Κυρίες και Κύριοι,
Είμαι ευτυχής που συμμετέχω στο σημαντικό αυτό συνέδριο με αντικείμενο τις εξαγωγές που οργανώνει η Ethos Media και η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.
Συγχαίρω τους οργανωτές για την πρωτοβουλία τους αυτή γιατί είμαι βέβαιος ότι θα προσφέρει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των σχέσεων και των συνεργασιών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Η χώρα μας βιώνει εδώ και δυόμισι περίπου χρόνια οξεία δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κρίση.
Με την στήριξη των φίλων και εταίρων μας, αλλά κυρίως με τις δικές μας προσπάθειες, η χώρα μας προχωρά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εργάζεται για να δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον. Εργάζεται επίσης για την εμβάθυνση ενός σύγχρονου κράτους δικαίου, χωρίς διαφθορά, που θα παρέχει την αναγκαία ασφάλεια στην επιχειρηματική κοινότητα και τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους.
Κυρίες και Κύριοι,
Η Ελλάδα παραμένει και σήμερα μια από τις 30 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου σε απόλυτους αριθμούς, ενώ βρίσκεται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα.
Η ανάπτυξη που βίωσε η ελληνική οικονομία τα τελευταία 15 χρόνια στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην εγχώρια ζήτηση και πολύ λίγο στην εξωστρέφεια. Οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να πραγματοποιηθούν ώστε η ανάπτυξη να είναι υγιής και μακροχρόνια διατηρήσιμη δεν έγιναν. Το αποτέλεσμα ήλθε νομοτελειακά: η διεθνής οικονομική κρίση ανέδειξε την σκληρή πραγματικότητα και τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας που αποδείχτηκε πολύ ευάλωτη.
Σήμερα οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα στηρίξουν ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητες.
Πεποίθηση της νέας Κυβέρνησης είναι πως το βασικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι να μετασχηματισθεί το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο προς ένα εξωστρεφές και ανταγωνιστικό μοντέλο.
Οι παραδοσιακοί και «εύκολοι» κλάδοι που στήριζαν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (όπως εμπόριο, κατασκευές, βασικές υπηρεσίες) φαίνεται ότι στο νέο περιβάλλον συρρικνώνονται.
Νέοι καινοτόμοι κλάδοι μπορούν να αναδειχθούν σε βασικούς μοχλούς ενός εξωστρεφούς, ανταγωνιστικού και επομένως, βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου. Η Ελλάδα έχει ή μπορεί να αναπτύξει ξεκάθαρο συγκριτικό πλεονέκτημα σε νέους κλάδους όπως η καινοτομία, οι πράσινες επενδύσεις, η παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι μεταφορές, ο τουρισμός.
Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο η αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών αποτελεί, μαζί με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την condition sine que non, την αναγκαία συνθήκη για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Υπάρχουν ήδη μερικές αισιόδοξες ενδείξεις. Η συμμετοχή των εξαγωγών για πρώτη φορά από το 2000 ξεπέρασε το 2011 το 10% του ΑΕΠ (10,3%) και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε αισθητά. Σε αριθμούς οι ελληνικές εξαγωγές για πρώτη φορά, ιστορικά, ξεπέρασαν τα 22 δις ευρώ.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το εξαγωγικό πρότυπο της χώρας αλλάζει, εκσυγχρονίζεται και βελτιώνεται υπέρ προϊόντων που ενσωματώνουν τεχνολογία, τεχνογνωσία, έρευνα, καινοτομία, συνεπώς υπεραξία. Έτσι τα παραδοσιακά μας προϊόντα συμβαδίζουν με νέα. Η εξωστρέφεια μετατρέπεται σε κυρίαρχη αναπτυξιακή πολιτική.
Το Υπουργείο Εξωτερικών θα εντείνει τις προσπάθειες για προώθηση της εξωστρέφειας ως κύριου άξονα της Οικονομικής Διπλωματίας μέσω της συστηματικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, τους επιχειρηματικούς φορείς και τις Τράπεζες.
Η συμβολή του Υπουργείου Εξωτερικών στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές και στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση υλοποιείται μέσω των Αρχών Εξωτερικού και ειδικότερα μέσα από το πυκνό δίκτυο των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.
Μέσω του συστήματος των εξειδικευμένων υπηρεσιών στο εξωτερικό και τα εργαλεία που έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό (διαδικτυακή πύλη agora, ημέρες πληροφόρησης επιχειρηματιών, διαδικτυακά σεμινάρια, συστήματα ποιότητος ISO για τα Γραφεία ΟΕΥ κ.ά.) στοχεύει στην υποστήριξη της συνολικής εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η προσπάθεια έχει επιτυχία. Το 2011 τα Γραφεία ΟΕΥ δέχθηκαν και απάντησαν σε 12.000 αιτήματα φορέων και επιχειρήσεων, αυξημένα έναντι του 2010 κατά 50%, τα οποία, με την σειρά τους, ήταν αυξημένα σε σχέση με το 2009 κατά 40%. Ο βαθμός ικανοποίησης των επιχειρήσεων ανήλθε σε 95%.
Κυρίες και Κύριοι,
Είμαι πεπεισμένος ότι με τη συνεργασία Πολιτείας και ιδιωτικού τομέα η ενίσχυση των ρυθμών αύξησης των εξαγωγών θα συνεχισθεί παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία.
Είναι αυτονόητο ότι πρώτη προτεραιότητα θα δοθεί στη βελτίωση και εμβάθυνση των σχέσεων μας με τα Κράτη Μέλη και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Λέω αυτονόητο, γιατί κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας μας θα ληφθούν τους επόμενους μήνες.
Θα είμαστε παρόντες σε όλες τις αποφάσεις για να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε για τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Θα έχουμε ενεργό συμμετοχή στις ιστορικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα και θα οδηγήσουν σύντομα σε μια άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση, πιο ισχυρή και με περισσότερη αλληλεγγύη. Είμαστε και θα παραμείνουμε στην καρδιά της ΕΕ, ξεπερνώντας τις σημερινές δυσχέρειες και δημιουργώντας ισχυρές συμμαχίες βασισμένες σε κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους.
Θα δουλέψουμε σκληρά και θα πετύχουμε όχι μόνο για να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες που μας θεωρούν ήδη «ξεγραμμένους» και μας κλείνουν την πόρτα, αλλά γιατί αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον και η ξεκάθαρη εντολή του ελληνικού λαού.
5 Ιουλίου, 2012