Ομιλία ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση (04.11.2011)

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της. Είναι η ώρα, εδώ και ενάμιση χρόνο, όχι σήμερα – είναι η ώρα εκ των πραγμάτων, διότι αυτό είναι το στοίχημα των εκ βάθρων αλλαγών που απαιτούνται στη χώρα ώστε να εκπληρώσουμε, όπως και όλοι οι υπόλοιποι εταίροι μας, τις υποχρεώσεις μας προς το Ευρώ, είναι η ώρα για τον ελληνικό λαό, για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να επιβεβαιώσουν στη δέσμευση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι το ύστατο κάλεσμα στην πραγματικότητα, ώστε να μην χαθεί η χώρα στην άβυσσο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Η πραγματικότητα είναι ότι ακολουθούσαμε πορεία αργού θανάτου. Η μόνιμη αμφισβήτηση κάθε αναγκαίας μεταρρύθμισης, ο λυσσαλέος αγώνας κάθε κατεστημένου συμφέροντος να διατηρήσει αδικαιολόγητα και άδικα κεκτημένα, η σκόπιμη απαξίωση και διαστρέβλωση των απαραίτητων συμφωνιών για να σωθεί η χώρα, η ανομία και η βία μας οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.

Υπηρετώ στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών εδώ και λίγους μήνες, από τον Ιούνιο, από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός με τίμησε με αυτή τη θέση. Ήρθα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους μου από όλα τα κόμματα δώσαμε ενωμένοι τις μάχες για την Ελλάδα. Διότι εκεί φορούσαμε όλοι τη φανέλα της Εθνικής, τα χρώματα της Ελλάδας, πάνω από οποιαδήποτε κομματικά ή παραταξιακά χρώματα. Ενωμένοι πετύχαμε πολλά, φτιάξαμε συμμαχίες, υποστηρίξαμε την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα συμφέροντά της σε δύσκολες στιγμές.

Ανέλαβα τα καθήκοντά μου στην πιο δύσκολη στιγμή, με την ίδια φιλοσοφία, φορώντας την ίδια φανέλα. Γιατί η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι θέμα εθνικό, που ξεπερνάει κομματικές γραμμές. Είναι θέμα που απαιτεί τη συναίνεση και τη συνεννόησή μας. Απαιτεί να είμαστε ενωμένοι σα μια γροθιά. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή το πιο σημαντικό είναι να κρατάμε τη σημαία της Ελλάδας ψηλά, παντού, σε όλο τον κόσμο. Αυτό προσπάθησα να κάνω μέχρι σήμερα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Και θέλω από το βήμα της Βουλής, αυτές τις κρίσιμες ώρες, να ευχαριστήσω τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και τα μέλη του ΕΣΕΠ, όλων των κομμάτων, με τους οποίους συνεργασθήκαμε στενά σε αυτό το σύντομο διάστημα, ακριβώς για να κρατήσουμε τη σημαία ψηλά, όπως έγινε στην κοινή μας περιοδεία στη Μέση Ανατολή.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Είναι ζωτικής σημασίας, στην πιο δύσκολη ώρα, την ώρα της αμφισβήτησης που δέχεται η χώρα, να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Και το κάνουμε πραγματικότητα, με πυκνές επαφές, πολιτικές διαβουλεύσεις, στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και συμβάλλοντας στην επίλυση ανοικτών ζητημάτων που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε μια περιοχή, που έχει πληρώσει πολύ ακριβά τις συγκρούσεις και τον εθνικισμό. Επισκέφθηκα την γειτονιά μας πριν λίγες εβδομάδες. Μίλησα με Σέρβους και Κοσοβάρους, ώστε να βοηθήσουμε στο διάλογο που κάνουν. Πήγα στην Αλβανία για να στηρίξω την ευρωπαϊκή της πορεία, μαζί με τον Ιταλό ομόλογό μου, αλλά και να θυμίσω ότι η Ευρώπη δεν κάνει εκπτώσεις στις αρχές και τα κριτήριά της. Στο ζήτημα της ονομασίας, χάρη στην ενιαία στάση που έχουμε πετύχει στην ελληνική Βουλή, έχουμε καταφέρει να πείσουμε το σύνολο της διεθνούς κοινότητας για την ετοιμότητα της Ελλάδας να φτάσει σε αμοιβαία αποδεκτή λύση, αλλά και για την τεράστια ευθύνη που φέρει ο κ. Γκρούεφσκι για το σημερινό αδιέξοδο. Πρόκειται για τεράστιο κεφάλαιο, προϊόν της δικής μας συναίνεσης, που πρέπει να διαφυλάξουμε και να αξιοποιήσουμε. Με την Ατζέντα 2014 και τη Σύνοδο Κορυφής που προγραμματίζουμε στην Προεδρία μας, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας προς την άμεση γειτονιά μας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ταράσσεται από τις τεκτονικές αλλαγές στον αραβικό κόσμο. Η κατάσταση είναι ρευστή και ασταθής. Είναι περίοδος ευκαιριών, αλλά και μεγάλων προκλήσεων και απειλών. Σε αυτό το περιβάλλον, οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό παραμένουν κολλημένες λόγω της αποδεδειγμένης αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς. Παρέχουμε αμέριστη στήριξη στον Πρόεδρο Χριστόφια και στις προσπάθειές του για δίκαιη λύση που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου και για την πλήρη εξάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στον φυσικό της πλούτο. Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο. Την καλούμε να φερθεί με υπευθυνότητα και να καταστεί παράγοντας σταθερότητας αντί αστάθειας. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που θα είναι πρώτα από όλα προς όφελος των λαών μας, μιλώντας όμως πάντα ξεκάθαρα και προασπίζοντας τα εθνικά δίκαια και συμφέροντα. Είδα από πρώτο χέρι, όταν επισκέφθηκα την Ίμβρο, η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, πόσο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα και τα αμυντικά αντανακλαστικά του παρελθόντος.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η Ελλάδα έχει ισχυρές, παραδοσιακές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Σχέσεις που επιβεβαιώθηκαν στην πρόσφατη περιοδεία που κάναμε με τα μέλη του ΕΣΕΠ στην περιοχή. Η χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να ταλανίζονται, μπορεί κατά τη μετάβασή τους στη δημοκρατία να αντιμετωπίζουν μεγάλα πολιτικά και οικονομικά κενά, αλλά επ’ ουδενί επιθυμούν νέους από τα έξω «ηγεμόνες» για να τα καλύψουν. Είναι περήφανες και ανεξάρτητες. Και προσβλέπουν στην παρουσία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, για να αποφύγουν άλλου είδους μακροχρόνιες εξαρτήσεις. Κι η χώρα μας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είχε τη διορατικότητα και τη δύναμη να βρεθεί και να βρίσκεται δίπλα τους.

Η εμβάθυνση των σχέσεών μας με το Ισραήλ, που έχει την υποστήριξη των περισσοτέρων πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, μας έχει δώσει τη δυνατότητα όχι μόνο να επεκτείνουμε τα ερείσματά μας στην περιοχή προς όφελος του εθνικού μας συμφέροντος, αλλά και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στην προσπάθεια επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας, που αποτελεί και τη μόνη ασφαλή οδό που μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη λύση. Είχαμε αποφασιστική συμβολή στην ανθρωπιστική και επιχειρησιακή διάσταση της κρίσης στη Λιβύη. Η Αίγυπτος είναι στρατηγικός εταίρος και πυλώνας σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή. Θα σταθούμε στο πλάι του αιγυπτιακού λαού στη μεταβατική διαδικασία.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Κλείνω με δυο λόγια για τη μεγάλη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη τα δύο τελευταία χρόνια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατάσταση της οικονομίας είναι το μεγάλο εθνικό μας θέμα. Η διαπραγμάτευση αυτή, που συνεχίζεται ασταμάτητα όλο αυτό το διάστημα, και θα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι να κλείσουν όλες οι λεπτομέρειες της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI, είναι η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση στη σύγχρονη ιστορία μας.

Καταφέραμε με τη βοήθεια των εταίρων μας να σώσουμε την Ελλάδα με το πρώτο δάνειο. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε το μηχανισμό στήριξης, που σήμερα στηρίζει τα προγράμματα στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία και προστατεύει Ιταλία και Ισπανία. Και στις 26 Οκτωβρίου, καταφέραμε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας σε έναν οδικό χάρτη, τη νέα δανειακή σύμβαση, που δίνει επιτέλους στην Ελλάδα το χρόνο που χρειάζεται για να μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δώσει οριστική απάντηση στην κρίση.

Συνολικά, σε ενάμιση χρόνο διασφαλίσαμε πάνω από 460 δις ευρώ για τη στήριξη της χώρας και του λαού μας, για την αποφυγή της χρεοκοπίας του 2009, για να σταθούμε στα πόδια μας και για να ξανανοίξει η προοπτική της ανάπτυξης της χώρας.

Όλα αυτά δεν έγιναν αυτόματα. Δεν υπήρχε κάποιο μαγικό ραβδί. Ήταν το αποτέλεσμα της τεράστιας προσπάθειας του Πρωθυπουργού και της μεγάλης διαπραγματευτικής ομάδας που στάθηκε πλάι του όλο αυτό το διάστημα και πέτυχε ό,τι καλύτερο για τη χώρα.

Κι όλα αυτά, παλεύοντας απέναντι σε δύο Μύθους, που, μέσα στην ανατρεπτική οργή που επέφεραν στην κοινή γνώμη, είχαν προκαλέσει την αμφισβήτηση της δυνατότητας της χώρας μας να προωθήσει πολλές από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον τόπο μας και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους εταίρους μας. Μύθους που επέτρεψαν, συνεπακόλουθα, σε διάφορους καλοθελητές και μη, στην Ευρώπη, να λοιδορούν τους Έλληνες για την αδυναμία τους για συνεννόηση και να απεργάζονται σενάρια εξόδου μας από το Ευρώ – όχι από προχθές, αλλά από την έναρξη της κρίσης:

Πρώτον, τον μύθο ότι συρθήκαμε – από ανικανότητα ή κατ’ άλλους ακόμα και «με σχέδιο» – στην «κηδεμονία». Και, δεύτερον, τον συνακόλουθο μύθο ότι υπήρχαν καλύτερες συνταγές ή διαπραγματευτές κι ότι η δανειακή σύμβαση ήταν δήθεν «καταστροφή» για τη χώρα. Φτάνει όμως να δείτε την είσοδο της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας στον ίδιο ακριβώς μηχανισμό. Δείτε τις τεράστιες κι αντίστοιχες σκληρές αλλαγές στις οποίες αναγκάζονται να προβούν πολύ μεγαλύτερες από εμάς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Αυτήν την πραγματικότητα όμως, τα αποτελέσματα αυτών των μύθων, είχε δυστυχώς να αντιμετωπίσει η ελληνική εξωτερική πολιτική. Και αυτήν καθημερινά καλούμασταν να αποτρέπουμε και να ανατρέπουμε, και το κάνουμε.

Με την ανακοίνωσή του εχθές ότι θα υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βάζει πλέον πλάτη ώστε να επιστρέψει η χώρα στην αυτονόητη πολιτική συνεννόηση, αλλά και ώστε να επιστρέψει το μήνυμα της δυνατότητάς μας για συνεννόηση στη διεθνή πολιτική σκηνή. Επικροτώ αυτήν την απόφαση και για έναν ακόμα λόγο: Διότι συνεισφέρει στο να καταρριφθούν οι παραπάνω καταστροφικοί για τον τόπο μας Μύθοι.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Όλα αυτά που πετύχαμε ως σήμερα, η αχτίνα πραγματικής ελπίδας που μπορεί να αντικρίζει σήμερα ο ελληνικός λαός, έγιναν πραγματικότητα γιατί πίσω από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση υπήρχαν οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, που επέτρεψε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία της Ευρώπης. Αυτές τις θυσίες πρέπει να σεβασθούμε σήμερα, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να πετύχουμε τη συναίνεση που θα σώσει την πατρίδα και θα βάλει οριστικό τέλος στην αμφισβήτηση, το φόβο και την αμφιβολία. Τη συναίνεση που επιτέλους θα φέρει την ελπίδα.

Σας ευχαριστώ.

4 Νοεμβρίου, 2011