Παρέμβαση Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Καινοτόμες Λύσεις για το Ξεκλείδωμα των Επενδύσεων στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» (Ν. Υόρκη, 20.09.2023)

Διάλογος Υψηλού Επιπέδου για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης (Νέα Υόρκη, 20.09.2023) - Δεύτερη Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Καινοτόμες Λύσεις για το Ξεκλείδωμα των Επενδύσεων στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» -Καινοτόμες προσεγγίσεις και εταιρικές σχέσεις για την ενίσχυση της ιδιωτικής χρηματοδότησης των ΣΒΑ

Εξοχότατε,
Εκλεκτοί Συμμετέχοντες,

Ο κόσμος μας βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλαπλές κρίσεις που απειλούν την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Ταυτόχρονα, το χρηματοδοτικό χάσμα των ΣΒΑ διευρύνεται, επηρεάζοντας δυσανάλογα τους πιο  ευάλωτους. Παρά την ευρεία συναίνεση για τη γεφύρωση αυτού του χάσματος, η πρόοδος που έχει σημειωθεί, δεν επαρκεί. Η πρωτοβουλία για την ώθηση των ΣΒΑ (SDG Stimulus) προβλέπει σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία εκτιμάται κατά προσέγγιση σε τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, και η οποία θα παρέχεται μέσω  συνδυασμού χρηματοδότησης με ευνοϊκούς και μη όρους, κατά τρόπο αμοιβαία συμπληρωματικό.

Μήπως χρησιμοποιούμε εργαλεία του παρελθόντος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του αύριο; Μήπως υστερούμε συλλογικά όσον αφορά την αναγκαία απάντηση στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή -ή μάλλον η κλιματική κρίση-  σε εμάς και τις μελλοντικές γενιές; Γίνεται φανερό ότι το σημερινό διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανεπαρκές καθώς οι σημερινές σύνθετες κρίσεις απαιτούν πιο σύνθετες, καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις. Η διεθνής χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική πρέπει να γίνει πιο συμπεριληπτική, τολμηρή και δημιουργική. προκειμένου να ξεκλειδώσουμε τις αναγκαίες δυνατότητες της ιδιωτικής χρηματοδότησης και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις παγκόσμιες προκλήσεις,

Επίσης, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι α) η κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων με την άρση των εμποδίων και τη βελτίωση του ευνοϊκού περιβάλλοντος μέσω ρυθμιστικών και  νομοθετικών μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει να ασχοληθούμε  με την δημιουργία κινήτρων ώστε ο ιδιωτικός τομέας να καταστεί σταθερός εταίρος στην ανάπτυξη, για παράδειγμα με την απομείωση του κινδύνου, την εξεύρεση  δικαιότερου επιμερισμού  των κινδύνων μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και τη δημιουργία επιχειρηματικών συνθηκών και ρυθμιστικών πλαισίων ευνοϊκών για τις επενδύσεις. (β) Στήριξη των μεταρρυθμίσεων των Πολυμερών Αναπτυξιακών Τραπεζών (ΠΑΤ)/ΔΧΟ που θα παράξουν περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη,  καθώς και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. (γ) Ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης ατζέντας κινητοποίησης, με τη Δημόσια Αναπτυξιακή Βοήθεια (ΔΑΒ) να μοχλεύει στρατηγικά άλλες πηγές χρηματοδότησης για τις αναπτυσσόμενες χώρες και να διασφαλίζει τις ποιοτικές και πολιτικές πτυχές της ΔΑΒ. Στο επίκεντρο θα βρίσκονται οι δυνατότητες μόχλευσης πόρων από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω ειδικών ρυθμίσεων για μικτή χρηματοδότηση και διαμορφώνοντας συνθήκες φιλικές  προς τις επενδύσεις και ευνοϊκότερα περιβάλλοντα στις χώρες εταίρους (όσον αφορά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών).

Θα ήθελα να παρουσιάσω  συγκεκριμένα παραδείγματα  για τον  τρόπο με τον οποίο οι προσπάθειες αναπτυξιακής συνεργασίας με εταιρικές σχέσεις ευρείας βάσης (ιδιωτικός τομέας, κυβερνήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών) συμβάλλουν στην υλοποίηση των ΣΒΑ:

Α. Καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται καθημερινά εντονότερες, τα νησιά σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε θέση αυξημένης ευπάθειας, η οποία επιδεινώνεται λόγω της περιορισμένης φέρουσας ικανότητάς τους και του ευάλωτου χαρακτήρα των φυσικών πόρων τους ως νησιωτικών περιοχών. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατα δρομολογημένη "Πρωτοβουλία GR-Eco Islands" αντανακλά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών νησιών, σε συνδυασμό με το έργο της απαλλαγής τους από τον άνθρακα, από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, συνιστά μια καινοτόμο προσέγγιση πολιτικής που μπορεί να εμπνεύσει την αλλαγή σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία "GR-eco islands" στοχεύει στη μετατροπή των ελληνικών νησιών σε κόμβους καινοτομίας και πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακής καινοτομίας και οικολογικής κινητικότητας. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί αποτελεσματικά η χρηματοδότηση, η κατασκευή και η λειτουργία συγκεκριμένων έργων.

Β. Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην υγεία των γυναικών και των παιδιών.  Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών (Hellenic Aid)  σε συνεργασία με  Ίδρυμα που εδρεύει στο Λονδίνο,  υλοποιεί  πρόγραμμα  εμβρυϊκής ιατρικής για την περίοδο 2022-2025 σε χώρες-εταίρους που έχουν επιλεγεί κατά προτεραιότητα (Αλβανία, Αρμενία, Αιθιοπία, Μολδαβία και Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), καθώς και στο Κοσσυφοπέδιο. Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλλει  στη μείωση της μητρικής και περιγεννητικής θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες μέσω της εκπαίδευσης στη χρήση υπερήχων και της δημιουργίας μονάδων εμβρυϊκής ιατρικής για τη βελτίωση της φροντίδας των εγκύων γυναικών.

Γ. Με πρωτοβουλία του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων (ΣΕΒ), η δράση Greek - Ukrainian Startup Gateway στοχεύει στη στήριξη των ουκρανικών νεοφυών επιχειρήσεων, προσφέροντας στους ιδρυτές, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους προσωρινή μετεγκατάσταση στην Αθήνα με σκοπό τη  δικτύωση τους με ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις και Έλληνες επενδυτές.

Εξοχότατε.
Εκλεκτοί Συμμετέχοντες

Αναγνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην επίτευξη των ΣΒΑ και στη μέριμνα για όλους. Με την προώθηση της συνεργασίας και καθιστώντας τις εταιρείες υπεύθυνες για τις δράσεις τους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα για ένα  βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον για όλους.

20 Σεπτεμβρίου, 2023