Παρέμβαση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε (Βρυξέλλες, 18.11.13)

Κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, έθεσε το ζήτημα της κατάστασης στη Λιβύη και των επιπτώσεών της στις μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι είναι απολύτως αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει μια πιο συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την σταθεροποίηση της κατάστασης, καθώς τίθεται ζήτημα θεσμικής υπόστασης και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Πρότεινε η πρωτοβουλία αυτή να ληφθεί σε συνεργασία με τη νόμιμη Κυβέρνηση της Λιβύης και σε συνεννόηση με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η αρμοδιότητα για την τελική έγκριση της πρωτοβουλίας ανήκει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε τη δυσκολία της διεθνούς κοινότητας να επικεντρώσει εκ νέου το ενδιαφέρον της στη Λιβύη, με δεδομένη την κατάσταση στη Συρία. Καθώς, όμως, η Λιβύη συνδέεται άμεσα με τις μεταναστευτικές ροές και την παράνομη διακίνηση προσώπων στη Μεσόγειο, καθίσταται αδήριτη ανάγκη να ελεγχθούν οι μεταναστατευτικές πιέσεις, οι οποίες στρέφονται, κατά κύριο λόγο, προς τις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόβλημα της μετανάστευσης για την Ευρώπη δεν είναι μόνο ανθρωπιστικής φύσης, τόνισε, αλλά και ζήτημα ασφαλείας.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, είναι απαραίτητο να αναληφθούν ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, με λυδία λίθο την αρχή της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών - μελών. Από την άποψη αυτή, πρέπει να εξετασθεί με ιδιαίτερη προσοχή η ιταλική πρόταση για μια επιχείρηση τύπου «Αταλάντα» στη Μεσόγειο. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε, στο πλαίσιο αυτό, στο σχετικό στόχο της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας και στη συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας - Μάλτας και άλλων μεσογειακών κρατών μελών.

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ συμφώνησε με το κεντρικό ρεύμα των απόψεων που διατυπώθηκαν στο Συμβούλιο ως προς το χειρισμό του ζητήματος, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να τονιστεί ξανά ο «συμπεριληπτικός» χαρακτήρας της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, με την ενίσχυση των σχέσεων της Ε.Ε. με χώρες όπως η Μολδαβία, η Γεωργία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Θα πρέπει, ωστόσο, προσέθεσε, να καταστεί σαφές σε αυτές τις χώρες-εταίρους ότι δεν τίθενται προ ενός διλήμματος επιλογής μεταξύ της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποιας άλλης εναλλακτικής.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, ως επόμενη Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., είναι έτοιμη να πράξει ό,τι θα απαιτηθεί για την εφαρμογή των αποφάσεων της Διάσκεψης Κορυφής του Βίλνιους, μετά την οποία, θα πρέπει να οργανωθεί μια στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση για τη σχέση ΕΕ-Ρωσίας.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλος, μετείχε μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο στην κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Άμυνας των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του προσεχούς Δεκεμβρίου, στο οποίο θα συζητηθούν θέματα ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. Βασικό θέμα τη συζήτησης αυτής ήταν η προοπτική της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, μέρος της οποίας είναι η ελληνική αμυντική βιομηχανία .

18 Νοεμβρίου, 2013