Ομιλία ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα σε Σεμινάριο της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή της ΚΣ του ΝΑΤΟ

Βασικά σημεία:

Θέμα : «Η άποψη της Ελλάδας για την πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου και τις συνέπειές της στην Ευρώπη»


•    Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες μεταξύ των γεγονότων που συμβαίνουν σε κάθε μια χώρα, ομοιότητες που προσδίδουν στα γεγονότα χαρακτήρα «χιονοστιβάδας», κάθε μεμονωμένη κατάσταση διακρίνεται από τις δικές της ιδιαιτερότητες και φυσικά, διαφορές. Μια κοινή τάση που είναι εμφανής σε όλα αυτά τα γεγονότα είναι το αίτημα του λαού για αλλαγή. Αλλαγή στα συστήματα διακυβέρνησης, αλλαγή στις κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές και, βέβαια, αλλαγή που θα εξασφαλίσει την προώθηση της καθολικής ελευθερίας και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
•    Αναμφισβήτητα, η διαδικασία για αλλαγή θα διαφέρει από χώρα σε χώρα. Οι διαφορετική πολιτική κουλτούρα σε κάθε μια χώρα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τόσο το πεδίο των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων όσο και τον ρυθμό αυτών των μεταρρυθμίσεων. Η αμφισβήτηση των κυβερνήσεων και των συστημάτων διακυβέρνησης θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία και ο αντίκτυπος στις άλλες αραβικές χώρες θα είναι σημαντικός και μακροπρόθεσμος. Αν το «δημοκρατικό» - αν θέλετε - πείραμα επιτύχει στην Αίγυπτο και την Τυνησία, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, τότε η πίεση που θα ασκηθεί σε άλλες χώρες θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.
•    Η βία και η δολοφονία, κάθε είδους και κάθε μορφής, αθώων ανθρώπων είναι απαράδεκτες και δε θα υπάρχει ανοχή εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος 1970 σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη. Κάνω εκ νέου έκκληση για άμεση παύση των εχθροπραξιών και σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των νόμιμων αιτημάτων που εκφράστηκαν από τον λαό της Λιβύης. Η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να επιδείξει αποφασιστικότητα απέναντι στο αίτημα να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των βιαιοτήτων αυτών.
•    Εξίσου σημαντικό είναι η διεθνής κοινότητα να παρακολουθεί στενά το παλαιστινιακό ζήτημα αυτή την περίοδο των αναταραχών στον αραβικό κόσμο. Αυτός ο άνεμος αλλαγής που πνέει στην περιοχή είναι ικανός να μετατραπεί σε θύελλα αν γυρίσουμε την πλάτη μας στην ειρηνευτική διαδικασία ή αν βάλουμε αυτό το ζήτημα σε δεύτερη προτεραιότητα.
•    Οι ευρω-ατλαντικοί εταίροι και οι Σύμμαχοι πρέπει να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο αλλά, το πιο σημαντικό είναι να είμαστε σε ετοιμότητα προκειμένου να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά και έγκαιρα στα διάφορα αιτήματα για βοήθεια που μπορεί να προέλθουν από αυτές τις χώρες.
•    Κατά την οριστικοποίηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αρχή της περιφερειακής κυριότητας. Κατά συνέπεια, οι δράσεις μας πρέπει να έχουν ως πυξίδα το σεβασμό της αξιοπρέπειας και των ευαισθησιών των γειτόνων και εταίρων μας στη Νότια Μεσόγειο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η μεταμόρφωση εγκαινιάστηκε από τους ίδιους τους λαούς και ο βασικός μας στόχος πρέπει να είναι η εύρεση τρόπων που θα μας επιτρέψουν να τις βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε να χαράξουν το δρόμο τους προς τη δημοκρατία.
•    Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω μια ακόμη σημαντική πτυχή της πρόσφατης κρίσης στη Βόρεια Αφρική και ειδικότερα εκείνη την πτυχή της επακόλουθης μεταναστευτικής ροής προς την ΕΕ. Δεδομένου ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο μεσογειακό αλλά και ευρωπαϊκό, θα πρέπει να αναλάβουμε προληπτικές δράσεις πριν την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Και επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω για ακόμη μια φορά ότι δεν πρέπει και δεν μπορεί κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει μόνο του αυτό το βάρος. Αυτό το ζήτημα αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της. Έτσι η συνεργασία και η προφανής αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων είναι απαραίτητη και επίσης αναμενόμενη. Και επιτρέψτε μου επίσης να πω ότι πρόκειται για μια ηθική υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαίων εταίρων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας (μετάφραση από την αγγλική):

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,
Κύριε Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ,
Κύριε Πρόεδρε της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο,
Κύριε Δαμιανάκη, Αγαπητέ Ευτύχη,
Τα συγχαρητήρια μου για την πρωτοβουλία και την οργάνωση αυτού του σημαντικού και πολύ επίκαιρου σεμιναρίου,

Κυρίες και κύριοι,
Διακεκριμένοι καλεσμένοι,

Θα ήθελα να σας απευθύνω ένα θερμό καλωσόρισμα στην Ελλάδα, στην Αθήνα. Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να σας υποδεχόμαστε εδώ σε μια εποχή προκλήσεων για την Ελλάδα, για τον Ελληνικό λαό, αλλά επιτρέψτε μου επίσης να πω ότι η παρουσία σας σήμερα εδώ και το θέμα του σεμιναρίου μαρτυρούν τον ειδικό ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή.

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί κατά τις προηγούμενες εβδομάδες σχετικά με τα γεγονότα στη Νότια Μεσόγειο. Πολλοί συνέκριναν τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στον αραβικό κόσμο με εκείνα στην Ανατολική Ευρώπη το 1989 και με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα που εγκαινίασαν μια νέα εποχή στα διεθνή ζητήματα.

Ενώ οι συγκρίσεις με γεγονότα του παρελθόντος μπορούν να βοηθήσουν τους αναλυτές ανά τον κόσμο να προβλέψουν αυτά που επιφυλάσσει το μέλλον για τους νότιους γείτονές μας, εμείς ως άμεσα εμπλεκόμενοι πρέπει να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση που να υπερβαίνει τη ρητορική και τα διάφορα αφηγήματα και να εξετάσουμε, όσο καλύτερα μπορούμε, τη σημασία που έχουν αυτά τα γεγονότα για την περιοχή και πως μπορούν ή πρέπει να επηρεάσουν τη χάραξη πολιτικής σε αυτόν τον τομέα.

Ως Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας που βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτά τα γεγονότα, είμαι αναγκασμένος να προσεγγίσω την κατάσταση από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες και σε πολλά επίπεδα ανάλυσης.

Καταρχάς, πιστεύω ότι είναι ασφαλές να πει κανείς ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες μεταξύ των γεγονότων που συμβαίνουν σε κάθε μια χώρα, ομοιότητες που προσδίδουν στα γεγονότα χαρακτήρα «χιονοστιβάδας», κάθε μεμονωμένη κατάσταση διακρίνεται από τις δικές της ιδιαιτερότητες και φυσικά, διαφορές.

Μια κοινή τάση που είναι εμφανής σε όλα αυτά τα γεγονότα είναι το αίτημα του λαού για αλλαγή. Αλλαγή στα συστήματα διακυβέρνησης, αλλαγή στις κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές και, βέβαια, αλλαγή που θα εξασφαλίσει την προώθηση της καθολικής ελευθερίας και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αναμφισβήτητα, η διαδικασία για αλλαγή θα διαφέρει από χώρα σε χώρα. Οι διαφορετική πολιτική κουλτούρα σε κάθε μια χώρα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τόσο το πεδίο των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων όσο και τον ρυθμό αυτών των μεταρρυθμίσεων.
Η αμφισβήτηση των κυβερνήσεων και των συστημάτων διακυβέρνησης θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία και ο αντίκτυπος στις άλλες αραβικές χώρες θα είναι σημαντικός και μακροπρόθεσμος. Αν το «δημοκρατικό» - αν θέλετε - πείραμα επιτύχει στην Αίγυπτο και την Τυνησία, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, τότε η πίεση που θα ασκηθεί σε άλλες χώρες θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.
Ενώ η βία και η δολοφονία, κάθε είδους και κάθε μορφής, αθώων ανθρώπων είναι απαράδεκτες και δε θα υπάρχει ανοχή εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος 1970 σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, οι ίδιοι οι λαοί θα είναι εκείνοι που θα κληθούν να αποφασίσουν ελεύθερα για το μέλλον τους. Αυτό θα είναι και πρέπει να είναι μια εσωτερική υπόθεση της κάθε ενδιαφερόμενης χώρας.

Και επιτρέψτε μου ακόμη μια φορά να καταδικάσω απερίφραστα τη βία και τη χρήση βίας κατά των αθώων αμάχων της Λιβύης και να κάνω εκ νέου έκκληση για άμεση παύση των εχθροπραξιών και σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των νόμιμων αιτημάτων που εκφράστηκαν από τον λαό της Λιβύης. Η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να επιδείξει αποφασιστικότητα απέναντι στο αίτημα να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των βιαιοτήτων αυτών. Σε τελική ανάλυση πρόκειται για βία κατά της ανθρωπότητας.

Αυτό που χρειάζεται εκ μέρους μας σε διπλωματικό επίπεδο είναι να υποστηρίζουμε τα αιτήματα για βοήθεια αυτών των χωρών χωρίς πομπώδεις δηλώσεις ή, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, χωρίς τάσεις για επεμβάσεις προστατευτικού χαρακτήρα, αλλά σε ένα πνεύμα πραγματικής συνεργασίας.

Συγχρόνως, πρέπει να προσπαθήσουμε να εξετάσουμε σε ποιό βαθμό οι λαοί που ζητούν εσωτερικές αλλαγές στις χώρες τους θα ζητήσουν επίσης αλλαγές στις εξωτερικές σχέσεις των χωρών τους. Με άλλα λόγια, πρέπει να αναμένουμε μια «μεταστροφή» του προσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής σε αυτές τις χώρες, και αν ναι, προς ποιά κατεύθυνση;

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι οι δυνάμεις που ζητούν αλλαγή δεν φαίνονται να επιδιώκουν μια εκ των βάθρων αναθεώρηση των διεθνών ζητημάτων τους. Φαίνεται να αναγνωρίζουν και να υποστηρίζουν την ανάγκη επιδίωξης της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και τη σφυρηλάτηση ακόμη πιο στενών δεσμών μεταξύ τους, ίσως και μέσω μιας ενισχυμένης Αραβικής Ένωσης.

Ίσως να υπάρξουν χώρες στην περιοχή, ή εκτός αυτής, που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα ασταθή κατάσταση προκειμένου να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη επιδιώκοντας να ασκήσουν επιρροή σε περιφερειακό επίπεδο.

Ωστόσο, κατά την άποψή μου, οι λαοί που ζητούν την αλλαγή και εξ ονόματος εκείνων που έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους σε αυτόν τον αγώνα της «ελευθερίας κατά της εξουσίας», δεν θα δεχθούν την αντικατάσταση ενός ηγεμόνα από έναν άλλο, είτε αυτό γίνει εσωτερικά ή εξωτερικά.

Εξίσου σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο είναι η διεθνής κοινότητα να παρακολουθεί στενά το παλαιστινιακό ζήτημα αυτή την περίοδο των αναταραχών στον αραβικό κόσμο. Αυτός ο άνεμος αλλαγής που πνέει στην περιοχή είναι ικανός να μετατραπεί σε θύελλα αν γυρίσουμε την πλάτη μας στην ειρηνευτική διαδικασία ή αν βάλουμε αυτό το ζήτημα σε δεύτερη προτεραιότητα. Το αίσθημα ασφάλειας του Ισραήλ θα δοκιμαστεί σφοδρότατα τους επόμενους μήνες, και πιστεύω ότι χρειάζεται να στείλουμε στο Ισραήλ επίσης τα απαραίτητα μηνύματα κατά την περίοδο αυτών των αναταραχών στην περιοχή. Επίσης, ένα μήνυμα υποστήριξης και κατανόησης, όπου αυτό είναι απαραίτητο, αλλά και ενθαρρυντικά μηνύματα προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα πολυαναμενόμενα τολμηρά βήματα στην ειρηνευτική διαδικασία. Η οπισθοδρόμηση της ειρηνευτικής διαδικασίας θα ωφελήσει εκείνους που θα επιδιώξουν να μετατρέψουν αυτές τις δυνάμεις υπέρ της αλλαγής σε ριζοσπαστικά στοιχεία και θα τις ενθαρρύνουν να κατευθύνουν την οργή τους κατά ενός εξωτερικού εχθρού. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές, όπως είδαμε, στο παρελθόν και είχε καταστροφικές συνέπειες.
Οι ευρω-ατλαντικοί εταίροι και οι Σύμμαχοι πρέπει να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο αλλά, το πιο σημαντικό είναι να είμαστε σε ετοιμότητα προκειμένου να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά και έγκαιρα στα διάφορα αιτήματα για βοήθεια που μπορεί να προέλθουν από αυτές τις χώρες.

Τώρα είναι η στιγμή για μια συνεκτική προσέγγιση αλλά με στοχευμένες δράσεις, σε συνάρτηση προς τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, χαρακτηριστικά και ανάγκες του κάθε γείτονά μας ξεχωριστά στη νότια Μεσόγειο.
Η ΕΕ έχει ήδη εγκαινιάσει ένα σοβαρό διάλογο σχετικά με πώς θα μπορούσαμε καλύτερα να βοηθήσουμε τις χώρες που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, προκειμένου να προσαρμόσουμε αυτή τη στήριξη ανάλογα με τα αιτήματά τους και τις ειδικότερες ανάγκες τους.

Και σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από την Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ να αναπτύξει ένα πακέτο μέτρων και να προσαρμόσει καταλλήλως τους μηχανισμούς της ΕΕ προκειμένου η τελευταία να στηρίξει την περιοχή. Και εγώ ο ίδιος μαζί με κάποιους άλλους ευρωπαίους συναδέλφους μου, μιλήσαμε για την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού σχεδίου για την περιοχή.

Η Ελλάδα πιστεύει σθεναρά ότι η ΕΕ πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της ως εταίρου των γειτονικών της χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απολύτως επιτακτικό να αξιολογήσει εκ νέου όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο των δράσεων μας.

Επίσης θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας, προκειμένου να προωθήσουμε μια νέα εταιρική σχέση. Για να το επιτύχουμε αυτό, η προσέγγισή μας πρέπει να είναι ολιστική. Θα πρέπει να μπορούμε να προσφέρουμε στους νότιους εταίρους μας ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό πακέτο το οποίο θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν μια στερεά βάση πάνω στην οποία θα μπορέσει πραγματικά να ανθίσει η δημοκρατία.
Πρέπει να δοθεί έμφαση στη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών και την οικοδόμηση θεσμών, ενώ παράλληλα να προωθηθεί η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στις εν λόγω χώρες.

Η δημοκρατία και η οικοδόμηση θεσμών από τη μία, και η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη από την άλλη, συνδέονται άρρηκτα και πρέπει να αποτελούν παράλληλη επιδίωξη.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια πρόταση του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, μια πρόταση που αφορά τη δημιουργία ενός «Κέντρου Δημοκρατίας» στην Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας και οι αρχές και αξίες των προγόνων μας έχουν απήχηση σε όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτή την κληρονομιά καθώς και πάνω σε αυτόν τον δυναμικό συμβολισμό, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα φόρουμ το οποίο θα φέρει κοντά τους νέους και ανερχόμενους παίκτες της πολιτικής σκηνής της περιοχής και τους ομολόγους τους στην ευρω-ατλαντική περιοχή και σε όλο τον κόσμο, και θα δώσει σε όλους μας την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί η δημοκρατία και να ανθίσει τόσο μέσα στις κοινωνίες μας όσο και μεταξύ τους. Και για να είμαι σαφής δεν πρόκειται για παρέμβαση προστατευτικού χαρακτήρα ή για επιβολή της βούλησης ενός επί της βούλησης κάποιου άλλου. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι ένας μακροχρόνιος εταίρος και συνδέεται με παραδοσιακούς δεσμούς και σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού με τον αραβικό κόσμο. Η Ελλάδα έχει, τολμώ να πω και το πιστεύω ακράδαντα, μια αξιόπιστη φωνή στην περιοχή. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην περιοχή και μπορεί να παίξει και θα παίξει έναν ειδικό ρόλο, το ρόλο ενός αξιόπιστου εταίρου για τις χώρες και τους λαούς της περιοχής. Και πιστεύω ότι ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτές τις εξελίξεις και ειδικά όσον αφορά τις εξελίξεις στην Λιβύη αναδεικνύεται μέσω του σημαντικού ρόλου που ανέλαβε, και όπως ήδη είπε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στην εκκένωση των πολιτών τρίτων χωρών από τη Λιβύη. Μας ζητήθηκε από χώρες όπως η Κίνα, να βοηθήσουμε στην εκκένωση μέσω της Κρήτης η οποία λειτούργησε ως κόμβος αν θέλετε για τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζω ότι το έργο που πρέπει να επιτελέσουμε είναι γεμάτο τεράστιες προκλήσεις δεδομένης της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Ωστόσο, νέοι και επιπρόσθετοι πόροι είναι απαραίτητοι προκειμένου να αποφευχθεί μια σοβαρή οικονομική και κοινωνική ύφεση στην περιοχή με ακόμη χειρότερες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά την οριστικοποίηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αρχή της περιφερειακής κυριότητας. Κατά συνέπεια, οι δράσεις μας πρέπει να έχουν ως πυξίδα το σεβασμό της αξιοπρέπειας και των ευαισθησιών των γειτόνων και εταίρων μας στη Νότια Μεσόγειο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η μεταμόρφωση εγκαινιάστηκε από τους ίδιους τους λαούς και ο βασικός μας στόχος πρέπει να είναι η εύρεση τρόπων που θα μας επιτρέψουν να τις βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε να χαράξουν το δρόμο τους προς τη δημοκρατία.
Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω μια ακόμη σημαντική πτυχή της πρόσφατης κρίσης στη Βόρεια Αφρική και ειδικότερα εκείνη την πτυχή της επακόλουθης μεταναστευτικής ροής προς την ΕΕ. Η Ελλάδα, καθώς βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και έχει άμεση γεωγραφική εγγύτητα με αυτή την περιοχή, θα είναι μεταξύ εκείνων των Κρατών Μελών που θα υποστούν τον άμεσο και σοβαρό αντίκτυπο των μεταναστευτικών ροών. Δεδομένου ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο μεσογειακό αλλά και ευρωπαϊκό, θα πρέπει να αναλάβουμε προληπτικές δράσεις πριν την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Και επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω για ακόμη μια φορά ότι δεν πρέπει και δεν μπορεί κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει μόνο του αυτό το βάρος. Αυτό το ζήτημα αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της. Έτσι η συνεργασία και η προφανής αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων είναι απαραίτητη και επίσης αναμενόμενη. Και επιτρέψτε μου επίσης να πω ότι πρόκειται για μια ηθική υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαίων εταίρων.

Κυρίες και κύριοι,

Καθώς αυτό το σεμινάριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην πολύτιμη συνεισφορά της Ελλάδας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, στην προώθηση της πολιτικής υπέρ των εταιρικών σχέσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Μεσόγειο και την περιοχή του Κόλπου.

Η Ελλάδα ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών εγκαθίδρυσης και ενίσχυσης του Μεσογειακού Διαλόγου του ΝΑΤΟ με επτά κράτη της Μεσογείου και της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης με τέσσερα κράτη του Κόλπου.

Αυτές οι μορφές συνεργασίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την προώθηση και την εξασφάλιση ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Πρώτον, παρέχουν ένα φόρουμ όπου μπορεί να διεξαχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος σε θέματα ασφάλειας τόσο μεταξύ του ΝΑΤΟ όσο και μεταξύ κάθε εταίρου ξεχωριστά όπως και μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ομάδας των Εταίρων σε πολυμερές επίπεδο. Δεύτερον, προσφέρουν τη δυνατότητα δραστηριοτήτων πρακτικής συνεργασίας σε διάφορα θέματα που αφορούν την ασφάλεια. Τρίτον, επιτρέπουν στους Εταίρους να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις ειρηνευτικού χαρακτήρα του ΝΑΤΟ.

Η αξία των εταιρικών σχέσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υπογραμμίστηκε από το νέο στρατηγικό δόγμα που υιοθετήθηκε κατά την πρόσφατη Σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας και το οποίο αποσκοπεί στην ουσιαστική βελτίωση της πολιτικής των εταιρικών σχέσεων της Συμμαχίας και στην αναβάθμιση των μηχανισμών της σε συνεργασία με όλους τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των χωρών της Μεσογείου και του Κόλπου.

Αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσουμε στην ενδυνάμωση και εμβάθυνση του υφιστάμενου πολιτικού διαλόγου μεταξύ του ΝΑΤΟ και των Εταίρων επί κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια. Σημαίνει επίσης ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα των εργαλείων συνεργασίας του ΝΑΤΟ και των επιμορφωτικών δραστηριοτήτων προς όφελος των εταίρων μας στη Μεσόγειο και τον Κόλπο σε τομείς όπως, η μεταρρύθμιση του τομέα της άμυνας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ενεργειακή ασφάλεια, η καταπολέμηση της πειρατείας, η μη διάδοση των ΟΜΚ και ο σχεδιασμός δράσεων πολιτικής προστασίας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η σημασία της τελευταίας δραστηριότητας αναδείχθηκε πρόσφατα με τη σημαντική συνεισφορά του ΝΑΤΟ στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο Ισραήλ. Και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να αναφερθώ σε ακόμη μια ελληνική πρωτοβουλία στην περιοχή που αφορά την συνεργασία των χωρών της περιοχής στην καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών. Αυτό είναι κάτι που εμείς, ως Ελλάδα, αποκομίσαμε ως εμπειρία από το παρελθόν μας και την συνεργασία που είχαμε με τη γειτονική μας Τουρκία το 1999, όταν ήρθαμε αντιμέτωποι με τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και αυτό, όπως γνωρίζετε, συνέβαλε στην ανάπτυξη πιο στενών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών, αλλά και μεταξύ των λαών μας. Έτσι έχοντας αυτό το πρότυπο κατά νου προτείναμε μια αυξημένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής για την καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών και θα διοργανωθεί σύντομα εδώ στην Ελλάδα η πρώτη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων και είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι οι πρωτοβουλίες και οι συνεργασίες αυτού του είδους μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή και να οδηγήσουν σε μια πραγματική ειρήνη και σταθερότητα για όλους μας στην περιοχή.

Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ένα τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό σημείο που αφορά την επιτυχία της διεξαγόμενης ναυτικής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Active Endeavour» στην Μεσόγειο. Στην επιχείρηση συμμετέχουν διάφοροι μεσογειακοί εταίροι μας και η συμβολή της Ελλάδας είναι τεράστια.

Εν κατακλείδι, κυρίες και κύριοι, η χώρα μας πιστεύει ότι η πολιτική του ΝΑΤΟ στην περιοχή δρα ως καταλύτης όχι μόνο για τη στενή πολιτική και πρακτική συνεργασία μεταξύ των Συμμάχων και των χωρών της Μεσογείου αλλά επίσης για την προώθηση της κατανόησης μεταξύ των λαών μας, ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι αδιαίρετες στην περιοχή. Αυτή είναι η κοινή μας προτεραιότητα, ο κοινός στόχος που έχουν όλοι αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσουμε.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Θα ήθελα ακόμη μια φορά να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του σεμιναρίου και εύχομαι οι συζητήσεις να είναι ενδιαφέρουσες. Ελπίζω να έχετε μια ευχάριστη παραμονή στη χώρα μας.

Ευχαριστώ πολύ.

1 Μαρτίου, 2011