Παρατίθεται ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, στο πλαίσιο της 68ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών:
«Η σημερινή συζήτηση προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για να αξιολογηθεί η πορεία και το επίπεδο υλοποίησης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας καθώς και οι προσπάθειες για την επικαιροποίηση τους για την αναπτυξιακή ατζέντα πέραν του 2015.
Είναι αλήθεια ότι η Διακήρυξη της Χιλιετίας του 2000 και των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, που πρόεκυψαν από αυτήν, αποτελούν μια εξαιρετικά σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα. Ο στόχος είναι απλός: να καταλήξουμε σε συλλογικές λύσεις για τα σημαντικά ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Με μια πρώτη ματιά, η αξιολόγηση της επιτευχθείσας προόδου σε σχέση με τους στόχους, όπως αυτοί ορίζονται στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, φαίνεται να είναι θετική. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να γίνουν πολλά για να καταπολεμήσουμε την πείνα, την παιδική θνησιμότητα, να βελτιώσουμε την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τις υπηρεσίες υγείας και την υγιεινή, να προωθήσουμε την αξιοπρεπή εργασία, και, τέλος, την κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία για όλους.
Επιπρόσθετο σημείο προβληματισμού αποτελεί και το γεγονός ότι η διεθνής αρχιτεκτονική της ανάπτυξης γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη με την πάροδο του χρόνου. Το διεθνές τοπίο αλλάζει ραγδαία και ο ρόλος των αναδυόμενων οικονομιών αυξάνεται. Ανάλογα μεγεθύνεται και ο βαθμός πολυπλοκότητας και αλληλεπίδρασης των αναδυόμενων οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και η οικονομική κρίση, η ανισότητα, τα δημογραφικά και τα προβλήματα της μετανάστευσης, οι περιφερειακές και τοπικές συγκρούσεις, καθώς και τα ζητήματα ασφάλειας.
Ως εκ τούτου, πέρα από την επείγουσα ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και στη μετά το 2015 ατζέντα, λαμβάνοντας υπόψη τα αντληθέντα διδάγματα καθώς και τις νέες παγκόσμιες προκλήσεις και πραγματικότητες.
Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διατύπωση μιας συνεκτικής σχέσης μεταξύ ανάπτυξης και αειφορίας και να συνεργαστούμε για τη βελτίωση της ισορροπίας των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών διαστάσεων της ανάπτυξης. Η Διακήρυξη της Χιλιετίας πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την επίτευξη, μελλοντικά, της αειφόρου ανάπτυξης, η οποία θα πρέπει να είναι γενικής και ολικής εφαρμογής, με σαφή εστίαση στην εξάλειψη της φτώχειας.
Ο επιτυχής συγκερασμός των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης, σε μια κοινή, μετά το 2015, ατζέντα είναι πράγματι υψίστης σημασίας για το μέλλον της διεθνούς ανάπτυξης και συνεργασίας. Οι νέοι στόχοι πρέπει να είναι γενικής εφαρμογής, απλοί και μετρήσιμοι, προωθώντας τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την ασφάλεια των πολιτών, την κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Την ίδια στιγμή, όμως, οι νέοι στόχοι της ανάπτυξης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και ανάγκες της κάθε αναπτυσσόμενης χώρας, αλλά και τις διαφορές ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες σε αυτές, με σκοπό την ενίσχυση των θετικών αποτελεσμάτων των πολιτικών, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ήδη εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο μιας ενιαίας προσέγγισης, θα ήταν επιθυμητό να αντληθούν στοιχεία, προερχόμενα από τις αναπτυξιακές προσεγγίσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, όπως το Πρόγραμμα Δράσης της ΕΕ για Αλλαγή, η Δημοσιονομική Στήριξη, ο Κοινός Προγραμματισμός καθώς και ο Παγκόσμιος Συνεταιρισμός για την Αποτελεσματική Συνεργασία και Ανάπτυξη του ΟΟΣΑ.
Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να ληφθεί υπόψη η συμμετοχή νέων χορηγών από τις αναδυόμενες οικονομίες και η προώθηση της χρήσης νέων και καινοτόμων μέσων χρηματοδότησης. Οι διαβουλεύσεις με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει, επίσης, να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε την ανάγκη να επανεξεταστεί η ευρύτερη στρατηγική χρηματοδότησης για την ανάπτυξη. Η οικονομική συγκυρία και η δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση στις περισσότερες χώρες δωρητές δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που εμποδίζουν την επίτευξη του στόχου της διάθεσης 0,7% του ΑΕΠ των χορηγών κρατών ως Επίσημη Αναπτυξιακή Βοήθεια. Η ανάγκη κινητοποίησης και άλλων καινοτόμων πηγών χρηματοδότησης για την ανάπτυξη και η αύξηση της αποτελεσματικότητας τους είναι προφανής. Στην εποχή μας πρέπει και ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχει αποφασιστικά στη διαδικασία αυτή.
Εν κατακλείδι, η Ελλάδα, σύμφωνα και με την μετά του 2015 Στρατηγική για την Ανάπτυξη της ΕΕ, τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου πλαισίου και ενός κοινού συνόλου στόχων για την ανάπτυξη, οι οποίοι θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν περαιτέρω την παγκόσμια κοινότητα. Αυτούς τους στόχους θα υπηρετήσουμε και κατά τη διάρκεια της επερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014».
26 Σεπτεμβρίου, 2013