Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Αντωνόπουλε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίασή σας σχετικά με τους τρόπους αλλά και τους τομείς συνεργασίας με τις γειτονικές μας χώρες και ειδικότερα με το Μαρόκο. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους και να συγχαρώ την Πρεσβεία του Μαρόκου αλλά και να χαιρετίσω βέβαια την πρωτοβουλία του Υπουργού να επισκεφθεί την Ελλάδα αμέσως μετά τη σύνοδο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής, καθώς αυτός ακριβώς είναι ο στόχος μας, να δώσουμε συνέχεια στις επαφές μας και να προωθήσουμε τη συνεργασία μας. Θα ήθελα επίσης, πριν αρχίσω την ομιλία μου, να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνεται να εκπροσωπήσω σε αυτή τη συνεδρίαση την ελληνική Κυβέρνηση.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Λαβίδα για τα επαινετικά του λόγια γιατί δεν ξέρω αν μπορώ να θεωρήσω τον εαυτό μου ως καταλύτη αλλά ο λόγος που εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι από την αρχή πίστεψα σε αυτή την προσπάθεια προώθησης της οικονομικής συνεργασίας καθώς και στην οικονομική διπλωματία την οποία ασκεί το Υπουργείο Εξωτερικών. Ήλπιζα ότι θα υπάρξει αντίδραση σε τεχνικό ή οικονομικό επίπεδο και με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι υπήρξε αντίδραση. Η επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας περίμενε στην πραγματικότητα αυτό το σήμα για να θυμηθεί ότι η εξωστρέφεια είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της χώρας και εξίσου σημαντική για την ανάπτυξη της καλής επιχειρηματικότητας αλλά και για την κρατική πολιτική, κατά τη γνώμη μας τουλάχιστον. Συνεπώς, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την εισαγωγή την οποία εκλαμβάνω ως μεγάλη φιλοφρόνηση.
Θα ήθελα επίσης να πω ότι όταν συναντήθηκα με τον κ. Adellatif Mazouz, τον συνάδελφό μου, εκδήλωσα προς εκείνον την μεγάλη εκτίμηση και τον θαυμασμό που τρέφω για το Μαρόκο, μια χώρα που χρειάστηκε να γνωρίσω στο πλαίσιο της δουλειάς μου για το περιβάλλον. Ήμουν επίσης αρκετά τυχερός καθώς διαπίστωσα ιδίοις όμμασι ότι το Μαρόκο είναι μια χώρα που μπορεί να επιδείξει πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και φιλική διάθεση απέναντι σε εκείνους που προσπαθούν να συνεργαστούν με εκείνη. Πιστεύω ότι το γεγονός ότι ο Υπουργός κ. Mazouz είναι σήμερα μαζί μας, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την προηγούμενη συνάντηση στο πλαίσιο της 7ης Συνόδου της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών μας σημαίνει ότι όταν οι Μαροκινοί μιλούν για δουλειά το εννοούν.
Κατά την 7η σύνοδο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής, καταφέραμε να επιτύχουμε πολλά , παρόλο που δεν είχαμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας, όπως μπορώ να θυμηθώ, κάτι που είναι ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας των συνεδριάσεών μας. Καταφέραμε να υπογράψουμε ένα διμερές πρωτόκολλο και να αποτυπώσουμε σε χαρτί τους βασικούς άξονες της συνεργασίας. Υπογράψαμε επίσης διμερή συμφωνία συνεργασίας επί τελωνειακών θεμάτων, μνημόνιο κατανόησης για τη βιομηχανική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας, καθώς και μνημόνιο κατανόησης για την αξιολόγηση σε θέματα τυποποίησης και πιστοποίησης.
Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία γιατί η θεσμική βάση επί της οποίας οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν είναι στην πραγματικότητα η πλατφόρμα πάνω στην οποία οι επιχειρηματίες θα βασιστούν και θα οικοδομήσουν τη συνεργασία τους. Τότε είχαμε επίσης κυρώσει μια συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης και πρόληψης της φοροδιαφυγής, συμφωνία που αποτελεί μια πολύ καλή βάση για συνεργασία και πιστεύω ότι δημιουργούμε ένα καλό προηγούμενο για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Τώρα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, δυστυχώς οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ του Μαρόκου και της Ελλάδας παρουσιάζουν φθίνουσα τάση λόγω της οικονομικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών από 110 εκατομμύρια ευρώ το 2007 μειώθηκε σε 69 εκατομμύρια ευρώ το 2010. Είναι προφανές ότι αυτά τα δεδομένα δεν αντικατροπτίζουν καθόλου τις εξαιρετικές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες μας αλλά υποδηλώνουν μόνο την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Πιστεύω όμως ότι καθώς δηλώσαμε στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας τη βούλησή μας να προχωρήσουμε, το θέμα αυτό θα επιλυθεί πολύ σύντομα.
Από κει και πέρα, πιστεύω ότι το Μαρόκο διαθέτει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: είναι μια χώρα που καθημερινά επιβεβαιώνει την πολιτική του σταθερότητα μέσα σε μια περιοχή που εμφανίζει σημάδια αναταραχής στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη από τους Έλληνες επιχειρηματίες. Το Μαρόκο είναι επίσης μια χώρα που εμφανίζει πολύ ισχυρές τάσεις ανάπτυξης, οικονομικής ανάπτυξης αλλά επίσης και τάσεις ανάπτυξης στον τομέα υποδομών και δικτύων και αυτό είναι ένα στοιχείο προστιθέμενης αξίας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Θα ήθελα επίσης να σας μεταφέρω και τα λόγια του κ. Χρήστου Φώλια, ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτή την λανθασμένη αντίληψη που υπάρχει, ότι δηλαδή το Μαρόκο έχει ιδιαίτερη επιχειρηματική σχέση με τους Ισπανούς και τους Γάλλους επιχειρηματίες. Αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε πολλά γιατί το Μαρόκο είναι κομμάτι της mare nostrum, έχουμε αρκετά κοινά σημεία και πιστεύω ότι μπορούμε και πρέπει να συνεργαστούμε σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Σε θεσμικό επίπεδο, έχουμε υπογράψει διάφορες άλλες συμφωνίες που πρέπει να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό. Δεν έχω την πρόθεση να μπω σε λεπτομέρειες. Συζητήσαμε αυτά τα θέματα και τα προωθήσαμε με τη βοήθεια της Πρεσβείας. Συνεπώς, δεν θα σπαταλήσω τον χρόνο σας. Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω ότι, όπως είπα και πριν για το Μαρόκο το οποίο προσφέρει πολύ καλές ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες και τους Έλληνες επιχειρηματίες, το ίδιο ισχύει και για τη χώρα μας. Στην Ελλάδα εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα σταθερότητας για την οικονομία, ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στη διευκόλυνση και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και πιστεύω ότι όπως επιθυμούμε οι Έλληνες επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή σας, στη χώρα σας, κατά τον ίδιο τρόπο θέλουμε να δραστηριοποιηθούν και οι δικοί σας επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Θέλουμε να δούμε τους Μαροκινούς επιχειρηματίες να συνεργάζονται με τους Έλληνες συναδέλφους τους είτε στις δύο χώρες, είτε, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, σε τρίτες χώρες, κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα αλλαγών που εφαρμόζουμε είναι πολύ σημαντικό προς αυτή την κατεύθυνση και σε αυτό βέβαια έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εφαλτήριο για δραστηριότητες σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Τώρα, θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα τελευταίο σημείο: ξεχωρίζω ένα ή δύο τομείς συνεργασίας, για παράδειγμα την τουριστική συνεργασία και το γεγονός ότι το Μαρόκο έχει μια πολύ αναπτυγμένη τουριστική αγορά όπως εκείνη της Ελλάδας. Πρόκειται για μια συνεργασία που μπορούμε να αναπτύξουμε, για παράδειγμα κρουαζιέρες μεταξύ των χωρών μας και στη Μεσόγειο και θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που ειπώθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης από τον Πρέσβη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών μας καθώς για τους επιχειρηματίες η γρήγορη μετακίνηση είναι πολύ σημαντική, κάτι που ισχύει επίσης και για τον τουρισμό.
30 Μαρτίου, 2011