Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ Σ. Κουβέλη στην 4η Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες (Κωνσταντινούπολη, 10.05.2011)



(μετάφραση από την αγγλική)

Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι,

Επιτρέψτε μου καταρχάς, να μεταφέρω τις ευχαριστίες της χώρας μου προς την τουρκική κυβέρνηση για τη φιλοξενία που μας εξέτεινε αλλά και για την εξαιρετική διοργάνωση της 4ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες.

Αυτή η Σύνοδος λαμβάνει χώρα υπό δύσκολες συγκυρίες λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία επηρεάζει όλες τις χώρες και τη δραστηριότητα τους, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Οι Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες (ΛΑΧ) είναι περισσότερο ευάλωτες στην οικονομική κρίση διότι ήδη αντιμετωπίζουν δομικές και οικονομικές αδυναμίες.

Κατά την άποψή μας, η συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας στις ΛΑΧ θα πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, χωρίς να απεμπολούνται παράλληλα οι δεσμεύσεις τις οποίες αναλάβαμε για τη συγκεκριμένη ομάδα αναπτυσσόμενων χωρών.

Η συμβολή της Ελλάδας στην επίτευξη των στόχων είναι διττή. Από τη μια πλευρά, οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας έχουν αποκρυσταλλωθεί ως βασικές αρχές της αναπτυξιακής μας συνεργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας συντελούν στη διαμόρφωση και την εστίαση στις συγκεκριμένες θεματικές της αναπτυξιακής μας συνεργασίας και επιτρέπουν την επικέντρωση και την κατανομή της αναπτυξιακής βοήθειας στους τομείς όπου διαθέτουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Το επικαιροποιημένο σχέδιό μας επικεντρώνεται στην ακραία φτώχεια και πείνα, την υγεία μητέρας και παιδιού και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Επιπλέον, έχουμε τρεις προτεραιότητες: το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα την κλιματική αλλαγή, τη χρηστή διακυβέρνηση και τη δημοκρατία καθώς και την ισότητα μεταξύ των δυο φύλων.

Πέραν της χρονιάς - ορόσημο για το 2015, η Ελλάδα θεωρεί πως ο Στόχος για το περιβάλλον ίσως αποτελεί έναν από τους πλέον αποσταθεροποιητικούς παράγοντες για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Αναγνωρίζουμε ότι απαιτούνται επιπλέον προσπάθειες για να εφαρμοστούν δράσεις που υπαγορεύουν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας και σχετίζονται με το περιβάλλον αλλά και πολιτικές ιδίως στις ΛΑΧ. Οι ΛΑΧ είναι πράγματι ιδιαίτερα ευάλωτες σε εξωτερικές απειλές, ιδίως λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι απειλές αυτές έχουν άμεση επίπτωση στην οικονομική, εμπορική και πολιτική τους υπόσταση. Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με περιφερειακούς οργανισμούς χρηματοδοτούμε προγράμματα προσαρμογής στις ΛΑΧ και τα Small Island Developing Countries (SIDS) της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράψαμε το 2008 και το 2009, τέσσερα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της CARICOM, της Αφρικανικής Ένωσης, της Indian Ocean Commission, και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. Το τελευταίο μνημόνιο που υπογράψαμε αφορά συγκεκριμένες αφρικανικές χώρες, τη Μπουργκίνα Φάσο, το Τσάντ, το Μάλι, το Νίγηρα, το Σουδάν και την Ουγκάντα. Τα μνημόνια αυτά έχουν ορίζοντα εφαρμογής από δυο έως τέσσερα χρόνια και συνολικό προϋπολογισμό τα 22 εκ. ευρώ. Τμήμα του προϋπολογισμού αυτού, θα αποτελέσει τη συνεισφορά μας στο μηχανισμό FAST TRACK που αποφασίστηκε στο διεθνές συνέδριο της Κοπεγχάγης, το Δεκέμβριο του 2009.

Επίσης, η Ελλάδα συνέβαλλε με ένα εκ. ευρώ στο Alliance of Small Island States (AOSIS) to 2007 και πέρυσι στη διεθνή οργάνωση Γαλλοφωνίας, της οποίας πολλά από τα μέλη είναι ΛΑΧ, με 500.000 ευρώ.

Κυρίες και Κύριοι,

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η ειρήνη και η ανάπτυξη είναι αλληλένδετες. Η σύγκρουση και η ανασφάλεια υποθάλπουν την ανάπτυξη, ενώ η αειφόρος ανάπτυξη βοηθά στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης. Ο υποστηρικτικός ρόλος της πρόληψης συγκρούσεων, της οικοδόμησης ειρήνης και της διατήρησης της ειρήνης στην ανάπτυξη μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω από ένα συνδυασμό πολιτικών από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η αειφόρος ανάπτυξη, με τη σειρά της συμβάλλει στην εξάλειψη κοινωνικής δυσαρέσκειας που μπορεί να κλιμακωθεί σε διαφορετικά επίπεδα. Το μέρισμα της ειρήνης της αειφόρου ανάπτυξης –εάν ανταποκριθούμε ρεαλιστικά στις απαιτήσεις των κοινωνιών, θα ενδυναμώσουν την προσπάθεια για συνεργασία στα αναπτυξιακά θέματα. Μπορούμε να προτείνουμε όσες επεμβάσεις δε σχετίζονται με αναπτυξιακή βοήθεια να συνδυαστούν με πολιτικές αναπτυξιακής βοήθειας για να υποστηρίξουν τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,

Το Σχέδιο Δράσης το οποίο θα υιοθετήσουμε στο τέλος αυτής της διάσκεψης, θα πρέπει να διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις προτεραιότητας των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας αλλά και στην παρούσα διεθνή πολιτική και οικονομική κατάσταση. Πρέπει να δώσουμε έμφαση σε αυτό που μπορούμε και όχι σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε.

Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε με όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή την προσπάθεια, σε πολυμερές ή διμερές επίπεδο, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, προς αυτή την κατεύθυνση. Κατανοούμε ότι μένουν ακόμα πολλά, τα οποία πρέπει να γίνουν. Αποδεχόμαστε την ευθύνη και είμαστε πρόθυμοι να ανταποκριθούμε σε αυτή.

Η Ελλάδα συμπλέει με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Δήλωση που εξεδόθη από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και λαμβάνοντας υπόψη τους οικονομικούς περιορισμούς καθώς και το γεγονός ότι το ποσοστό της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας που διαθέτει για τις ΛΑΧ αυξάνεται διαρκώς από το 2008, θα κρατήσει τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας στο προσκήνιο της αναπτυξιακής της συνεργασίας, μέσα από στοχευμένα προγράμματα και δράσεις.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

11 Μαΐου, 2011