«Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,
Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας εν μέσω αποστολών από 22 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής.
Είμαι παρών εδώ σήμερα εκπροσωπώντας τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δυστυχώς λόγω των υποχρεώσεων του ως Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, δεν κατάφερε να παρευρεθεί. Ο κ. Βενιζέλος μου έχει ζητήσει να μεταφέρω τα ειλικρινή του συγχαρητήρια προς την Ελληνική ΟΚΕ, καθώς και προς εσάς προσωπικά Κύριε Πρόεδρε, για την καθοριστική συμβολή σας στη διοργάνωση της Ολομέλειας.
Η Ολομέλεια της Ένωσής σας, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελεί αναμφίβολα μια εξαιρετική ευκαιρία για να προχωρήσουμε σε έναν εκτενή διάλογο ως προς το πλέον επίκαιρο ερώτημα της εποχής μας. Την οικονομική και κοινωνική κρίση και τις επιπτώσεις της στο έργο των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών (ΟΚΕ).
Οι πρόσφατες, δυστυχώς δυσμενείς, εξελίξεις σε κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα συνιστούν ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Κατά συνέπεια, ενισχύεται και ο ρόλος αλλά και ο βαθμός δυσκολίας της αποστολής, που καλούνται να διαδραματίσουν οι ΟΚΕ. Σήμερα, οι Επιτροπές είναι περισσότερο από ποτέ υποχρεωμένες να αφουγκραστούν την κοινωνία, να μελετήσουν τη νέα πραγματικότητα και να υποβάλουν προτάσεις. Ο στόχος παραμένει πάντα η επίτευξη του επιθυμητού βαθμού ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας και των λαών.
Η εμπειρία των τελευταίων πέντε δεκαετιών στην ΕΕ έχει αποδείξει τη σημασία των ΟΚΕ σε θεσμικό επίπεδο. Μέσω των ΟΚΕ οι ευρωπαϊκές ομάδες συμφερόντων έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν επίσημη γνώμη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο αποτελεί σε μεγάλο βαθμό προϊόν αυτής της διαδικασίας κοινωνικού διαλόγου.
Όπως όλοι ξέρουν, σήμερα αντιμετωπίζουμε μια πολύ διαφορετική κατάσταση. Η κρίση που βιώνουμε, η οποία ξεκίνησε ως χρηματοπιστωτική αλλά πολύ γρήγορα δυστυχώς μετατράπηκε και σε κοινωνική, δημιουργεί νέες προκλήσεις για τις ΟΚΕ. Σήμερα οι ΟΚΕ καλούνται να λάβουν υπόψη τους περιορισμούς και παράγοντες που δημιουργούνται από την νέα πραγματικότητα, καθώς και από την προσπάθεια, που καταβάλουμε για έξοδο από την κρίση. Αυτή η προσπάθεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη όχι μόνο με μέτρα οικονομικού εκσυγχρονισμού αλλά και με τη βελτίωση του περιβάλλοντος και των κοινωνικών επενδύσεων. Η εμπλοκή και στήριξη της κοινωνίας σε αυτή την προσπάθεια κρίνεται από την Ελλάδα αλλά και από τις άλλες χώρες της ΕΕ ως απολύτως απαραίτητη.
Αυτή δεν είναι μια ανάγκη, που περιορίζεται αυστηρά στην ήπειρο μας. Η Ένωση των Γαλλόφωνων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών, η οποία ιδρύθηκε το 2004 υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, συσπειρώνει οργανώσεις με ανάλογες αρμοδιότητες από όλο τον πλανήτη. Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός χώρου διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ειδικών του χώρου. Είναι προφανές ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης δεν περιορίζονται στον Ευρωπαϊκό χώρο. Με δεδομένη την κοινή φύση των προβλημάτων, οι λύσεις πρέπει, επίσης, να είναι κοινές.
Σε αυτό το πλαίσιο η ενίσχυση του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων αποτελεί μονόδρομο στη σημερινή πραγματικότητα.
Οι Οικονομικές και Κοινωνικές Επιτροπές αποτελούν θεσμούς απαραίτητους για τη διεξαγωγή συμμετοχικού διαλόγου, που θα επιτρέψει στα κράτη να παίρνουν αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις των πολιτών τους. Αυτή ακριβώς η ανάγκη ήταν που οδήγησε άλλωστε και στη δημιουργία της Ένωσής σας (UCESIF).
Η χώρα μου αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προκλήσεις και τα στοιχήματα της αποστολής μας ως κράτος–μέλος, που θα προεδρεύει στις εργασίες των ευρωπαϊκών θεσμών. Όμως για εμάς η συμμετοχή της κοινωνίας στην δημιουργία ενός νέου κόσμου είναι καθοριστική. Για αυτό αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην εποικοδομητική και ολοκληρωμένη άποψη των ΟΚΕ. Για αυτό είναι σημαντικό οι ΟΚΕ να παράξουν ένα σημαντικό συμβουλευτικό έργο προς τις Κυβερνήσεις των κρατών και την ΕΕ προωθώντας τις σύγχρονες ανάγκες της εθνικής και της Διεθνούς Κοινότητας.
Η γαλλική γλώσσα, που ομιλείτε, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα για την εργασία σας. Η γαλλική γλώσσα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο γιατί δημιουργεί έναν επιπλέον κώδικα κατανόησης μεταξύ χωρών και λαών αλλά και ένα πλαίσιο κοινών δράσεων, οι οποίες εφαρμόζονται γρήγορα και αποτελεσματικά στις χώρες, που διέπονται από τις ίδιες αρχές και έχουν διαμορφωθεί από το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι χαρακτηριστικό των Γαλλόφωνων χωρών δεν είναι μόνον η χρήση της ίδιας γλώσσας αλλά η ιδέα ότι ανήκουν σε έναν ιδιαίτερο κόσμο, που έχει συμμετάσχει σε κοινωνικά δρώμενα και που έχουν ακόμα πολλά να προσφέρουν. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, που διακρίνεται από την ενότητα και την αλληλεγγύη, θα συμβάλλει καθοριστικά και η Ελλάδα ασκώντας την Προεδρία της. Ο ρόλος σας είναι πράγματι πολύ σημαντικός και επομένως οι απόψεις σας θα ακουστούν.
Κύριε Πρόεδρε της ελληνικής ΟΚΕ, κ. Πολυζωγόπουλε,
Θέλω να σας συγχαρώ για την διοργάνωση αυτής της ολομέλειας καθώς επίσης και για το έργο, που επιτελεί η Ελληνική ΟΚΕ. Είμαι πεπεισμένος ότι κατά την διάρκεια της Προεδρίας της Ελλάδας στην Ένωση των ΟΚΕ των Γαλλόφωνων χωρών, υπό την διεύθυνσή σας, ο κοινωνικός διάλογος και η συμμετοχή των ΟΚΕ στις χώρες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε νομοθετικό επίπεδο θα είναι στοιχεία αποφασιστικά και καθοριστικά για την ανάπτυξη των κοινωνιών και των λαών.
Κύριες και Κύριοι,
Θα ήθελα, κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό μου, να σας συγχαρώ για την συμμετοχή σας στην Ολομέλεια, να σας ευχηθώ καλή συνέχεια στις εργασίες σας και να σας προτείνω να επωφεληθείτε από την παρουσία σας στην Ελλάδα γνωρίζοντας καλύτερα την Αθήνα.
Ευχαριστώ θερμά»
4 Ιουλίου, 2013