«Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη για την πρόσκληση του να συμμετέχω σε αυτήν την παρουσίαση. Είναι αυτονόητο, ότι η εξωστρέφεια είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδήμων, για να καταλάβει ότι με την υποτονική εσωτερική ζήτηση μόνο μέσω της εξωστρέφειας μπορεί κανείς να ελπίζει σε βιώσιμη ανάπτυξη εγκαταλείποντας το μοντέλο, το οποίο μας έφερε στη σημερινή κατάσταση. Ένα μοντέλο βασισμένο στην εσωτερική ζήτηση κυρίως μέσω δανεισμού. Άρα η εξωστρέφεια αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
Συμμετέχουμε σήμερα, ως Υπουργείο Εξωτερικών, στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη δημιουργία Φορέα Εξωστρέφειας με την ονομασία "Ελληνική εταιρεία Επενδύσεων και Εξαγωγών ΑΕ", η οποία αποτελεί την προσπάθεια ενοποίησης και ενδυνάμωσης της πολιτικής προώθησης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως γνωρίζετε, αποτελεί τον φορέα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, μέρος της οποίας αποτελεί η οικονομική διπλωματία. Με τον όρο αυτό εννοούμε, τόσο την άσκηση της κρατικής οικονομικής διπλωματίας, όσο και την προώθηση και στήριξη των εξωστρεφών δράσεων των ελληνικών επιχειρήσεων. Το ΥΠΕΞ έχει κατανοήσει τη σημασία της οικονομικής διπλωματίας για την προώθηση της εξωτερικής πολιτικής, αφού είναι αναμφισβήτητο ότι στη σημερινή εποχή, κράτη όπως η Ελλάδα κινδυνεύουν λιγότερο από πολεμικές συρράξεις και περισσότερο από οικονομικές κρίσεις, όπως αυτή που διανύουμε.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει εκτός από το πολιτικό δίκτυο των Αρχών Εξωτερικού (Πρεσβείες και Προξενεία) και ειδικό δίκτυο των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, το οποίο σήμερα αναπτύσσεται με 59 Γραφεία σε 50 χώρες.
Οι διπλωματικές μας αρχές πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Εμπεδώνουν την εικόνα μιας Ελλάδας, που πλέον βγαίνει από την κρίση, που τηρεί τις υποσχέσεις της και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της. Είναι σημαντικό το ότι δε υπάρχει πια η κουβέντα, όπως υπήρχε πριν από 2-3 χρόνια, για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κάτι το οποίο σκότωνε την οποιαδήποτε προοπτική επένδυσης εν τη γενέσει της.
Το δίκτυο αυτό των Γραφείων ΟΕΥ είναι η μοναδική υπηρεσία του στενού δημόσιου τομέα της χώρας, που είναι διαπιστευμένο με σύστημα πιστοποίησης ISO, το οποίο μας επιτρέπει να καταγράφουμε εδώ και αρκετά χρόνια την ικανοποίηση που αποκομίζουν οι Έλληνες επιχειρηματίες που προσφεύγουν στην συνδρομή τους. Είναι η μόνη υπηρεσία του δημοσίου τομέα που είναι διαπιστευμένη σε αυτό το σύστημα ποιοτικού ελέγχου. Έτσι, το 2011 και 2012 καταγράφηκε ικανοποίηση του 95% των Ελλήνων επιχειρηματιών των υπηρεσιών του Δικτύου των Γραφείων ΟΕΥ. Και αυτή η ικανοποίηση προήλθε από έναν εξαιρετικά μεγάλο και συνεχώς διευρυνόμενο αριθμό αιτημάτων για υποστήριξη. Πράγματι, το 2011 τα αιτήματα προς τα Γραφεία ΟΕΥ ανήλθαν στα 11.700 σημειώνοντας αύξηση κατά 37% σε σχέση με το 2010, ενώ το 2012 αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 30,5% και ανήλθαν στα 15.300. Αυτή συνδέεται, όπως είπε και ο κ. Υπουργός και με το σύνολο των εξαγωγών και το αυξημένο ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών να βρουν αγορές στο εξωτερικό. Και όπως σημείωσα, η ικανοποίηση για το έργο τους διατηρήθηκε στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 95%.
Παράλληλα, το 2012, το Υπουργείο Εξωτερικών, όλο αυτό το διάστημα που είχε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομική διπλωματία και στην εξωστρέφεια έχει κάνει και πάρα πολλές άλλες δραστηριότητες: σχεδίασε και πραγματοποίησε εμπορικές αποστολές, μελέτες, ετήσιες εκθέσεις και επιχειρηματικούς οδηγούς.
Δεν παραλείπω να αναφέρω τις Μικτές Διυπουργικές Επιτροπές με ορισμένες τρίτες χώρες που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα: Ρωσία, Καζακστάν που πραγματοποιήθηκε χθες και εκείνη με την Ινδία που ετοιμάζεται. Είναι επιτροπές, οι οποίες καλύπτουν, όχι μόνο το θέμα του εξωτερικού εμπορίου, αλλά καλύπτουν το σύνολο των οικονομικών σχέσεων, είτε σε ζητήματα μεταφορών, σε αγροτική ανάπτυξη, τουρισμό, τεχνολογική συνεργασία και σε άλλα οικονομικά θέματα.
Δυστυχώς, ο κλάδος των υπαλλήλων ΟΕΥ του Υπουργείου έχει μειωθεί από το 2007 μέχρι σήμερα κατά 25%. Και εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι αυτοί οι υπάλληλοι δεν καλύπτουν μόνο τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι εξωστρεφείς, στη χώρα που θέλουν να εξάγουν. Καλύπτουν και πολλά άλλα σημαντικά ζητήματα οικονομικής διπλωματίας, όπως είναι τα θέματα ενέργειας, μεταφορών και τουρισμού. Ο συνολικός αριθμός των σήμερα υπηρετούντων ανέρχεται σε 150 άτομα, εκ των οποίων οι 90 είναι τοποθετημένοι στα Γραφεία Εξωτερικού (στις πρεσβείες μας) και οι 60 στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου.
Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να αναλάβει την πρωτοβουλία της εκ νέου τροφοδοσίας του Κλάδου Υπαλλήλων ΟΕΥ, διότι σήμερα, ο κανονισμός του Υπουργείου δεν προβλέπει πρόσληψη νέων υπαλλήλων αυτού του κλάδου, με στελέχη που θα επιλέγονται με αυστηρότατα κριτήρια μέσω διαγωνισμού, ενώ παράλληλα προωθεί την αναδιάρθρωση των Γραφείων στο Εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, επαναλειτουργεί το Γραφείο Βέρνης, καταργούνται ορισμένα περιφερειακά Γραφεία ήσσονος σημασίας με μικρή συμμετοχή στα αποτελέσματα, ενώ από την άλλη συνιστώνται νέα Γραφεία σε δυναμικές αγορές όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ, αυξάνονται τα Γραφεία στην Ρωσία (Αγία Πετρούπολη) και στο Μεξικό.
Ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας μας ένας ισχυρός και αξιόπιστος πόλος, τόσο για την προσέλκυση των επενδύσεων, όσο και για την προώθηση των εξαγωγών. Το ΥΠΕΞ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το ΥΠΑΝ και το νέο φορέα για την πιο αποτελεσματική και δυναμική αντιμετώπιση των θεμάτων εξωστρέφειας στο εσωτερικό της χώρας και μία δυνατή εκπροσώπηση της στο εξωτερικό μέσω του ΥΠΕΞ. Για το λόγο αυτό, ένας αριθμός Υπαλλήλων ΟΕΥ του ΥΠΕΞ, όπως προβλέπεται με το Σχέδιο Νόμου του Φορέα Εξωστρέφειας, θα αποσπάται για ορισμένο διάστημα στο ΥΠΑΝ και θα λειτουργεί ως Σύνδεσμος με διάθεση στην Εταιρεία Επενδύσεων και Εξαγωγών, ενώ παράλληλα και ένας αριθμός από την Εταιρεία θα μπορεί να αποσπάται σε Γραφεία ΟΕΥ στο Εξωτερικό.
Από τη πλευρά μου, θα ήθελα να ευχηθώ στη πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ευόδωση των σχεδίων της και να δηλώσω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα στηρίξει τις προσπάθειες των Φορέων, είτε είναι της αρμοδιότητας και ευθύνης του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως σήμερα, είτε άλλων Υπουργείων και Υπηρεσιών, για την προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας».
Απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη μετακίνηση ή μη από το ΥΠΕΞ των ΟΕΥ
Για να μην υπάρξει παρεξήγηση. ΟΙ ΟΕΥ θα παραμείνουν στο ΥΠΕΞ. Η απόφαση για μεταφορά του κλάδου των ΟΕΥ από το τότε Υπουργείο Εμπορίου στο ΥΠΕΞ ελήφθη το 2002 και είναι κατά γενική ομολογία μια ορθή απόφαση. Εξασφαλίζει την αποτελεσματικότερη ένταξή τους στις διπλωματικές μας αρχές. Οι επιχειρηματικοί φορείς, οι επιχειρηματίες θα σας επιβεβαιώσουν ότι η απόφαση του 2002 ήταν η σωστή, πολλώ μάλλον σήμερα που λόγω της κρίσης και της παγκοσμιοποίησης δεν νοείται διαχωρισμός της οικονομικής από την κλασσική διπλωματία. Θα υπάρξει δυνατότητα και θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο η απόσπαση ενός αριθμού ΟΕΥ από το ΥΠΕΞ στο νέο φορέα στο ΥΠΑΝ και από κει στη διάθεση του νέου φορέα. Για το θέμα της πρόσληψης ΟΕΥ: ο οργανισμός του ΥΠΕΞ δεν προβλέπει προσλήψεις ΟΕΥ. Οι ΟΕΥ είναι προσωποπαγείς θέσεις και η μοίρα τους ήταν να εξαφανιστούν σιγά σιγά. Εμείς κρίνουμε, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδουμε στην οικονομική διπλωματία, ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για επαναπρόσληψη. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το νέο φορέα του ΥΠΑΝ και γι’ αυτό θα κοιτάξουμε σύντομα, νομοθετικά, να προβλέψουμε, με διαφανείς διαδικασίες. Παλαιότερα οι ΟΕΥ προσλαμβάνονταν μέσω της Σχολής Δημοσίας Διοίκησης, υπήρχαν ορισμένες σκέψεις για να γίνονται προσλήψεις μέσω της διπλωματικής ακαδημίας, το κοιτάμε, το συζητάμε. Το ΥΠΕΞ δεν έχει προσλάβει εδώ και 7 χρόνια ΟΕΥ.
16 Οκτωβρίου, 2013