Παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην 18η Σύνοδο Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας και στο πάνελ "Η Γαλλοφωνία του μέλλοντος" (Djerba, Τυνησία, 19.11.2022)

Εξοχότατοι,

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην Τυνησία, μια φιλική χώρα, για τη θερμή υποδοχή και τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης.

Είναι τιμή για μένα να εκπροσωπώ την Ελλάδα σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι κρίσιμη για το μέλλον του Οργανισμού μας.

Είναι σαφές ότι, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ερεβάν, ο κόσμος μας δεν είναι πια ο ίδιος: η πανδημία και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία έχουν ανατρέψει τη συνήθη τάξη πραγμάτων. Ο κόσμος μας βρίσκεται σε πλήρη μετάβαση. Το ίδιο και η Γαλλοφωνία.

Το θέμα που επιλέχθηκε για αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι αφιερωμένη στην ψηφιακή τεχνολογία, δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο. Η πανδημία έδωσε νέα ώθηση στην εκμετάλλευση των τεράστιων δυνατοτήτων του Διαδικτύου, όσον αφορά στην κατάρτιση, τις υπηρεσίες και το εμπόριο. Η χώρα μου ψηφιοποιεί με ταχείς ρυθμούς το δημόσιο τομέα της. Θέλουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω και είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε την εμπειρία μας.

Έχοντας αυτό κατά νου, επιτρέψτε μου να κάνω μερικές σκέψεις για τα τρία κείμενα που έχουμε μπροστά μας.

Πρώτα απ' όλα, η Διακήρυξη για τη γαλλική γλώσσα στο πλαίσιο της γλωσσικής πολυμορφίας:
Αυτό μας φέρνει πίσω στα βασικά: αν καθόμαστε σήμερα γύρω από το ίδιο τραπέζι, αυτό οφείλεται στον κοινό μας κώδικα επικοινωνίας. Ως μέσο εκπαίδευσης και πολιτισμού, η γαλλική γλώσσα ανοίγει την πόρτα σε συνέργειες, ανταλλαγές και κινητικότητα. Αντανακλά επίσης σημαντικές δημογραφικές αλλαγές: σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, μέχρι το 2050 η Αφρική θα φιλοξενεί περίπου το 85% των γαλλόφωνων του κόσμου. Η Γαλλοφωνία του μέλλοντος θα βρίσκεται αναμφίβολα στην αφρικανική ήπειρο.

Δεύτερον, στο επίπεδο της διακυβέρνησης:

Ο Κανονισμός, που αφορά τις διαδικασίες ένταξης ή τροποποίησης του καθεστώτος, είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας μεταρρύθμισης του Οργανισμού μας. Όπως κάθε οντότητα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς ένα συνεκτικό, σαφές και συνοπτικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που προσδιορίζει τις κοινές μας αξίες, για όσους θέλουν να συμμετέχουν μαζί μας.

Τέλος, το στρατηγικό πλαίσιο 2023-2030:

Αυτό δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τα επόμενα χρόνια. Θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στις απτές απαντήσεις που πρέπει να δώσει η Γαλλοφωνία στους λαούς μας επί τόπου. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στα διάφορα προγράμματα, όπως το σχέδιο κινητικότητας των εκπαιδευτικών και οι οικονομικές και εμπορικές αποστολές του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας.

Εξοχότατοι,

Η Ελλάδα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στον γαλλόφωνο κόσμο και συμβάλλει στην οικοδόμηση της Γαλλοφωνίας του μέλλοντος.
•    Επαναφέραμε τη γαλλική γλώσσα ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον ελληνικό διαγωνισμό διπλωματικής σταδιοδρομίας.
•    Το Υπουργείο Παιδείας συνεργάζεται στενά με το Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας για τη βελτίωση της κατάρτισης των καθηγητών της γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα.
•    Η Ελλάδα απέκτησε την πρώτη της θέση ευθύνης στον Οργανισμό μας, με τον διορισμό της Πρέσβεως κας Κοντολέοντος ως Αντιπροσώπου του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη.
•    Η χώρα μου ενισχύει τους δεσμούς της με τα αφρικανικά κράτη, μέλη της μεγάλης γαλλόφωνης οικογένειας.

Θα συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι.
Εκμεταλλευόμενος αυτή την ευκαιρία, που μας φέρνει όλους μαζί, θα ήθελα να παρουσιάσω την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μια θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα έτη 2025-2026. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ζητήσω την υποστήριξή σας στην υποψηφιότητά μας, δεδομένων των δεσμών που μας ενώνουν.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

19 Νοεμβρίου, 2022