Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: (αναφορικά με την Μεσόγειο και το Αιγαίο):
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την απάντηση βάσει αρχών που έδωσε. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο, όχι μόνο στην εξαιρετικά σαφή επισήμανσή του σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και στο γεγονός ότι οι απειλές δεν είναι αποδεκτές, τουλάχιστον στον 21ο αιώνα. Υπάρχει ένας σαφής κανόνας, μια σαφής αρχή, ένα σχέδιο για το πώς επιλύουμε τα ζητήματα στη Μεσόγειο. Και υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα, όπως η συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας και πρόσφατα η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Ποια είναι επομένως η απάντηση; Τήρηση των συνθηκών και στην περίπτωση του Αιγαίου σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης και της Συνθήκης των Παρισίων, τις οποίες έχει υπογράψει η Ιταλία. Αν εφαρμόσουμε τους κανόνες, τότε θα υπάρχει μια διεθνής έννομη τάξη και τα προβλήματα θα επιλύονται σχεδόν αυτόματα. Αν, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούμε απειλές και ασκούμε βία σε άλλες χώρες, όπως πράττει αυτή τη στιγμή η Ρωσία στην Ουκρανία, αυτό δεν αποδεκτό για την ΕΕ. Είναι ενάντια στις αρχές μας και δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε με κανένα τρόπο.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: (αναφορικά με το μεταναστευτικό / προσφυγικό):
Είναι σαφές ότι η μετανάστευση αποτελεί τεράστια πρόκληση για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Και πρέπει να πω ότι είναι επίσης σαφές πως οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και η Μάλτα, πράγματι επωμίζονται το μεγαλύτερο "βάρος". Επίσης, θα ήθελα να δηλώσω ότι, όπως ανέφερε και ο Υπουργός, αυτό δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί εύκολα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εστιάσει στη νότια ακτή της Μεσογείου και εάν η κατάσταση στη Λιβύη δεν σταθεροποιηθεί και δεν καταστεί εκ νέου η Λιβύη μια λειτουργική χώρα και όχι ένα αποτυχημένο κράτος. Για να μην αναφέρω την κατάσταση στο Νότο, στις χώρες της περιοχής του Σαχέλ.
Επομένως, πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά. Υπάρχουν δείγματα αλληλεγγύης. Αλλά επίσης, πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ως Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και να συνεργαστούμε ορθότερα. Νομίζω ότι για την Ιταλία και την Ελλάδα αυτό είναι ένα ζήτημα που απαιτεί πολύ στενή συνεργασία.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: (αναφορικά με τη χθεσινή έκρηξη στην ανατολική Πολωνία):
Φαίνεται ότι οι πύραυλοι δεν προέρχονταν από τη Ρωσία. Το κύριο ζήτημα είναι η ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας. Και σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει άλλη απάντηση από το να επιδείξουμε πλήρη σεβασμό. Και γνωρίζουμε ποιος είναι ο εισβολέας, γνωρίζουμε ποιος εισέβαλε και γνωρίζουμε πού είναι τα διεθνή σύνορα. Και όσον αφορά την Πολωνία, η Πολωνία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, είναι χώρα του ΝΑΤΟ, είναι φίλη και Σύμμαχος.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: (αναφορικά με την κλιμάκωση της ρητορικής των Τούρκων αξιωματούχων):
Όλοι γνωρίζουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Αλλά αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί επαρκή δικαιολογία για τις απειλές σε τακτική βάση κατά της Ελλάδας που προέρχονται από την τουρκική πλευρά. Και απειλές με φράσεις όπως "θα έρθουμε νύχτα" και άλλες παρόμοιες εκφράσεις είναι απολύτως απαράδεκτες. Τις απορρίπτουμε πλήρως, αλλά υπάρχει κάτι "χρήσιμο" σε αυτές- επιβεβαιώνουν τη θέση μας στους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στον κόσμο. Ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που, στον 21ο αιώνα, απειλεί μια γειτονική χώρα σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, σε αντίθεση με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Και χρειαζόμαστε την απερίφραστη καταδίκη μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Και δηλώνω ότι λυπάμαι που η Τουρκία δεν έχει μάθει από αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή.
16 Νοεμβρίου, 2022