Πρόοδος ελληνικής πρωτοβουλίας για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής

Στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας που η Ελλάδα ανέλαβε το 2019 για την  προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η χώρα μας παρουσίασε, στο Climate Action Summit 2019, την πρόταση «Addressing climate change impacts on cultural and natural heritage». Υπενθυμίζεται ότι η ανωτέρω πρόταση, έλαβε την επίσημη στήριξη του Γενικού Γραμματέα Η.Ε., της UNESCO, του World Meteorological Organization (WMO), του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και περισσοτέρων των 100 κ-μ ΟΗΕ.

Από τα τέλη του παρελθόντος έτους, στην Ελλάδα φιλοξενείται η Γραμματεία του Flexible Mechanism, ενός ευέλικτου μηχανισμού που δημιουργήθηκε για την παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης της ανωτέρω πρότασης και αποτελείται από εκπροσώπους της Ελλάδας, της UNESCO και του WMO. Στοχεύει, εκτός από την καταγραφή της προόδου της πρωτοβουλίας και στον συντονισμό, με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, των ήδη υφισταμένων διαύλων για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο μηχανισμός αυτός, χωρίς να θεσμοθετεί νέο διεθνές όργανο, μεριμνά επίσης για την εφαρμογή των επιμέρους δράσεων που αναφέρονται στην ελληνική πρόταση, στους τομείς της επιστημονικής έρευνας, της διοίκησης/διαχείρισης και της εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις χώρες και τους Διεθνείς Οργανισμούς που τη στήριξαν.

Tην Ελλάδα εκπροσωπεί ο Σύμβουλος του κ. Πρωθυπουργού για Περιβαλλοντικά Θέματα, κ. Γεώργιος Κρεμλής, την UNESCO η Δντρια Πολιτιστικών Πολιτικών και Ανάπτυξης του Οργανισμού, κα Paola Leoncini-Bartoli, και τον WMO ο Director of Science & Innovation και Chief Scientist, Καθηγητής κ. Jürg Luterbacher.

Επιπλέον η Ελλάδα, συνεπής στις εξαγγελίες της, συνέστησε σε εθνικό επίπεδο, με Απόφαση του κ. Πρωθυπουργού, συντονιστικό όργανο (Coordination Unit) προς υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του έργου του Flexible Mechanism, στο οποίο προβλέπεται και η συμμετοχή επιτελικών στελεχών των κρατών/οργανισμών που έχουν στηρίξει την ελληνική πρόταση, όπως αυτή κατετέθη στον ΟΗΕ.

Επικεφαλής της Coordination Unit, που στεγάζεται στην Ακαδημία Αθηνών, έχει ορισθεί ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Flexible Mechanism, κ. Γεώργιος Κρεμλής.

Στην Coordination Unit μετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες με εξειδίκευση στο αντικείμενο της ελληνικής πρωτοβουλίας, όπως ο Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Ακαδημαϊκός-Καθ. Χρ. Ζερεφός, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κλιματικών Μεταβολών, Ακαδημαϊκός-Καθ. Κ. Συνολάκης, ο Καθ. κ. Κ. Καρτάλης, Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού για την Κλιματική Αλλαγή και την Πολιτιστική Κληρονομιά, επιτελικά στελέχη συναρμοδίων Υπουργείων, καθώς και διεθνών φορέων και Οργανισμών.

Στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας (www.ccich.gr) έχουν αναρτηθεί πλείονα στοιχεία για την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί προς την κατεύθυνση υλοποίησης της ελληνικής πρωτοβουλίας.

5 Φεβρουαρίου, 2021