Κυρίες και Κύριοι,
Ευχαριστώ τους διοργανωτές του Συνεδρίου για την ευκαιρία που μου δίνεται να απευθυνθώ σε ένα εκλεκτό ακροατήριο, ένα ακροατήριο που βρίσκεται σήμερα στη πρώτη γραμμή μάχης για την έξοδο της χώρας μας από την επώδυνη κρίση.
Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τους Υπαλλήλους Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών για την ιδιαιτέρως αξιέπαινη πρωτοβουλία τους να συνδιοργανώσουν την σημερινή εκδήλωση.
Η κρίση, που διέρχεται σήμερα η χώρα αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία για όλους μας. Η κρίση όμως αποτελεί και ευκαιρία για την αναθεώρηση των συνθηκών, που μας οδήγησαν σε αυτή. Το ζητούμενο είναι η αναδιάρθρωση της οικονομίας και του κράτους σε πιο στερεές και υγιείς βάσεις. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε το κοινωνικό μοντέλο που χαρακτηρίζει και διαφοροποιεί τις Ευρωπαϊκές χώρες από άλλες περιοχές του πλανήτη. Αυτό είναι και το πραγματικό διακύβευμα της εποχής μας.
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η κινητήριος δύναμη της Ελληνικής οικονομίας ήταν η εσωτερική κατανάλωση εισαγόμενων, κατά βάση, προϊόντων χρηματοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό από το «φθηνό» χρήμα που εισέρεε στη χώρα μετά την είσοδο της στην ΟΝΕ. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους μας: ένα συνεχώς επιβαρυνόμενο εμπορικό ισοζύγιο, καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας, και περιορισμός των εξαγωγών.
Είναι αυτονόητο ότι αυτή η προβληματική κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι βιώσιμη. Η αποκατάσταση της ανάπτυξης σήμερα προϋποθέτει και την αναδιάρθρωση της οικονομίας. Στόχος μας πρέπει να είναι η μετατόπιση της κινητήριας δύναμης της ανάπτυξης από την εσωτερική κατανάλωση στις εξαγωγές και στον τομέα των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Αυτή είναι και η Μεγάλη Ιδέα της εποχής μας: η εξωστρεφής Ελλάδα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει την πολιτική του με γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, μεταξύ δε αυτών εξέχουσα θέση έχει η ανάκαμψη της οικονομίας, θεμέλιο ανεξαρτησίας και ευημερίας, θεμέλιο για την ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπιστίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Για το σκοπό αυτό αξιοποιούμε τις δυνατότητες και της πολιτικής διπλωματίας και της οικονομικής. Οι στόχοι μας είναι οι εξής:
- Η υποστήριξη των Ελληνικών οικονομικών συμφερόντων σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.
- Η ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, ως κεντρικής πολιτικής επιλογής.
- Η τόνωση της Ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και η ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων
Δεν νοείται σήμερα αναπτυξιακή στρατηγική, που να παραμένει εγκλωβισμένη σε εθνικά όρια και πρότυπα. Αντίθετα, επιβάλλεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «έκθεση» στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Μόνο εκείνοι που τολμούν να εκτεθούν στον διεθνή ανταγωνισμό, θα έχουν ελπίδες επιβίωσης, σε ένα κόσμο όπου οι όροι εσωτερική αγορά και προστασία χάνουν συνεχώς την παλιά τους έννοια. Η αλήθεια αυτή ισχύει όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τις χώρες και τους λαούς. Ισχύει και για τα Πανεπιστήμιά μας και για τα ερευνητικά κέντρα. Ισχύει για όλες τις χώρες αλλά ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα που διαθέτει μικρή εσωτερική αγορά και μια αγορά, που λόγω της κρίσης δεν θα μπορέσει να επιτύχει θεαματική άνοδο της εσωτερικής ζήτησης στο ορατό μέλλον.
Με αυτές τις ξεκάθαρες απόψεις θα πρέπει όλοι να σχεδιάσουμε τις μελλοντικές μας κινήσεις και να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας. Είτε είμαστε επιχειρηματίες είτε κρατικοί λειτουργοί είτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Είτε είμαστε φιλελεύθεροι, συντηρητικοί, νεοφιλελεύθεροι ή σοσιαλδημοκράτες.
Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πλήρη συνείδηση των προτεραιοτήτων, που επιβάλλει η νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Έχουμε κατανοήσει ότι η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό όρο για ένα καλύτερο μέλλον, βασικό εργαλείο για την έξοδο από την κρίση και θα έλεγα, αν και δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, πατριωτικό καθήκον.
Στις σημερινές συνθήκες παγκόσμιου οικονομικού πολέμου η χώρα μας διαθέτει ορισμένα στρατηγικά πλεονεκτήματα:
- Υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό
- Επίκαιρη γεωπολιτική θέση, που μπορεί να αξιοποιηθεί για πρόσβαση σε μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές
- Ισότιμη συμμετοχή στην ΕΕ, που μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί με πιο ενεργητική συμβολή μας σε αποφάσεις οικονομικού ενδιαφέροντος.
Το ΥΠΕΞ διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο διπλωματικών αντιπροσωπειών με Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), που είναι στη διάθεση των Ελλήνων επιχειρηματιών. Με επιλεκτικές δράσεις σε περιοχές του πλανήτη με ιδιαίτερο οικονομικό δυναμικό αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για την γνωριμία των εγχώριων καταναλωτών με τα ελληνικά προϊόντα, τις υπηρεσίες, κυρίως τον τουρισμό αλλά και τις ευκαιρίες προσέλκυσης επενδύσεων.
Τα πλεονεκτήματα για τις Ελληνικές επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα είναι προφανή. Χωρίς κόστος έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες ενός εξειδικευμένου εμπορικού συμβούλου ο οποίος είναι μόνιμα εγκατεστημένος στην περιοχή ενδιαφέροντος τους, με καλή γνώση της τοπικής αγοράς, των διαδικασιών και των τοπικών ιδιομορφιών. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο από την επιχειρηματική κοινότητα.
Ήδη οι ελληνικές επιχειρήσεις αξιοποιούν όλο και περισσότερο τις παρεχόμενες από τα Γραφεία ΟΕΥ υπηρεσίες. Το 2012 κατεγράφησαν 15300 αιτήματα έναντι 11700 το 2011, δηλαδή αύξηση 30%.
Πολύ σημαντικό ρόλο έχουν επίσης οι αποστολές που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία και με άλλα Υπουργεία και φορείς. Οι σύγχρονες μορφές οικονομικής διπλωματίας απαιτούν την ώσμωσή της με την πολιτική.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατων επισκέψεών μου στην Κίνα, το Αζερμπαϊτζάν, τη Χιλή και την Ουγγαρία είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από κοντά το ενδιαφέρον για τα Ελληνικά προϊόντα αλλά και την εκτίμηση, της οποίας χαίρουν για την ποιότητα τους. Η εποχή που το βασικό πλεονέκτημα των Ελληνικών προϊόντων ήταν η χαμηλή τους τιμή έχει παρέλθει οριστικά. Το ζητούμενο σήμερα είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί με βάση τη ποιότητα.
Είμαι πεπεισμένος ότι οι προοπτικές για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις είναι ιδιαιτέρα θετικές σήμερα, όσο και αν αυτό μοιάζει περίεργο εν μέσω της σημερινής κρίσης. Η υψηλή ποιότητα και η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, που έχει ήδη επιτευχθεί, αναμένεται να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια με την ομαλοποίηση της λειτουργίας της οικονομίας.
Ήδη βλέπουμε τα πρώτα θετικά μηνύματα. Οι ελληνικές εξαγωγές καταγράφουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.
Σε πολυμερές επίπεδο η συμμετοχή της Ελλάδος στην ΕΕ και σε άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς όπως ο ΠΟΕ, δίνει την ευκαιρία για τη συνδιαμόρφωση μαζί με τους εταίρους μας μιας συνεκτικής κοινής εμπορικής πολιτικής.
Η προσεχής ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 από την Ελλάδα θα αξιοποιηθεί για να συμβάλουμε και εμείς σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως η ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και να προστατεύσουμε τα δικά μας ελληνικά συμφέροντα.
Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, που αντιμετωπίζει κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό. Χρειάζεται σχεδιασμός, επιμονή και επαγγελματισμός για να μπορέσει κάποιος να σταθεί στις διεθνείς αγορές. Το όφελος όμως είναι πολλαπλάσιο της προσπάθειας και για τις επιχειρήσεις που το τολμούν αλλά και για την Ελλάδα συνολικότερα.
Σε αυτή την προσπάθεια το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι σταθερός σύμμαχος και χρήσιμος σύμβουλος για την Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.
Η εξωστρέφεια είναι η σύγχρονη Μεγάλη Ιδέα, που πρέπει να μας εμπνέει αν θέλουμε να χτίσουμε μια καλύτερη πατρίδα για τα παιδιά μας. Γιατί σήμερα στο οικονομικό πεδίο θα αναμετρηθούν οι λαοί και στο οικονομικό πεδίο θα προκύψουν οι νικητές και οι ηττημένοι. Και εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε τη σημερινή ήττα μας σε αυριανή νίκη.
29 Μαρτίου, 2013