Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ Σπ. Κουβέλη στο Ελληνο-Αιγυπτιακό Φόρουμ (Κάιρο, 19.5.2011)

Κυριότερα σημεία της ομιλίας:

  • Η Ελλάδα και οι πολίτες της στέκονται αρωγοί στην πλευρά της Αιγύπτου και επιθυμούν να προσφέρουν τη συμπαράστασή τους με κάθε τρόπο. Υπάρχει μια μακρά παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο λαών και η Ελλάδα, η οποία επιθυμεί την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή στέκεται στο πλευρό της Αιγύπτου, στο πλαίσιο και των προσπαθειών της να προχωρήσει.
  • Η Ελλάδα από την μεριά της συνιστά ένα διεθνή παράγοντα ασφάλειας, φιλίας, σταθερότητας και επιδιώκει την ειρήνη και συνεργασία στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου.
  • Τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα υπάρχει η επιθυμία για την εδραίωση όλων των πρωτοβουλιών τις οποίες έχουμε αναλάβει στο παρελθόν αλλά και για την επέκταση της συνεργασίας μας.
  • Η επίσκεψη στην Αίγυπτο γίνεται με σκοπό να επιβεβαιωθεί η πρόθεση των Ελλήνων επιχειρηματιών να παραμείνουν στην Αίγυπτο και να ξεκινήσουν συνεργασίες με τους Αιγύπτιους σε νέους και πολλά υποσχόμενους τομείς, με βάση και τη Διυπουργική που έλαβε χώρα στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο.
  • Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα με σκοπό την προώθηση μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών στην πολιτεία, το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εφαρμόζοντας ουσιαστικές τομές στα θέματα της φορολόγησης, της συνταξιοδότησης και τη μείωση της γραφειοκρατίας εγκαινιάζοντας ένα νέο, φιλικό προς τις επενδύσεις νομικό πλαίσιο.
  • Σε όλο το διάστημα της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν σταμάτησαν να επιδεικνύουν την ανταπόκρισή τους στις προκλήσεις και να επιζητούν ξένες αγορές για να αναπτύξουν την ικανότητά τους για επέκταση πρωτοβουλιών και διεθνών συνεργασιών. Η επιχειρηματική αυτή παρουσία αποδεικνύεται ισχυρή στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
  • Οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Αίγυπτο είναι περισσότερες από 120 και δραστηριοποιούνται στους τομείς τους πετρελαίου, του αερίου, του τραπεζικού συστήματος, των κατασκευών, του βιομηχανικού χάρτου, των τροφίμων, της εκπαίδευσης, της άρδευσης και άλλους .
  • Η Ελλάδα από την πλευρά της προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας των τηλεπικοινωνιών, τις κτηματομεσιτικές δραστηριότητες. Η Ελλάδα κατά προτεραιότητα τοποθετεί την Αίγυπτο μεταξύ των πιο σημαντικών οικονομικών γειτόνων, με μια ελκυστική αγορά στον αραβικό κόσμο.
  • Ειδικά για την ελληνική επιχειρηματικότητα – μετά τις πρόσφατες πολιτικές και οικονομικές  αλλαγές –  η Αίγυπτος παραμένει ιδιαίτερα σημαντική για μια ευρύτερη στρατηγική συνεργασία στην περιοχή της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Είναι απολύτως εφικτό να επιτευχθούν αμοιβαία οφέλη μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος διαμέσου του οικονομικού και επιχειρηματικού τρόπου συνεργασίας και να εκδηλωθούν ενιαίες οικονομικές δράσεις σε αμοιβαίους γεωγραφικούς  και πολιτιστικούς χώρους.
  • Θέματα διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών τα δύο τελευταία χρόνια έχουν δείξει μια σχετική επιβράδυνση κυρίως εξαιτίας της επέκτασης της οικονομικής κρίσης διεθνώς και των αβέβαιων συνεπειών στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, η ροή του διμερούς εμπορίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί πάνω από τα πέντε χρόνια και συνολικά κατά προσέγγισή το 2010 άγγιξε τα 450 εκατομμύρια  ευρώ συγκρινόμενα με τα 272,97 το 2005. Τα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα στην Αίγυπτο βαμβάκι, καπνός, προϊόντα σιδήρου κλπ συγκεντρώνουν πάνω από το 70% του συνόλου των εξαγόμενων προϊόντων, ενώ τα εισαγόμενα από την Αίγυπτο στην Ελλάδα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων είδη όπως το αέριο, το πετρέλαιο, τα χημικά προϊόντα.
  • Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για περαιτέρω επέκταση του διμερούς εμπορίου και τομείς για συνεργασία σε πολλά πεδία, όπως της ανάπτυξης και συνεργασίας στην ενέργεια, στην επέκταση του τουρισμού, στην ανανεώσιμη και πράσινη ενέργεια, στην μεταφορά τεχνογνωσίας, και τον συντονισμό στην ευρωμεσογειακή συνεργασία αλλά και της συμμετοχής σε προγράμματα ιδιωτικοποίησης καθώς και στον πολιτισμό και σε προγράμματα περιβαλλοντικά και διαχείρισης υδάτων και κλιματικής αλλαγής.
  • Οι Έλληνες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή και επιθυμούν να επεκτείνουν τις σχέσεις με την Αίγυπτο σε πολλά επίπεδα.

19 Μαΐου, 2011