Παρεμβάσεις Υπ. Εξωτερικών, Ν. Δένδια στη Διαρκή Επιτροπή Ε. Άμυνας & Εξ. Υποθέσεων της Βουλής κατά την εξέταση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΞ «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι Ταίναρο»

Παρεμβάσεις Υπ. Εξωτερικών, Ν. Δένδια στη Διαρκή Επιτροπή Ε. Άμυνας & Εξ. Υποθέσεων της Βουλής κατά την εξέταση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΞ «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ταίναρο»ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν συνηθίζω, όπως είναι γνωστό, κύριε Πρόεδρε να παίρνω το λόγο στην αρχή. Μόνο στο τέλος αφού έχω ακούσει όλους τους συναδέλφους. Απλώς θα μου επιτρέψετε για την ιστορικότητα της στιγμής γιατί είναι η πρώτη φορά που καλείται το ελληνικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας από το 1947, να πω ότι η κυβέρνηση εισηγείται στην Εθνική Αντιπροσωπεία την χρήση του αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας μας για την αύξηση των χωρικών μας υδάτων στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους και μέχρι το Ταίναρο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Αυτό θα αυξήσει το χώρο εθνικής κυριαρχίας κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αν κανείς συνυπολογίσει το χώρο ο οποίος δημιουργείται από το νόμιμο κατά το διεθνές δίκαιο κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αξίζει για λόγους σύγκρισης, γιατί φαντάζομαι ότι από το χρόνο που κάναμε γεωγραφία στο σχολείο κανείς δεν διατηρεί τους αριθμούς στο μυαλό του, η συνολική έκταση της Ελλάδας είναι 131.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Και η έκταση της Κρήτης, για να έχετε ένα πιο σαφές παράδειγμα, είναι κατά τι πάνω από 8.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Άρα είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για εμένα εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εισηγούμαι στην Εθνική Αντιπροσωπεία την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου.

Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα είμαι εξαιρετικά σύντομος μετά τη μακρά διαδικασία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν τα κόμματα και τους συναδέλφους γιατί πράγματι επεδείχθη εθνική ομοψυχία. Δεν υπήρξε το σύνηθες κλίμα των αντεγκλήσεων, της προσπάθειας να αποκομίσει κάποιος μικροκομματικό όφελος. Υπήρξε μια ευρεία συναίνεση στη βασική τοποθέτηση, το οποίο όπως σωστά λέχθηκε από πολλούς συναδέλφους, στο παρελθόν δεν ήταν η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η τοποθέτηση αυτή είναι ένα προϊόν μιας εσωτερικής διαδικασίας, τόσο μέσα στο Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο πολιτικό σύστημα της χώρας και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η προσέγγιση αυτή βρίσκει μια ευρύτατη εθνική συναίνεση, στήριξη, ομοφωνία, ομοψυχία.

Σε αυτό το πλαίσιο θα μου επιτρέψετε να εντάξω εγώ και το παρόν του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Στο πλαίσιο της εθνικής ομοψυχίας. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς. Η Ελλάδα ασκεί δικαίωμα κυριαρχίας. Το ασκεί στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο. Αυτό – και το λέω για να καταγραφεί στα πρακτικά και να ακουστεί εντός της αιθούσης, αλλά κυρίως εκτός της αιθούσης – η Ελλάδα επιφυλάσσεται απολύτως του δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να ασκήσει τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας. Δε διανοείται, με ουδένα τρόπο,  ότι μπορεί να αποποιηθεί οιοδήποτε εξ αυτών.

Επαναλαμβάνω δε τον Πρωθυπουργό της χώρας τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι η επόμενη φάση θα αφορά την περιοχή νότια της Κρήτης. Γίνονται επ’ αυτού οι σχετικές μελέτες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στο Αιγαίο Πέλαγος. Επ’ αυτού δε θα ήθελα να σημειώσω σαν εξαιρετικά σημαντική στα όρια ίσως και του ιστορικού, την τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας του κ. Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα εδώ και λίγες εβδομάδες, όταν σαφέστατα ξεκαθάρισε τη θέση της χώρας του ως προς το δικαίωμα κυριαρχίας της πατρίδας μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατά το διάστημα που ο Πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή να είμαι Υπουργός Εξωτερικών, ακολούθησα ένα κανόνα τον οποίο κατ’ εντολή του θα συνεχίσω να ακολουθώ. Να ενημερώνω τα κόμματα επί των κινήσεων τακτικής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Μιλώ για κινήσεις τακτικής, γιατί θεωρώ ότι οι κινήσεις στρατηγικής ακολουθούν τους βασικούς άξονες που η χώρα έχει συμφωνήσει.

Στο πλαίσιο αυτό το γνωρίζουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, θα έχουμε συνάντηση την επόμενη Δευτέρα. Επ’ αυτού λοιπόν εάν υπάρχουν ερωτήσεις όσον αφορά τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, θα είμαι έτοιμος να τις απαντήσω και να τις διευκρινίσω.

Δεν αποτελούν ούτε συνωμοσία, ούτε κάτι το οποίο αξίζει τον κόπο να απασχολήσει το χρόνο της Βουλής των Ελλήνων.

Όσον αφορά το κείμενο του νομοθετήματος, κράτησα τις νομοτεχνικές μεταβολές που ζητήθηκαν από τον αγαπητό μου εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα το κοιτάξουμε στο διάστημα αυτό. Εμείς θα προτείνουμε ούτως ή άλλως σήμερα μια νομοτεχνική μεταβολή την οποία θα καταθέσω στην αναφορά για το προεδρικό διάταγμα το οποίο κλείνει τους κόλπους. Θα προσθέσουμε το «ως εκάστοτε ισχύει», γιατί μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο η χώρα κάποια στιγμή να θελήσει να το τροποποιήσει. Και νομίζω ότι υπάρχει ένα ζήτημα στον Κορινθιακό Κόλπο που ίσως θα άξιζε κανείς να το δει.

Όσον αφορά κυρία Σακοράφα αυτό που μου είπατε εσείς, αν θα θέλατε την Δευτέρα για να μην επεκταθώ εδώ γιατί είναι τεχνικό το ζήτημα, ευχαρίστως να σας το διευκρινίσω. Το έχω ελέγξει.

Νομίζω ότι σήμερα ήταν μια εξαιρετική μέρα για τη Βουλή των Ελλήνων. Μια μέρα ομοθυμίας, ομοψυχίας, εθνικής συνεννόησης, εθνικής συναίνεσης. Από τις σπάνιες ευκαιρίες που δίδονται στη ζωή ενός βουλευτή, ενός Υπουργού. Είμαι βαθιά συγκινημένος. Σας ευχαριστώ θερμότατα για την τοποθέτησή σας που υπηρετεί απόλυτα το εθνικό συμφέρον.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

12 Ιανουαρίου, 2021