Ομιλία ΥΠΕΞ Σταύρου Δήμα στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης (Πλήρες κείμενο)

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, Η κυβέρνηση αυτή αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας δύσκολο έργο, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι κυβέρνηση μεταβατική και ειδικού σκοπού.  Αυτό όμως δεν θα προσφέρει άλλοθι, δεν θα είναι δικαιολογία αν δεν θα κάνει καλά τη δουλειά της. Ειδικά στην εξωτερική πολιτική χρειάζεται πάντα ετοιμότητα και δυναμική διεθνής παρουσία. Στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δύσκολες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Το Υπουργείο Εξωτερικών, θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Και φυσικά, καθώς η Ελλάδα αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της, αναμένουμε από τους εταίρους μας να σταματήσουν άμεσα την κακοφωνία ιδιαίτερα των τελευταίων εβδομάδων, περί ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ. Aυτή η ρητορική έχει αρνητικές επιπτώσεις, αφού μεταξύ άλλων αποθαρρύνει τους επενδυτές, σε μία περίοδο που οι επενδύσεις θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα.

Η διεθνής εικόνα της χώρας μας έχει τρωθεί επικίνδυνα. Aυτό επηρεάζει την ψυχολογία στο εσωτερικό και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας.

Οφείλουμε να αλλάξουμε το διεθνές κλίμα για τη χώρα μας. Να διορθώσουμε τα λάθη μας, αλλά και να σταματήσουμε την μονότονη συνεχή προβολή ό,τι αρνητικού υπάρχει στην Ελλάδα. Να ξεκινήσουμε την προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της και να προασπίσουμε την υπόληψή της.

Να θυμίσουμε στον κόσμο ποια είναι η πραγματική Ελλάδα, τα επιτεύγματα και τη συμβολή της στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Πρέπει να προβάλλουμε τα θετικά:
το ανθρώπινο δυναμικό,
τις υποδομές,
τη γεωπολιτική της θέση,
τις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται,
το γεγονός ότι παραμένει παράγοντας σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον.

Σε αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Και φυσικά η κινητοποίηση των τεράστιων δυνάμεων που κρύβει ο Ελληνισμός της Διασποράς.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι η προάσπιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στον περίγυρό μας.

Στη βόρεια γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, επιδιώκουμε τη δημιουργία ζώνης ανάπτυξης, προόδου και στενής περιφερειακής συνεργασίας.

Αυτός ο στόχος είναι συνώνυμος με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Η ελληνική διπλωματία επιχειρεί να ξαναδώσει πνοή στη διαδικασία διεύρυνσης.

Προετοιμάζουμε την ελληνική προεδρία του 2014, σχεδιάζοντας την πρώτη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων μετά το 2003.

Είναι αυτονόητο ότι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των βαλκανικών χωρών περιλαμβάνεται και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Στο ζήτημα της ονομασίας η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ έχουν τονίσει, με ομόφωνες αποφάσεις, ότι η ενταξιακή πορεία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εξαρτάται από το σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεπώς την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Η θέση μας είναι γνωστή και κρυστάλλινη.

Η Ελλάδα έχει κάνει, ολόκληρο το βήμα που της αναλογούσε.

Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει την ετοιμότητα και την εποικοδομητική στάση της Αθήνας και την ευθύνη του κ. Γκρούεφσκι για το σημερινό αδιέξοδο.

Στη νότια γειτονιά μας, στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες των λαών, πάντοτε με σεβασμό στην κυριαρχία τους.

Η περιοχή χρειάζεται σταθερή, ήρεμη στήριξη εταίρων όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν επιχειρούν να δημιουργήσουν νέες σφαίρες επιρροής.

Η Ελλάδα, χάρη στη μακροχρόνια σχέση φιλίας με την περιοχή, αποτελεί φυσική γέφυρα για τη σύνδεση του αραβικού κόσμου με την Ευρώπη.

Η στρατηγική επιλογή να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ έρχεται να συμπληρώσει την πολυδιάστατη πολιτική μας στην περιοχή. Έχουμε έτσι τη δυνατότητα να διαδραματίσουμε πιο ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες για το Παλαιστινιακό. Παράλληλα, δημιουργούμε ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων έχει στηρίξει αυτή τη στρατηγική επιλογή. Σχέσεις όμως, που θα αναπτύσσονται στο αυστηρό πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αμοιβαία επωφελή πρόοδο στις διμερείς μας σχέσεις. Πρέπει όμως, να είναι σαφές σε όλους, ότι, η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και ότι είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει την ειλικρίνεια των προθέσεών της. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με αυτονόητη προϋπόθεση τη δική της συμμόρφωση στα κριτήρια και προαπαιτούμενα της Ένωσης.

Η επίτευξη προόδου στο Κυπριακό και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της ΕΕ ως προς την Κύπρο, θα έδινε σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της.

Η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς, η αδιαλλαξία του κ. Έρογλου και της τουρκικής πλευράς, όπως φάνηκε και στην τελευταία συνάντηση, εμποδίζουν αυτή την πρόοδο.

Επιπλέον, οι απειλές και οι ενέργειες της Τουρκίας, που αμφισβητούν το αυτονόητο, κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει το φυσικό της πλούτο, είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και έχουν καταδικασθεί από τη διεθνή κοινότητα, καθώς λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την περιοχή.

Διαμηνύουμε με ξεκάθαρο τρόπο στην Τουρκία ότι οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Είναι προφανές, ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, πέρα από τις σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες που δημιουργεί, λειτουργεί και ως καταλύτης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας.

Πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας συνιστά μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Επομένως, ο σεβασμός, η υπογραφή και η κύρωση της Σύμβασης αυτής είναι θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής προοπτικής των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

Η Ελλάδα ως παράκτιο κράτος και ως κράτος-μέλος της ΕΕ δεν απεμπολεί οποιοδήποτε νόμιμο κυριαρχικό της δικαίωμα. Και βέβαια η ΑΟΖ δε μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση από την θεμελιώδη αυτή αρχή και θέση της εξωτερικής μας πολιτικής.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Για την αντιμετώπιση της κρίσης, η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Θα αναθερμάνουμε την ιστορική σχέση με τη Ρωσία και θα εργασθούμε για την περαιτέρω εμβάθυνση της στενής εταιρικής σχέσης με την Κίνα. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να διευρύνουμε τους ορίζοντες της Ελλάδας προς τις αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις της Ασίας - την Ινδία, μια μεγάλη χώρα - της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και του Κόλπου. Με όλες αυτές τις χώρες μπορούμε να αναπτύξουμε τις οικονομικές μας σχέσεις.

Το Υπουργείο Εξωτερικών παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξωστρέφεια της χώρας. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, πρέπει να προωθήσουμε την πολιτιστική διπλωματία και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου στηρίζουν τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό.

Πρέπει παράλληλα να αναδείξουμε τις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα.

Να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας, για την υλοποίηση σημαντικών σχεδίων μεταφοράς ενέργειας.

Είναι θετικό ότι τον τελευταίο καιρό, υπήρξαν ενδείξεις ότι η Βουλγαρία αναθερμαίνει το ενδιαφέρον της για το σχέδιο του αγωγού Μπουρκάζ-Αλεξανδρούπολη.

Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της ΕΕ για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, μέσω διαφοροποίησης πηγών και οδών μεταφοράς ενέργειας και ασφαλώς εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα της χώρας μας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Στην εθνική προσπάθεια που κάνει η χώρα, ο ρόλος του Υπουργείου Εξωτερικών είναι καθοριστικός. Καλείται όμως να παίξει αυτό το ρόλο με περιορισμένα μέσα, λόγω δημοσιονομικής συγκυρίας, αλλά και της μεγαλύτερης συγκριτικά – 40% περίπου - προς τα άλλα Υπουργεία, μείωσης του ποσοστού που του αναλογεί στον προϋπολογισμό. Τα στελέχη του ΥΠΕΞ θα συνεχίσουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την αξιοπρεπή εκπροσώπηση της χώρας.

Είναι αυτονόητο ότι η εξωτερική πολιτική απαιτεί την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση.

Είναι σημαντική λοιπόν, η τακτική ενημέρωση και ο διάλογος στο πλαίσιο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπως εξάλλου είναι πολύτιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Αυτή την κρίσιμη περίοδο, πρέπει να υποστηρίξουμε την εθνική προσπάθεια να βάλουμε την Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης.

Να εργασθούμε όλοι μαζί, για να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε τη διεθνή της αξιοπιστία.

Να πάψουμε να είμαστε το εύκολο θύμα κάθε ρητορικής υπερβολής.

Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας, διορθώνοντας ταυτόχρονα τα λάθη μας.

Κάθε ένας από εμάς διαμορφώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Πρέπει λοιπόν, εμείς πρώτοι να προβάλλουμε τα θετικά της Ελλάδας, να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και με αυτοπεποίθηση, να δώσουμε στη χώρα, τη θέση που της αξίζει.

16 Νοεμβρίου, 2011