενείς συνέπειες για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και θα διασφαλίσει την αποδοτική, αξιοπρεπή και δυναμική παρουσία μας στο εξωτερικό.

Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια συμμετέχει, μας εμπνέει και μας ενθαρρύνει ο οικουμενικός ελληνισμός, πυλώνας και της εξωτερικής μας πολιτικής και ουσιαστικό στήριγμα των εθνικών μας θεμάτων με μεγάλα αποθέματα, πράγματι, διάθεσης προσφοράς.

Οι σχέσεις της Πολιτείας με τους απόδημους Έλληνες έχουν αναβαθμιστεί, όπως θα έχετε σημειώσει, το τελευταίο διάστημα με μία μεγάλη καμπάνια που έχουμε ξεκινήσει σε ολόκληρο τον κόσμο, εμπνέοντας τους συμπατριώτες μας εκεί αλλά και ζητώντας τη δική τους συνδρομή στη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Και η ανταπόκριση είναι συγκινητική. Θυμίζει στιγμές από το πρόσφατο ιστορικό μας παρελθόν, όπου ο εθελοντισμός και η ατομική και συλλογική συνεισφορά ήταν πραγματικά ένα λαμπρό δείγμα του μεγαλείου της ελληνικής ψυχής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στο ζήτημα των θεωρήσεων εισόδου, η χώρα μας έχει προχωρήσει σε διεθνείς συνεργασίες και έχει πετύχει σημαντική αύξηση στην εισροή τουριστών και συναλλάγματος.

Σύντομα, η διαδικασία αυτή θα επεκταθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου μέσα από ένα νέο πλαίσιο θεσμικής συνεργασίας, με συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις, αξιοποιώντας και τους κανόνες του διεθνούς ανταγωνισμού. Έτσι θα πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Θα εξασφαλίσουμε ότι ένα μέρος από τα κέρδη των κέντρων θεωρήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά αυτό τον ευαίσθητο τομέα με τις βίζες, θα χρησιμοποιείται για την παγκόσμια προβολή της χώρας μας και την οικονομική ενίσχυση των Προξενικών μας Αρχών.

Παράλληλα, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η προσέλκυση επενδύσεων, η προώθηση των εξαγωγών και του τουρισμού βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών ως κύριου φορέα ευθύνης της παρουσίας της χώρας μας στο εξωτερικό.

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα κοιτάζει όλο και περισσότερο πέρα και πάνω από τα σύνορα της χώρας μας. Κυρίες και κύριοι βουλευτές, βρισκόμαστε σε μία δύσκολη γειτονιά. Η κρίση έχει περιορίσει πράγματι τα υλικά μέσα που διαθέτουμε, χωρίς όμως να έχει περιορίσει τους διπλωματικούς χειρισμούς. Διατηρούμε αλώβητο το σκληρό πυρήνα των εθνικών μας προτεραιοτήτων. Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία προασπίζει στο ακέραιο τα δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία. Δεν επιτρέψαμε η οικονομική κρίση να διολισθήσει προς εθνική αστάθεια και εθνική κρίση και σας διαβεβαιώνω ότι αυτός ο αγώνας είναι πάρα πολύ δύσκολος.

Η Ελλάδα παραμένει και αναγνωρίζεται ως ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στεκόμαστε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού και στηρίζουμε αταλάντευτα το δικαίωμά της στην έρευνα και αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου.

Εργαζόμαστε για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο αυστηρό πλαίσιο που θέτει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειας. Η αλλαγή του ενεργειακού χάρτη δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την τροφοδοσία της Ευρώπης και μεταβάλλει την γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή.

Θα σημειώσατε πρόσφατα το σημαντικό βήμα που έγινε με την υπογραφή, με την Ιταλία και την Αλβανία, του TAP. Είναι το κομβικό σημείο, η απαρχή της νέας αναπτυξιακής πολιτικής της Ελλάδος στον τομέα της ενέργειας. Πολιτική όμως που θα συνοδεύεται και με πρωτοβουλίες που θα διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ασφάλειας, σιγουριάς, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, διότι τα ταραγμένα Βαλκάνια του παρελθόντος μας στέλνουν και πάλι ανησυχητικά και απειλητικά τα μηνύματά τους. Με την έξαρση του σωβινισμού στην ευρύτερη περιοχή μας, με άτακτες ομάδες οι οποίες εξακολουθούν να επηρεάζουν τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα των γειτονικών χωρών εμείς, παραμένουμε βασικός πυλώνας ασφάλειας, σιγουριάς, ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

πρόκειται για μία πολιτική που θα συνοδευτεί από συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές, που θα αξιοποιήσουν τον πλούτο της ελληνικής επικράτειας στην ξηρά και στη θάλασσα. Πολιτική μας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ, με όλους τους γείτονές μας, που θα αποτελέσει βήμα εμπέδωσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας.

Με λίγα λόγια, παραμένουμε καθοριστικός παράγοντας σταθερότητας. Φέρνουμε την Κεντρική Ευρώπη πιο κοντά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Αναθερμαίνουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με όλους τους σημαντικούς παράγοντες στην ευρύτερη αυτή περιοχή.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Δευτέρα θα βρίσκομαι και πάλι στην Αίγυπτο, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, συμμετέχοντας στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Ξαναβάζουμε την Ελλάδα στον γεωπολιτικό χάρτη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

σήμερα η κρίση, η διευρυνσιακή κόπωση και η έλλειψη προόδου σε κρίσιμα ανοικτά ζητήματα ξαναφέρνει στο προσκήνιο, όπως είπα πρωτύτερα, εθνικιστικές και λαϊκίστικες συμπεριφορές στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο των βόρειων γειτόνων μας. Η Ελλάδα καλείται και πάλι να παλέψει, για να κρατήσει τη γειτονιά μας μακριά από το Βαλκανικό σύνδρομο του παρελθόντος και να βοηθήσει τα γειτονικά μας κράτη στην πορεία τους στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν σε θέματα δημοκρατίας, σεβασμού των κανόνων καλής γειτονίας και στην ισόρροπη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Με την ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα εντάξουμε ως προτεραιότητα μεταξύ άλλων το μέλλον της Βαλκανικής χερσονήσου στην Ευρώπη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

γνωρίζουμε όλοι μας σε αυτή την αίθουσα ότι διερχόμαστε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την πατρίδα μας. Τους τελευταίους μήνες έχουμε καταφέρει, με πολλή προσπάθεια, σταδιακά, να αλλάζει η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Θέλει πολλή και επίπονη δουλειά διότι η ζημιά ναι, έχει συμβεί. Το κύρος της χώρας μας διεθνώς είναι λαβωμένο. Η αξιοπιστία της μειωμένη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστούν αυτά, σε μία εποχή που τα πάντα έχουν διεθνοποιηθεί και ένα κομμάτι για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης περνάει και μέσα από την αξιόπιστη παρουσία της Ελλάδος στον κόσμο.

Ανακτούμε κομμάτι αυτής της χαμένης αξιοπιστίας. Έχουμε όμως ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Ένα δρόμο δύσβατο και δύσκολο. Από εμάς εξαρτάται αν θα πετύχουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα βυθιστούμε στη δίνη της ιστορίας. Ενάντια σε λαϊκίστικες και δημαγωγικές αντιλήψεις και υστεροβουλίες. Για το καλό του τόπου, για το συμφέρον της χώρας, με πίστη στις ικανότητες των πολιτών, της κοινωνίας, ολόκληρου του ελληνικού έθνους. Με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης καλούμαστε να ψηφίσουμε ναι στο μέλλον του τόπου, στο μέλλον των παιδιών μας, με την πεποίθηση ότι με την ψήφο αυτή υπηρετούμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Για την προοπτική, για ευημερία, δουλειά και ανάπτυξη σας καλώ να ψηφίσετε το νέο προϋπολογισμό της Ελληνικής Δημοκρατίας για το 2013, γιατί αυτός ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνον αριθμοί, είναι μονόδρομος προς την έξοδο από την κρίση. Είναι η πόρτα που καλούμεθα να διαβούμε για να ξεκινήσει η κοινή μας πορεία προς ένα μέλλον που θα χτίσουμε, μην έχετε καμία αμφιβολία, στο τέλος αυτής της δύσκολης πορείας, όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ.

Ομιλία ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στη Βουλή

9 Νοεμβρίου, 2012