«Αξιότιμοι κ. Οργανωτές και Επισκέπτες,
Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Αθήνα και να συγχαρώ τους διοργανωτές που είχαν και τη πρωτοβουλία για αυτή την εκδήλωση. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η επίσκεψη σας εδώ στην Αθήνα θα είναι παραγωγική και εποικοδομητική.
Κυρίες και Κύριοι,
Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα κοιτούσε την άβυσσο.
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετώπισε τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους που ξεκίνησε από την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers το 2008.
Μετά από μια μακρά περίοδο διαρκούς και σταθερής ανάπτυξης, υψηλότερη του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, η οποία δημιούργησε την ψευδαίσθηση της μη αναστρέψιμης σταθερότητας, η κρίση μάς έπληξε το 2009.
Για τους Έλληνες τα αποτελέσματα ήταν επώδυνα και άμεσα αισθητά.
Η ανεργία εκτινάχθηκε, οι μισθοί κατέρρευσαν, όπως και οι τιμές των ακινήτων. Η διόρθωση του συσσωρευμένου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος αναμένεται να υπερβεί το 25% μεταξύ 2008 και 2013.
Η Ελληνική εμπειρία από την ένταξη της στο Ευρώ ήταν μια δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης. Δυστυχώς όμως, μακροπρόθεσμα αυτό ήταν ένα μη βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με δεδομένο το γεγονός ότι βασιζόταν στην εσωτερική ζήτηση και τροφοδοτούταν από την πρόσβαση σε φθηνή πίστωση.
Ακόμα χειρότερα, την περίοδο μετά την είσοδο της χώρας στην Ευροζώνη, οι ανατιμήσεις στην αγορά συναλλάγματος και η αύξηση του κόστους εργασίας περιόρισαν ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Εν τέλει, οι Έλληνες παραγωγοί αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν την διεθνή αγορά και κατέληξαν να είναι εσωστρεφείς, δίνοντας έμφαση μόνο στην εσωτερική αγορά.
Φυσικά, όταν η εσωτερική κατανάλωση ξαφνικά κατέρρευσε το 2009, το ίδιο συνέβη και στην μοναδική αγορά για τα Ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα, τρία χρόνια μετά την αρχή των προσπαθειών μας να επαναφέρουμε την οικονομία μας σε τροχιά ανόδου, οι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση. Η στρατηγική εξόδου από τη κρίση που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια περιλάμβανε δομικές μεταρρυθμίσεις αλλά και μια στρατηγική ανάπτυξης με βασικό γνώμονα ένα στoχευμένο σχέδιο εξωστρέφειας για τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Αυτό φυσικά δεν συνέβη σε ένα δημοσιονομικό κενό. Παρά τις δραματικές συνέπειες της ύφεσης, η Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη διόρθωση που έχει επιτευχθεί σε χώρα του ΟΟΣΑ τις τελευταίες δεκαετίες.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε από 15.6% του ΑΕΠ το 2009 σε 6% το 2012. Για τους πρώτους έξι μήνες του 2013 έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων Ευρώ, επίδοση αισθητά καλύτερη του προβλεπόμενου ελλείμματος των 2.5 δις.
Μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένουμε να έχουμε έναν εξισορροπημένο προϋπολογισμό, ή ακόμα και να πετύχουμε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.
Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια αναπτυξιακή φάση «χρυσαλλίδας», από την οποία θα εξέλθει ενισχυμένη.
Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί από 17.5 δις. το 2009 σε 27.6 δις. το 2012, που αναλογεί σε ιστορικό ρεκόρ. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό εξαγωγών σε σχέση με το ΑΕΠ έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτό σημαίνει αύξηση από 7.6% το 2009 σε 14.3% το 2012.
Αυτές οι επιτυχίες αντανακλούν το γεγονός ότι από το 2009 η Ελλάδα έχει ανακτήσει το 80% της ανταγωνιστικότητας που απώλεσε από την ένταξη της στην Ευρωζώνη. Επίσης αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι οι Ελληνικές εταιρείες είναι πλήρως ικανές να συμμετέχουν ανταγωνιστικά στις παγκόσμιες αγορές.
Για να ενισχύσει αυτή τη διαδικασία, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει επανεστιάσει τη προσοχή του. Η προαγωγή της οικονομικής διπλωματίας, συμπεριλαμβανομένου των εξαγωγών αποτελεί πλέον πρωταρχικό στόχο.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους κυβερνητικούς φορείς σχεδιάζει και υλοποιεί μια πολυεπίπεδη στρατηγική εξαγωγών.
Αυτή η στρατηγική εφαρμόζεται σε τρία επίπεδα δραστηριότητας: Ευρωπαϊκούς θεσμούς, Ευρωπαϊκές πολιτικές και εσωστρεφείς εταιρείες.
Στο επίπεδο των Ευρωπαϊκών θεσμών, η Ελλάδα είναι παρούσα στο σχετικό διάλογο για την συνδιαμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα του εμπορίου, που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επερχόμενη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις αρχές του 2014, θα παρέχει περαιτέρω ευκαιρίες για προαγωγή των εμπορικών συναλλαγών σε διάφορα επίπεδα, όπως και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς εμπορικών συναλλαγών με τον Καναδά, την Κίνα, και εν συνεχεία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Κυρίες και Κύριοι,
Ήδη έχουμε θετικές ενδείξεις για την νεοαποκτηθείσα εμπιστοσύνη προς την Ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα αποτελεί και πάλι έναν αξιόπιστο, σταθερό και υπεύθυνο εταίρο για επενδύσεις.
Η πλέον προφανής εκδήλωση αυτής της τάσης είναι το γεγονός ότι, τους τελευταίους τρεις μήνες, δυο σημαντικά έργα έχουν δρομολογηθεί. Και τα δυο παντρεύουν ιδανικά τον νέο ανακτημένο μας οικονομικό δυναμισμό με τη γεωγραφική μας σημασία.
Ο αγωγός TAP (Trans Adriatic Pipeline) αποτελεί ένα μείζον κατασκευαστικό εγχείρημα που θα ξεκινά από την Ελλάδα, θα διαπερνάει την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, και θα καταλήγει στον αιγιαλό της νότιας Ιταλίας, επιτρέποντας την μεταφορά αέριου απευθείας από τη περιοχή της Κασπίας στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο αγωγός αναμένεται να συμβάλει ιδιαίτερα στη ισόρροπη εξισορρόπηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης και αποτελεί το πρώτο έργο που ανοίγει τον αποκαλούμενο νότιο ενεργειακό διάδρομο, μια σημαντική Ευρωπαϊκή πολιτική πρωτοβουλία.
Στο λιμάνι του Πειραιά, η COSCO, η κινεζική πολυεθνική, η οποία ήδη είναι παρούσα στο λιμάνι του Πειραιά, ανακοίνωσε ένα νέο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο.
Κάθε μέρα βλέπουμε ότι όλο και περισσότερο, ο Πειραιάς γίνεται το λιμάνι πρώτης επιλογής για τη μεταφορά προϊόντων από τις Ασιατικές αγορές, στις Ευρωπαϊκές.
Στις μέρες μας, ο Πειραιάς είναι το μόνο λιμάνι της περιοχής με σύγχρονες υποδομές, εκτεταμένες συγκοινωνιακές συνδέσεις και διαθέσιμη χωρητικότητα πλησίον της διώρυγας του Σουέζ.
Εάν θέλετε να μεταφέρετε ένα φορτίο από την Ασία στην Ευρώπη, ο Πειραιάς αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή.
Βεβαίως, η ευρύτερη περιοχή μας είναι μια δύσκολη γειτονιά. Η οικονομική και πολιτική αστάθεια μαστίζει τις γειτονικές χώρες. Τα τελευταία χρόνια ειδικά μετά την Αραβική Άνοιξη υπήρξαν πολύ δύσκολα.
Ωστόσο, η Ελλάδα, και παρά την εκτεταμένη εγχώρια οικονομική κρίση παρέμεινε πυλώνας σταθερότητας.
Συχνά παραβλέπουμε άλλo ένα σημαντικό στοιχείο της ελληνικής κρίσης που είναι η επιμονή με την οποία η Ελλάδα παρέμεινε προσκολλημένη στο Ευρώ, την Ευρώπη και τη Δημοκρατία.
Αυτό αποτελεί επίτευγμα του Ελληνικού λαού, ο οποίος επέδειξε απίστευτο κουράγιο και αποφασιστικότητα παρά την κόπωση από τις θυσίες στις οποίες υπεβλήθη.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό της σταθερότητας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, των θεσμών και των αρχών μας.
Παρά τα όσα λέγονται κατά καιρούς το αποτέλεσμα είναι που μετράει. Η δημοκρατία δεν κατέρρευσε.
Η πορεία που χαράξαμε μπορεί να είναι δύσκολη αλλά είμαστε αποφασισμένοι να την ακολουθήσουμε ως το τέλος.
Κυρίες και Κύριοι,
Τον ερχόμενο Ιανουάριο, η Ελλάδα θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για έξι μήνες, η Ελλάδα θα είναι στη θέση του οδηγού των Ευρωπαϊκών πολιτικών και πολιτικής.
Για τα περισσότερα κράτη-μέλη το βασικό ζήτημα της παρούσας κρίσης είναι η ανεργία. Η ανεργία στους νέους ειδικά έχει πολυεπίπεδες επιπτώσεις, γεγονός ιδιαίτερα προβληματικό.
Για αυτό θα δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη ως το μόνο ζωτικό και μακροπρόθεσμο μέσο επίλυσης του προβλήματος της ανεργίας, πράγμα που υπογραμμίζει τις προτεραιότητες της προεδρίας μας.
Ο πρωταρχικός στόχος εδώ είναι η προστασία της σταθερότητας του κοινού νομίσματος μέσω της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και του ex ante συντονισμού των εθνικών πολιτικών.
Έμφαση θα δοθεί:
• Στην προώθηση της Τραπεζικής Ένωσης ως κύριο εργαλείο της αποτελεσματικής δράσης της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και ως όπλο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Αγοράς.
• Στη δημιουργία των βάσεων της δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης.
Συγκεκριμένα, στο στόχο της προώθησης της αποτελεσματικής εφαρμογής των νέων μέτρων οικονομικής διαχείρισης.
Επιπρόσθετα, στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι να βελτιώσει τις προσπάθειες επίδειξης των προτερημάτων μιας συνολικής Ευρωπαϊκής αντίληψης στη διεκπεραίωση των μεταναστευτικών ροών, για τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Η Ελληνική Προεδρία θα εστιάσει την προσπάθεια της στο να υπογραμμίσει την ανάγκη για μια συνολική μετανασταστευτική πολιτική με παράλληλες πρωτοβουλίες για την ελαχιστοποίηση της παράνομης μετανάστευσης σε οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο.
Η Ελλάδα, ως χώρα με ισχυρή ναυτική παράδοση, αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία των θαλάσσιων πολιτικών για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο μια οριζόντια θεματική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας θα είναι και οι θαλάσσιες πολιτικές.
Κυρίες και Κύριοι,
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω την δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφερε η οικονομική κρίση και θα ήθελα να σε ευχηθώ μια καλή και παραγωγική διαμονή στην Αθήνα.
Σας ευχαριστώ».
19 Σεπτεμβρίου, 2013