Ομιλία Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου Δημότη Αλεξανδρούπολης (Αλεξανδρούπολη, 10.12.2021)

Σεβασμιώτατε,
Πανοσιολογιώτατε,
Σοφολογιώτατοι,
Αγαπητοί μου κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή,
Στρατηγοί,
κ. Αντιπεριφερειάρχα,
κ. Δήμαρχε,
κ. Πρόεδρε,
κκ. Σύμβουλοι,
Κυρίες και κύριοι,  

Πράγματι, πριν από 2 χρόνια βρέθηκα εδώ στην πόλη σας, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών. Και όπως είχε την καλοσύνη να θυμηθεί ο Δήμαρχος, για να παρουσιάσω, το βιβλίο του συμπολίτη σας, του κ. Τσινταράκη για την πόλη, στις 26 Φεβρουαρίου 2020.

Είχε την καλοσύνη να θυμηθεί ο Δήμαρχος οτι θεώρησα, και θεωρώ, τον εαυτό μου επαρκή παρατηρητή. Κανένας μας όμως από τη συνάντηση εκείνη δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ελάχιστα, δύο και κάτι εικοσιτετράωρα μετά, θα ξεκινούσε εναντίον της πατρίδας μας, της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της ευρύτερης πατρίδας μας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης, μια νέα υβριδική απειλή. Και αυτή η υβριδική απειλή, και αναφέρομαι στη χρήση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ως εργαλείου αποσταθεροποίησης της Ελλάδας και της Ευρώπης, κατέληξε στο να αναδείξει τον Έβρο, την Αλεξανδρούπολη, τη Θράκη, ως πρότυπο Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ενότητας, και ως πρότυπο αντίστασης στη νέα γενιά υβριδικών απειλών που βρήκε μιμητές και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης.

Κατά την περίοδο εκείνη, η Θράκη, ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά ανέδειξαν το προφανές, ότι η Ευρώπη ξεκινά εδώ. Ότι εδώ ξεκινά ένας χώρος δικαίου, δημοκρατίας,αλληλεγγύης, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας τελικά της ιδέας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Και αυτές τις θεμελιώδεις αρχές η πατρίδα μας, η κοινωνία μας, τα κόμματα, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει υπό διαπραγμάτευση.

Στην ομιλία μου τότε, την έχω κρατήσει, είχα κάνει λόγο για τις εσχατιές της Ευρώπης. Το ιδιαίτερο αίσθημα να ανήκει κανείς σε αυτές τις εσχατιές, να ανήκει εδώ. Γιατί εδώ, στην εσχατιά, στο όριο, τα αισθήματα είναι δυνατότερα, καθαρότερα. Στους δρόμους αυτής της όμορφης πόλης, το καταλαβαίνει πολύ καθαρά. Τη ζωτικότητα, την αδιαμφισβήτητη δυναμική, το ευρύ μέλλον. Όλοι γνωρίζουν, όλοι μπορούν να παρατηρήσουν, τα συστατικά που δημιουργούν αυτή την εξαιρετική πόλη: η θάλασσα, η ευρεία αντίληψη, η δίψα για ελευθερία, η αναζήτηση του καινούργιου για την κοινωνία, η συνδεσιμότητα.

Έχω λοιπόν τη μεγάλη χαρά και τη μεγάλη τιμή, κ. Δήμαρχε, να είμαι εδώ σήμερα, για να επαναλάβω αυτό που βαθιά πιστεύω: ότι η πόλη σας, μου επιτρέπετε από εδώ και πέρα να λέω η πόλη μας, έχει ένα λαμπρό μέλλον. Συνομιλεί με την ευρύτερη περιοχή, συνομιλεί με τους οδικούς άξονες, συνομιλεί με τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας, συνομιλεί με τις ενεργειακές διασυνδέσεις, συνομιλεί, όμως και με την ιστορία. Ενσωματώνει το λαμπρό παρελθόν της, κινείται προς ένα λαμπρότερο μέλλον.

Κύριε Δήμαρχε, ελπίζω από καρδιάς ότι αυτό το οποίο συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη σήμερα, στην πραγματικότητα αποτελεί προβολή του μέλλοντος της πατρίδας μας. Μίας πατρίδας που επιδιώκει την ειρήνη με όλους, τη συναντίληψη με όλους, την αλληλοκατανόηση, αλλά πάνω σε ένα σαφές, διακριτό, διακεκριμένο, καθαρό πλαίσιο. Το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το πλαίσιο της δημοκρατίας, το πλαίσιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και είχα τη μεγάλη χαρά και τη μεγάλη τιμή χθες το βράδυ, παραμονή της ημέρας που εορτάζουμε, ακριβώς, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό το κεντρικό στοιχείο της αξίας του ανθρώπου, τη μεγάλη κατάκτηση του ανθρωπίνου γένους, να συναντηθώ με τους τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης και τους τρεις Τοποτηρητές των Μουφτειών, και να συμφάγουμε συνομολογώντας, γύρω από την κοινή τράπεζα, την κοινή πορεία προς το μέλλον. Τη δυνατότητα να συνυπάρχουμε με ειρήνη, με αγάπη, με αλληλοκατανόηση, και να χτίζουμε μαζί από κοινού ένα μέλλον για αυτόν τον λαμπρό τόπο.

Είμαι, κυρίες και κύριοι, όχι συμβατικά αλλά απολύτως ειλικρινά, βαθύτατα συγκινημένος που μου επιτρέψατε, κύριε Δήμαρχε και κύριε Πρόεδρε, με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αισθάνομαι τμήμα αυτού του λαμπρού μέλλοντος.

Το πιστεύω βαθύτατα, το επιβεβαίωσα λίγο πριν με την επίσκεψή μου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, είδα ως πραγματικότητα αυτά που ονειρευόμουν το 2019, όταν υπέγραψα την πρώτη Αμυντική Συμφωνία με τη μεγάλη υπερατλαντική μας φίλη και δύναμη, τις ΗΠΑ. Είδα οι τρεις μεγάλες κατευθύνσεις αυτού του έργου να πραγματοποιούνται. Το αμυντικό, το εμπορικό, και το ενεργειακό μαζί, και να πραγματοποιούνται ίσως πολύ συντομότερα από ό,τι πολλοί θα προέβλεπαν.

Είμαι, λοιπόν, ένας ευτυχής άνθρωπος, γιατί, πρέπει να σας πω, ότι, συνήθως, στην πολιτική τα όνειρα ωριμάζουν πολύ αργά. Δεν προλαβαίνει κανείς να τα δει.

Τελειώνω, ευχαριστώντας σας, αγαπητοί μου συμπολίτες, για τη μεγάλη τιμή. Σας ευχαριστώ θερμά.

10 Δεκεμβρίου, 2021