Με μεγάλη μου χαρά χαιρετίζω την 1η Συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών και θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες που δεχτήκατε αυτή την, κατά τη γνώμη μου, τιμητική θέση η οποία μας τιμά ταυτόχρονα που ανταποκριθήκατε.
Ευχαριστώ την Υπηρεσία, το Γενικό Γραμματέα και την Επιτροπή που, όπως προβλέπει ο νέος νόμος, κάνουν μια πρόταση κατάλογο από τον οποίο επελέγησαν οι παρούσες και οι παρόντες.
Θέλω κατ' αρχάς να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου, τον Καθηγητή, κ. Χρήστο Ροζάκη που όλοι τον γνωρίζουμε, υπήρξε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπήρξε εξαιρετική προσωπικότητα και Καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο των Αθηνών και γνωρίζουμε ότι είναι από τους πιο ειδικούς που υπάρχουν στον κόσμο σε ζητήματα Διεθνούς Δικαίου, πριν απ’ όλα στο Δίκαιο της Θαλάσσης.
Εγώ προσωπικά πρωτοσυνάντησα αυτό το Δίκαιο και ας μην είμαι Νομικός με τη σκληρή έννοια του όρου, από τα άρθρα του Χρήστου Ροζάκη και πάντα του είμαι ευγνώμων για τις γνώσεις που κατέκτησα απ’ αυτόν.
Ο Χρήστος Ροζάκης είναι επίσης πολύ γνωστός γιατί έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τη νομική πτυχή των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και είναι ένας άνθρωπος, από τους πρώτους διεθνώς, που ασχολήθηκε με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Είναι ένας άνθρωπος δηλαδή, που γνωρίζει και έχει εμπειρία σε όλο το εύρος των θεμάτων του Διεθνούς Δικαίου και της Επιστήμης. Γιατί, ως γνωρίζουμε, το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι ένα γνωμοδοτικό όργανο που συζητά και κάνει προτάσεις για τα μακράς διαρκείας προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και για μακρά προβλήματα Νομικής, διότι σ’ αυτά μεν συμμετέχει και η Νομική μας Υπηρεσία αλλά η Νομική μας Υπηρεσία επίσης χειρίζεται τα καθημερινά ζητήματα τα βραχυχρόνια που έχει να αντιμετωπίσει η Νομική Επιστήμη που συνδέεται με την εξωτερική πολιτική.
Ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Χρήστο Ροζάκη, είναι μεγάλη τιμή προσωπική και για το Υπουργείο μας.
Δεύτερος είναι ένας φίλος μου καλός, αλλά δεν είναι εδώ γι’ αυτό το λόγο, είναι ένας σπουδαίος νομικός, ο Χαράλαμπος Παμπούκης, ο οποίος έχει υπάρξει και Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο μας και Υπουργός κυβερνήσεων, όπως εξάλλου και ο Χρήστος Ροζάκης, Υφυπουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Χάρης Παμπούκης είναι Καθηγητής Νομικής που έχει τιμηθεί με το δικαίωμα και την υποχρέωση θα έλεγα ταυτόχρονα, να διδάξει στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, το οποίο είναι η μέγιστη τιμή που μπορεί να έχει κάποιος άνθρωπος στον κλάδο του και είναι ό,τι πιο υψηλό και σημαντικό διαθέτει η χώρα μας στο Διεθνές Ιδιωτικό Δίκαιο.
Είναι ένας άνθρωπος που ξέρει τα προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πρακτικά και θεωρητικά, όπως είναι τα Ελληνοτουρκικά, οι Διεθνείς Συμβάσεις, η Διεθνής Κοινότητα, οι Διεθνείς Σχέσεις. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ, με τιμά να δέχεται να είναι μέλος του Επιστημονικού μας Συμβουλίου.
Ένα τρίτο πρόσωπο είναι η Φαίη Παζαρτζή, η οποία μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και στις διαπραγματεύσεις που κάνουμε από την νομική της πτυχή για το Κυπριακό, ένας άνθρωπος που πρόσφατα διαβάσαμε ένα σημαντικό της βιβλίο για τη Συνθήκη της Λωζάννης, μια Συνθήκη που θα ήθελαν πολλοί να την αναθεωρήσουν.
Είναι μια καθηγήτρια που διδάσκει με μεγάλη επιτυχία και ερευνά τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διεθνή θέση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης και προβλήματα που συνδέονται με τον ΟΗΕ.
Έχει γράψει αν θυμάμαι καλά ένα εξαιρετικό βιβλίο, όχι μόνο για τη Λωζάννη, αλλά και για ζητήματα όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Λαμπρύνει με την παρουσία της και ήθελα επίσης, να την ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρότασης.
Ο τέταρτος, επίσης Καθηγητής και Ομότιμος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Αντώνης Μπρεδήμας. Είναι ένας άνθρωπος που εγώ τον πρωτοδιάβασα για τις Διεθνείς Συμφωνίες, για τους Διεθνείς Θεσμούς. Μια πολύ ειδική υπόθεση για νομικούς. Ασχολείται με το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Οργανώσεις, θα μας βοηθήσει και θα μας συμβουλεύσει από αυτή την πλευρά, όμως ταυτόχρονα έχει μεγάλη εμπειρία επίσης, για την Κύπρο και για τα Ελληνοτουρκικά.
Πέμπτη, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, η κα Παρούλα Περράκη, η οποία είναι απ’ τους ανθρώπους που γνωρίζει όσο κανείς άλλος τους Διεθνείς Οργανισμούς, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τους Θεσμούς του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Επίσης ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το επιστημονικό μας Συμβούλιο όπως βλέπετε έχει πολλούς Καθηγητές που είναι ειδικοί στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θαλάσσης, στο Δίκαιο των Θεσμών, στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και με επιμέρους ειδικεύσεις.
Διετέλεσε ακόμα, αν θυμάμαι καλά Παρούλα και ad hoc δικαστής στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άρα είσαι άλλο ένα μέλος του Νομικού μας Συμβουλίου που έχει πείρα από το ευρωπαϊκό σύστημα, τα Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Έκτος, είναι Πέτρος Λιάκουρας που συμμετέχει και με την ιδιότητα του Επιστημονικού Διευθυντή του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού, ένας Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στον Πειραιά, από τους λίγους γνώστες για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, από τη νομική τους πλευρά κι εκείνος.
Έχει γράψει πολλά και έχει γνωρίσει πολλά για την οργάνωση της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και για το Δίκαιο της Θαλάσσης που βέβαια είναι γνωστό ότι απασχολεί το Υπουργείο μας πάρα πολύ.
Και εσένα κ. Λιάκουρα και την Παρούλα Περράκη θέλω να σας ευχαριστήσω ξεχωριστά για την αποδοχή της πρότασής μας.
Έβδομος, νομίζω ότι είναι ο νεότερος ο οποίος θα έρθει αργότερα, διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τιμά τα ελληνικά γράμματα στο εξωτερικό. Ο Αντώνης Τζανακόπουλος. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Κολλέγιο του στην Οξφόρδη. Είναι βαθύς γνώστης σε έναν ειδικό τομέα που αφορά τις διεθνείς συμβάσεις και τις διεθνείς συμφωνίες και επίσης έχει γράψει και έχει εξειδικευτεί στα ζητήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της λειτουργίας του ΟΗΕ και θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος, γιατί η μεν Παρούλα Περράκη θα μας συνδέσει με τα Ινστιτούτα που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και ασχολούνται με τις Βαλκανικές χώρες για να μελετήσουμε τα νομικά ζητήματα που έχουμε με αυτές. Ο δε Αντώνης Τζανακόπουλος με τη μεγάλη επιστημονική κοινότητα των καλύτερων πανεπιστημίων στον αγγλοσαξονικό χώρο.
Εάν διακρίνει η τιμητική για μένα παρουσία σας και τιμητική για το Υπουργείο αποδοχής σας της πρότασης, αν σας διακρίνει όλους σε κάτι, είναι η βαθιά επιστημονική γνώση, η βαθιά αγάπη στο δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα, η διεθνής αναγνώριση που έχετε όλοι σας. Ορισμένοι αναμφισβήτητα μεγαλύτερη και άλλοι εξίσου μεγάλη, είναι ότι έχετε πείρα και θεωρητικές αντιλήψεις για τα ζητήματα του διεθνούς δικαίου, των διεθνών οργανώσεων και συμβάσεων που συνδέονται με τα ελληνικά προβλήματα.
Δεν είστε μόνο θεωρητικοί, αλλά όλοι σας έχετε δουλέψει πρακτικά σε πάρα πολλές διαπραγματεύσεις ή και από καίριες θέσεις της ελληνικής πολιτείας. Αυτά που διδάξατε, τα έχετε μετρήσει στην πράξη και είναι μεγάλος πλούτος για το Υπουργείο μας των Εξωτερικών και μεγάλη η τιμή για μας που δεχτήκατε και θα εργαστείτε και μάλιστα αφιλοκερδώς για το Υπουργείο Εξωτερικών, για την ελληνική εξωτερική πολιτική και είστε άλλο ένα βήμα στην υλοποίηση του τελευταίου μικρού νόμου που προωθήσαμε στη Βουλή και που σχεδόν ομόφωνα, πλην ενός κόμματος, υποστηρίχθηκε και που θα επαναληφθεί με ορισμένους εμπλουτισμούς στο μεγάλο νόμο που ετοιμάζουμε για τον Οργανισμό του Υπουργείου.
Ο κ. Παμπούκης και ο κ. Λιάκουρας έχουν και πρακτική εμπειρία από αυτό γιατί έχουν δουλέψει σε παλαιότερους οργανισμούς τη δεκαετία του ’90. Είχαμε ξεκινήσει τότε ένα οργανισμό με την παρουσία του μακαρίτη και αξέχαστου φίλου όλων μας Γιάννου Κρανιδιώτη, τον οποίο πάντα νιώθω την ανάγκη να τιμήσω, τον Υπουργό που πέρασε και που συνέδεσε το Κυπριακό ανυπότακτο πνεύμα με την επιστημονική γνώση και την πρακτική διεισδυτικότητα εδώ στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Θέλω για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω. Ελπίζω να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τη διάθεσή σας και τις γνώσεις σας και να ανταποκριθούμε στις ευθύνες που πρώτα απ’ όλα έχουμε εμείς, αλλά θα τις μοιραστούμε ορισμένες μαζί σας απέναντι στο μέλλον αυτού του τόπου, στα δικαιώματα των ανθρώπων αυτού του τόπου και όπου αλλού χρειάζεται, καθώς και στις ανάγκες του Υπουργείου μας.
Σας ευχαριστώ και πάλι πάρα πολύ.
13 Ιουνίου, 2017