Κυρίες και κύριοι,
Επιτρέψτε μου αρχικά να εκφράσω την έντονη ταραχή και ανησυχία μου για τις χθεσινές εκρήξεις στον μαραθώνιο της Βοστόνης. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων.
Στις 16 Απριλίου 2003, η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβη σε ένα νέο θαρραλέο εγχείρημα της μοναδικής ιστορίας της και καλωσόρισε στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας 10 νέα κράτη-μέλη. Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Κύπρος, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία υπέγραψαν τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ στην Στοά του Αττάλου στην Αθήνα. Αυτό το ιστορικό γεγονός έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και σήμερα γιορτάζουμε εδώ στην Αθήνα με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια την επέτειο των 10 ετών.
Η εν λόγω διεύρυνση ήταν επίσης ένα γεγονός που έμελλε να καθορίσει τον πολιτικό και οικονομικό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής ηπείρου με τον πιο αποφασιστικό τρόπο. Έμελλε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη διαμόρφωση της ΕΕ στο μέλλον, και ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ιδέες, τις πολιτικές και τις προοπτικές της κοινής μας πατρίδας, που είναι η Ευρώπη.
Σήμερα, κοιτάζοντας στο παρελθόν, μπορούμε όλοι να ισχυριστούμε με υπερηφάνεια και ικανοποίηση ότι αυτό το κύμα της διεύρυνσης στέφθηκε με επιτυχία, όχι μόνο για τις 10 χώρες που εντάχθηκαν, αλλά και την ΕΕ στο σύνολό της, αυξάνοντας την πολιτική και οικονομική της βαρύτητα παγκοσμίως και καθιστώντας την ένα πιο ισχυρό διεθνή εταίρο. Η διεύρυνση βοήθησε να αποφευχθεί η διχοτόμηση της Ευρώπης και συνείσφερε στη σταθερότητα ολόκληρης της ηπείρου. Αποτέλεσε έναυσμα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και εδραίωσε τις κοινές αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου.
Η ένταξη των νέων αυτών μελών σε μια μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής. Μετά από δύο παγκοσμίους πολέμους και διενέξεις δεκαετιών, η διεύρυνση επανένωσε τους λαούς της Ευρώπης στους κόλπους μιας κοινότητας αξιών. Σήμερα, η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει στην ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής της συνοχής και να προωθήσει τα κοινά συμφέροντα των πολιτών της.
Κι όμως, αυτή η θαρραλέα απόφαση δεν ήταν ένα καθόλου απλό εγχείρημα. Η ικανοποίηση που προήλθε από την περαιτέρω ενοποίηση της ευρωπαϊκής οικογένειας συνέπεσε με την επείγουσα ανάγκη μεταμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου οι τελευταίοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στο πολύ μεγαλύτερο μέγεθος της Ένωσης και τις διαφοροποιημένες ανάγκες της.
Υπήρξε τότε μια σχολή σκέψης η οποία υποστήριζε ότι η θεσμική μεταμόρφωση της ΕΕ θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της διεύρυνσής της. Κι όμως, ανταποκρινόμενη στην έκκληση των τότε υποψήφιων προς ένταξη χωρών και οραματιζόμενη το μέλλον, η Ένωση επέλεξε μια πραγματικά πιο τολμηρή προσέγγιση, αποφασίζοντας ταυτόχρονα τη διεύρυνσή της και την εμβάθυνση της, αποδεικνύοντας ότι μπορούσε να ανταποκριθεί στην πρόκληση με επιτυχία. Η Ελλάδα υποστήριξε σταθερά αυτό το όραμα μέσα από τη συζήτηση που προηγήθηκε της μεγαλύτερης διεύρυνσης της Ένωσης.
Το κίνητρο για αυτή τη διεύρυνση δεν ήταν μόνο οι συγκεκριμένες γεωπολιτικές παράμετροι, αλλά και το ιδεώδες της αλληλεγγύης στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μιας αλληλεγγύης που είναι βαθιά ριζωμένη στη θεμελιώδη αντίληψη ότι μαζί οι Ευρωπαίοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση και αυτό σε ένα περιβάλλον ολοένα και πιο διασυνδεδεμένο και παγκοσμιοποιημένο.
Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα, έχουμε έναν επιπλέον λόγο να γιορτάσουμε αυτό το μοναδικό γεγονός στην κοινή μας ιστορία. Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση για ακόμη μια φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έχει απολέσει μεγάλο μέρος της παλιάς της δυναμικής.
Κάτω από την πίεση των έντονων κοινωνικών επιπτώσεων της χειρότερης οικονομικής κρίσης μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πρωταρχικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η εσωτερική συνοχή και συνεργασία στην Ένωση. Να συνεχιστεί να καλλιεργείται η συνέργεια μεταξύ των μελών της. Και το πιο σημαντικό, πρέπει να διασφαλίσουμε τις προοπτικές για το μέλλον των πολιτών της. Η σταθερότητα, η ευημερία και η ελπίδα είναι τα νέα συνθήματα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση πριν 10 χρόνια επιδεικνύοντας τόλμη. Και η απάντησή μας στις σημερινές προκλήσεις θα καθορίσει εκ νέου τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η ΕΕ στον μέλλον. Και είναι το ιδεώδες της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης που διακυβεύεται πάλι.
Η επικείμενη ένταξη της Κροατίας αποτελεί «ανάκαμψη» από τη διευρυνσιακή κόπωση και πλήγμα κατά του ευρωσκεπτικισμού. Θα επιβεβαιώσει εκ νέου τη θεμελιώδη αλήθεια, ότι δηλαδή η ευρωπαϊκή προοπτική – η διαδικασία προσαρμογής στα ευρωπαϊκά πρότυπα – είναι το κατ’εξοχήν εργαλείο για την οικοδόμηση της δημοκρατίας και της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας. Θα επαναφέρει στο προσκήνιο το όραμα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως ευρωπαϊκής γειτονίας.
Αγαπητοί φίλοι,
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή της εξωτερικής μας πολιτικής και σταθερή παράμετρο για εμάς. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τους εταίρους και γείτονές μας. Ή ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή για τις χώρες που δεν είναι πρόθυμες να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας. Αναγκαστικός γάμος για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει.
Εν μέσω όλων αυτών των προκλήσεων, είμαι αισιόδοξος ότι, μέσα από τις συνεχείς προσπάθειες των κρατών-μελών και των θεσμών, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα παραμείνει σταθερό και θα αναδυθεί πιο ισχυρό και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι. Θα πρέπει να ληφθούν θαρραλέες και προσεκτικές αποφάσεις προκειμένου να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Αποφάσεις κατά της οικονομικής αστάθειας και υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αποφάσεις που θα μας δώσουν νέα ελπίδα και πραγματικές προοπτικές για τους νέους της Ευρώπης. Σε αυτό το πνεύμα η Ελλάδα προετοιμάζεται για την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2014 και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλλουμε σε αυτό το εγχείρημα.
17 Απριλίου, 2013