Ομιλία ΥΠΕΞ Σ. Δήμα σε 18η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ στο Βίλνιους

Ομιλία ΥΠΕΞ Σ. Δήμα σε 18η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ στο Βίλνιους

Κύριε Πρόεδρε,

Καταρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ τον οικοδεσπότη μας, τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, για τη διοργάνωση αυτής της Υπουργικής Συνόδου σε αυτή τη φιλόξενη χώρα της Βόρειας Ευρώπης, καθώς και για τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξε.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Διαδικασία της Κέρκυρας που εγκαινιάστηκε το 2009 επί της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ, αποτέλεσε πυξίδα προς ένα διάλογο ανοιχτό, διαφανή και συμμετοχικό που αξιοποίησε τα πλεονεκτήματα συνεργασίας που διαθέτει ο ΟΑΣΕ ως πλαίσιο για διάλογο και περαιτέρω συνεργασία, υπηρετώντας τους κοινούς μας σκοπούς.

Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι παράλληλα με τη διατήρηση του πνεύματος και της αποκτηθείσας εμπειρίας από τη Διαδικασία της Κέρκυρας, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δομές του ΟΑΣΕ καθώς και τα σχετικά εργαλεία του, προκειμένου να ενισχύσουμε την έννοια της αδιαίρετης, συνεκτικής και συνεργατικής ασφάλειας, να εντοπίσουμε τα προβλήματα, να κατανοήσουμε τις αντιλήψεις των άλλων, να γεφυρώσουμε τις διαφορές και να αναζητήσουμε κοινά αποδεκτές λύσεις.

Στην πράξη, βέβαια, αποδείχθηκε ότι τα εργαλεία μας δεν ήταν αρκετά ευέλικτα και αποτελεσματικά για άμεση δράση, και η πολιτική βούληση δεν υπήρχε πάντα όταν ήταν απόλυτα απαραίτητη.

Η ενδυνάμωση των ικανοτήτων του Οργανισμού να αντιμετωπίζει τις συγκρούσεις και τις κρίσεις αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα το οποίο θα μας επιτρέψει όχι μόνο να έχουμε ταχεία και κατάλληλη αντίδραση, αλλά και να διατηρήσουμε την αξιοπιστία και τη συνεκτικότητα των προσπαθειών διαμεσολάβησης του ΟΑΣΕ και της συμμετοχής του στην ανασυγκρότηση μετά τις συγκρούσεις.

Χαιρετίζουμε τη συνάντηση υπό τη σύνθεση «5+2» για την επίλυση της διένεξης της Υπερδνειστρίας, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρος στο Βίλνιους, και την πολιτική βούληση που επέδειξαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αναλάβουν τη δέσμευση για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και συνολικής λύσης, με σεβασμό προς την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

Εκφράζουμε επίσης τη στήριξή μας για τη συνέχιση των Συνομιλιών της Γενεύης που είναι το μοναδικό φόρουμ για την επίλυση της κρίσης στη Γεωργία, καθώς και των προσπαθειών της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ για την προώθηση μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο ζήτημα της διένεξης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο Φόρουμ για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία, καθώς και για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας του Κειμένου της Βιέννης.

Καθώς νέες απειλές κατά της ασφάλειας εμφανίζονται στο προσκήνιο, πολλές εκ των οποίων διακρατικής φύσεως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ως προτεραιότητα, προβλήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινωνικές αναταράξεις και να διαταράξουν την ομαλότητα της καθημερινής ζωής.

Πολλές κοινωνίες μας αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, ανεργία καθώς και προβλήματα που συνδέονται με την παράνομη μετανάστευση.

Άλλες κοινωνίες ταλανίζονται, λίγο ή πολύ άμεσα, από προβλήματα που προκαλούνται από τις μάστιγες της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος κάθε μορφής.

Η συνεργασία, η συνέργεια και η αλληλεγγύη είναι αναγκαία στοιχεία προκειμένου να αντιμετωπισθούν από κοινού αυτές οι απειλές και να διασφαλισθεί ότι ο καθένας από εμάς θα καταστεί ενός δυνατός, και όχι αδύναμος κρίκος, στην αλυσίδα των διεθνών προσπαθειών.

Ειδικότερα, στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης και του ελέγχου της μετανάστευσης, ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μου, πιστεύουμε ότι η συμβολή του ΟΑΣΕ μπορεί να είναι σημαντική λόγω του μεγάλου αριθμού των μελών του και τις ευρείας προσέγγισής του. Σχετικά με αυτό, προτείναμε τη δημιουργία ενός δικτύου προκειμένου να υλοποιήσουμε την κοινή μας δέσμευση για μια πλατφόρμα ευρείας συμμετοχής για τη διεξαγωγή διαλόγου σχετικά με μεταναστευτικά ζητήματα.

Τώρα, σχετικά με ένα άλλο σημαντικό θέμα, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του ΟΑΣΕ, καθώς και τις συμπληρωματικές ενέργειες που θα μπορούσαμε να αναλάβουμε παράλληλα με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση. Οι προσπάθειές μας για την εδραίωση της περιβαλλοντικής ασφάλειας θα πρέπει να συνάδουν με μια πιο αποτελεσματική ενεργειακή πολιτική, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, η οποία θα δίνει πρώτη προτεραιότητα στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ενεργειακή σύνθεση. Είναι αυτονόητο ότι η ενεργειακή ασφάλεια με την ευρύτερη έννοια παραμένει στο επίκεντρο της αντίληψης του ΟΑΣΕ για τη συνεκτική και συνεργατική ασφάλεια.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτελεστεί τα τελευταία χρόνια μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας με τους εταίρους μας στην περιοχή της Μεσογείου και την Ασία αποδίδοντας μεγάλη σημασία στην ενδεχόμενη συμβολή τους στην ενίσχυση της ασφάλειας της περιοχής του ΟΑΣΕ, όσον αφορά και στις τρεις διαστάσεις.

Καθώς επανειλημμένα έχουμε υποστηρίξει ότι η ασφάλεια και στις δύο πλευρές της Μεσογείου είναι αδιαμφισβήτητα διασυνδεδεμένη, η χώρα μου χαιρετίζει τις διαδικασίες πολιτικών μεταρρυθμίσεων που διεξάγονται από ορισμένα Κράτη της νότιας περιοχής της Μεσογείου κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου και είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη μεταφορά της τεχνογνωσίας του Οργανισμού μας σε οποιουσδήποτε τομείς ενδιαφέροντος για τα εμπλεκόμενα κράτη.

Η Ελλάδα, παραμένοντας πάντα ανοιχτή σε μελλοντικές αιτήσεις συνεργασίας από τις ενδιαφερόμενες χώρες, χαιρετίζει την επιθυμία της Μογγολίας να καταστεί συμμετέχον Κράτος του ΟΑΣΕ και είναι έτοιμη να την υποστηρίξει.

Από συστάσεώς του, ο ΟΑΣΕ δεν ήταν ποτέ ένα αποκλειστικά διακυβερνητικό φόρουμ. Σκοπός του ήταν να επανενώσει τους λαούς της Ευρώπης. Σε αυτήν την προσπάθεια θεωρούμε ότι ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που απαρτίζεται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των λαών, είναι ζωτικής σημασίας. Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς το γεγονός ότι η Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ανατέθηκε για δεύτερο χρόνο, στον συμπατριώτη μου, φίλο και συνάδελφο, Πέτρο Ευθυμίου. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να προάγει στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης το ίδιο πνεύμα συνεργασίας που εγκαινίασε η Ελληνική Προεδρία του ΟΑΣΕ το 2009.

Τέλος, η συνάντησή μας εδώ στο Βίλνιους, αποτελεί για εμάς μια ευκαιρία και μια πρόκληση για τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων προκειμένου να χαράξουμε το δρόμο για το μελλοντικό ρόλο του ΟΑΣΕ στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας.

Ας αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία κι ας αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση. Σε αυτό το πνεύμα, θα ήθελα να απευθύνω στην Ιρλανδία, η οποία θα αναλάβει την επόμενη Προεδρία, τις ευχές μου για κάθε επιτυχία στο έργο της. Είμαι σίγουρος ότι κατά την Προεδρία της θα αξιοποιηθούν πολλές ευκαιρίες. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ την Ελβετία και τη Σερβία για την κοινή υποβολή υποψηφιότητας για την ανάληψη των Προεδριών του 2014 και του 2015, κάτι που υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα.

Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.

7 Δεκεμβρίου, 2011