Πρωτολογία Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων (31.01.2024)

Πρωτολογία Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στη Διαρκή Επιτροπή  Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων (31.01.2024)Γ. Γεραπετρίτης: Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σας ευχαριστώ πολύ για τη σημερινή σας παρουσία. Το θεωρώ υποχρέωσή μου να παρευρίσκομαι στην Επιτροπή. Και νομίζω ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ Κυβέρνησης και Βουλής, όχι μόνο για λόγους ενημέρωσης του Σώματος, αλλά κυρίως διότι θέλω και εγώ ο ίδιος, ασκώντας την εξωτερική πολιτική για λογαριασμό της πατρίδας, να έχω την αντίληψη του Κοινοβουλίου και των πολιτικών σχηματισμών. Έτσι ώστε να μπορούμε να διαμορφώνουμε μία εξωτερική πολιτική, η οποία θα είναι κατά το δυνατόν συνθετική και θα αποτυπώνει με μεγαλύτερη ενάργεια και πιο συνολικά τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ιδίως στο ζήτημα της κρίσης της Μέσης Ανατολής, θέλω να πω ότι υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός. Και ο προβληματισμός ερείδεται στο γεγονός ότι έχει από μακρού χρόνου εκφύγει του ορίζοντα μιας περιφερειακής κρίσης και πλέον συνιστά μία κρίση με οικουμενική διάσταση. Μια κρίση, η οποία εν δυνάμει μπορεί να φέρει μέσα στο παιχνίδι των συσχετισμών των επιχειρησιακών και άλλα κράτη και εν πάση περιπτώσει να δημιουργήσει τεράστιες αντανακλαστικές συνέπειες περιφερειακά, διεθνώς και βεβαίως και για την Ελλάδα. Η δική μας στάση στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής ήταν πάρα πολύ συνεπής εξ αρχής. Η στάση η δική μας στηρίχθηκε στις βασικές παραδοχές του Διεθνούς Δικαίου.

Προσπαθήσαμε όσο το δυνατόν να έχουμε μία απόλυτη προσήλωση στις αρχές αυτές, χωρίς παραχωρήσεις και χωρίς να αντιμετωπίζουμε το τεράστιο ζήτημα της Μέσης Ανατολής με έναν τρόπο συναλλακτικό. Είπαμε εξαρχής ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας, περιορισμένο επί του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Ότι θα πρέπει να υπάρχει άμεση μέριμνα σε ό,τι αφορά στον άμαχο πληθυσμό. Ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απελευθερωθούν οι άμαχοι, διότι δεν νοείται τέτοιου τύπου προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ένας μεγάλος αριθμός από ανθρωπιστικούς διαδρόμους για συνεχή και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποκατάστασης βασικών υποδομών για τους πολίτες. Και τέλος, να υπάρξει μια διεθνής διάσκεψη, η οποία θα ασχοληθεί με το μέλλον της Μέσης Ανατολής.

Στη βάση αυτών των γενικών αρχών, οι παραδοχές μας ήταν οι ακόλουθες:

Πρώτον, ότι η Χαμάς, η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία ευθύνεται για την ανάφλεξη μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, δεν μπορεί να συγχέεται ούτε να ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος σήμερα υφίσταται πράγματι μια εξαιρετικά μεγάλη και δύσκολη δοκιμασία.

Το δεύτερο είναι ότι η θέση της Ελλάδας θα παραμείνει ανοιχτή και θα τηρήσει στάση αρχής απέναντι σε όλους τους εμπλεκόμενους. Εξ αυτού του λόγου, σήμερα η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με όρους ακεραιότητας, αξιοπρέπειας και ευθυκρισίας με όλα τα μέρη και να έχει ένα ισχυρό λόγο στα τεκταινόμενα. Θα αναφερθώ εκτενέστερα στη συνέχεια στον ρόλο της Ελλάδας στα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Και η τρίτη και βασική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θυμίζω την πάγια ελληνική θέση ότι το Παλαιστινιακό θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση των δύο κρατών με πρωτεύουσα της Παλαιστίνης την Ανατολική Ιερουσαλήμ και στα όρια τα χαρασσόμενα πριν το 1967. Στη βάση αυτών των αρχών και παραδοχών προσερχόμαστε σήμερα. Και θα προσπαθήσω να αναδείξω ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση σήμερα. Και ποια είναι η προοπτική η οποία ανοίγεται, έχοντας στο μυαλό ότι οφείλει μια εξωτερική πολιτική, η οποία είναι συνετή, να μπορεί να διαχειρίζεται όλα τα πιθανά σενάρια. Και αυτή είναι η δική μας στάση.

Επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια. Από το πιο ήπιο έως το πιο κακό, άσχημο σενάριο για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε με γρήγορα αντανακλαστικά. Τρία είναι, νομίζω, τα επίπεδα, τα οποία οφείλουμε να αξιολογούμε. Το πρώτο είναι το επίπεδο, το ανθρωπιστικό. Το δεύτερο είναι το επιχειρησιακό. Τι υφίσταται σήμερα επί του πεδίου. Και το τρίτο είναι το πολιτικό. Δηλαδή ποιες είναι οι διεργασίες εκείνες, οι οποίες δυνητικώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία εξομάλυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά στο ανθρωπιστικό, από την αρχή υπήρξε μια τεράστια προσπάθεια, και εκ μέρους μας, να υπάρξουν περισσότεροι ανθρωπιστικοί δίαυλοι. Σήμερα είναι πανθομολογούμενο, ότι υφίσταται μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Κάθε μέρα που περνάει δημιουργεί συνθήκες, έτι περαιτέρω, επιδείνωσης του ανθρωπιστικού ζητήματος και του επισιτιστικού και του υγειονομικού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε, πρώτον, να διανοίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.


Οι ανάγκες είναι τεράστιες και προφανώς δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τις περιορισμένες δυνατότητες που παρέχουν οι δύο πύλες εισόδου. Έγινε μια προσπάθεια, κατά τρόπον, ώστε να υπάρξει ένας διαρκής ανθρωπιστικός θαλάσσιος δίαυλος, ο οποίος θα ενώνει την Κύπρο απευθείας με τις ακτές της Γάζας. Ο δίαυλος αυτός δεν ενεργοποιήθηκε. Και δεν ενεργοποιήθηκε πρωτίστως για τεχνικούς λόγους. Θυμίζω ότι στη Γάζα δεν υπάρχει ασφαλής λιμένας, έτσι ώστε να μπορεί να καταπλεύσει ένα πλοίο αυτού του τύπου με ανθρωπιστική βοήθεια. Επιπλέον, ήταν μια λύση, την οποία δεν προέκριναν ούτε οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι, έχοντας γενικότερες ανησυχίες για έναν τέτοιον ανθρωπιστικό διάδρομο.

Σήμερα η συζήτηση σε ό,τι αφορά στα ανθρωπιστικά επικεντρώνεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι έτι περαιτέρω ανοίγματα ανθρωπιστικών πυλών. Η πιο σημαντική από τις πύλες αυτές και αυτή για την οποία πιέζει και η ελληνική κυβέρνηση είναι να υπάρξει το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου στη βόρεια Γάζα, δηλαδή στη νότια πλευρά του Ισραήλ, με ενεργοποίηση του λιμανιού του Ασντόντ στο Ισραήλ και στη συνέχεια απευθείας στη βόρεια Γάζα. Αλλά και άλλες πύλες εισόδου, οι οποίες θα μπορούσαν εξίσου να εξυπηρετήσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

Το δεύτερο είναι, βεβαίως, να υπάρξει, πέρα από την άμεση ένταξη στη Γάζα όλων των αναγκαίων υλικών, δηλαδή κυρίως τροφή, νερό και φαρμακευτικό υλικό, να υπάρξει και μια κατά το δυνατόν και στο συντομότερο χρόνο αποκατάσταση των βασικών υποδομών. Αυτή τη στιγμή έχουν πληγεί σοβαρά οι βασικές υποδομές, που θα πρέπει να αποκατασταθούν. Είναι ζωτικές για το λαό και τα στοιχειώδη -για την υγεία του πρωτίστως-, δηλαδή ενέργεια και ύδατα. Έτσι ώστε να μπορέσουν οι πολίτες που βρίσκονται σήμερα εκεί και οι οποίοι έχουν συμπτυχθεί σε μια ακόμα μικρότερη λωρίδα, κυρίως αυτή τη στιγμή στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας, να μπορούν να επιβιώσουν με όρους ανεκτούς και αξιοπρεπείς. Άρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια ανθρωπιστικής ενδυνάμωσης.

Το δεύτερο επίπεδο είναι το επιχειρησιακό. Το μεγάλο ζητούμενο από την έναρξη των εχθροπραξιών, και προϊόντος του χρόνου, ήταν βεβαίως να υπάρξει μια οριστική κατάπαυση όλων των βιαιοπραγιών. Κυρίως όμως να μην υπάρξει επέκταση αυτών των εχθροπραξιών. Διότι η οποιαδήποτε επέκταση δημιουργεί εν δυνάμει κινδύνους για μια συνολική ανάφλεξη στην περιοχή. Και αυτό είναι κάτι το οποίο καθιστά την περιοχή εξαιρετικά ασύμμετρη. Θέλω να επισημάνω ότι ένα θετικό στοιχείο εξαρχής ήταν το γεγονός ότι υπήρξαν οι αραβικές χώρες, οι οποίες επέδειξαν σημαντική μετριοπάθεια. Κυρίως οι χώρες, όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, οι οποίες ήταν αρκετά μετριοπαθείς στην προσέγγισή τους, επιχείρησαν να βρουν ουσιαστική λύση στα ζητήματα. Δεν υπήρξε όξυνση, ούτε υπήρξε μια πιο ριζοσπαστική διάθεση. Αυτό βοήθησε στο να μπορέσει να κρατηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ανάφλεξη. Βεβαίως, παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες ότι υπάρχει μια σημαντική επέκταση των εχθροπραξιών.

Βλέπουμε να υπάρχει ή να υπάρχουν, είτε μεμονωμένα περιστατικά, είτε και πιο συγκεκριμένες επιχειρησιακές δραστηριότητες στον Λίβανο, ιδίως στο Νότιο Λίβανο και στη συνοριογραμμή με το Ισραήλ με την Χεζμπολάχ. Βλέπουμε να υπάρχει η ενεργοποίηση του Ιράν. Βλέπουμε, δηλαδή, τα γεγονότα τα οποία έχουμε στη Συρία, στην Ιορδανία, στο Πακιστάν. Και βεβαίως βλέπουμε την ενεργοποίηση των Χούθι, οι οποίοι με έδρα την Υεμένη κυρίως, στοχεύουν την ναυσιπλοΐα της Ερυθράς Θάλασσας, όπου σήμερα εντοπίζεται ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Το ζήτημα της ανάφλεξης είναι εξαιρετικά σοβαρό. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα σήμαινε να υπάρξει μια ενεργός εμπλοκή επιμέρους παραγόντων, οι οποίοι διαθέτουν πάρα πολύ ισχυρό οπλοστάσιο, περιλαμβανομένου πυρηνικού οπλοστασίου. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τα οποία στόχευαν και αμερικανικούς στόχους, δημιουργούν μια ακόμα μεγαλύτερη επιπλοκή. Και αναζητείται αυτή τη στιγμή μια εγκράτεια και ένας αυτοπεριορισμός εκ μέρους όλων των παικτών, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ειδικά θα μου επιτρέψετε μια κουβέντα για το θέμα της Ερυθράς Θάλασσας, γιατί μας αφορά και άμεσα. Η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα ρυθμίζεται από το Δίκαιο της Θάλασσας και από τον βασικό κανόνα της αβλαβούς διέλευσης όλων των εμπορικών πλοίων. Η ενεργοποίηση των Χούθι δημιούργησε ένα σημαντικότατο πρόβλημα στη ναυσιπλοΐα. Υπό την εκδοχή ότι, πέρα από καθεαυτές τις επεμβάσεις, οι οποίες έγιναν με επιχειρήσεις των Χούθι σε εμπορικό στόλο, και μόνον η απειλή, η οποία ερείδεται στην ύπαρξη των Χούθι στην ευρύτερη περιοχή, έχει δημιουργήσει μια τεράστια επιβάρυνση σε ό,τι αφορά στο διαμετακομιστικό εμπόριο. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα ασφάλιστρα όλων των πλοίων, έχει αυξηθεί ο κίνδυνος, ο οποίος προφανώς προκαλείται, με αποτέλεσμα να υπάρχει μετακύλιση και στα εμπορεύματα. Είναι, δε, σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια όχι ασήμαντη μετάπτωση της εμπορικής θαλάσσιας κίνησης από την Νότιο Αφρική για να παρακαμφθεί το Σουέζ. Αυτό, βραχυπρόθεσμα και πολύ περισσότερο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα έχει πάρα πολύ σημαντικές αρνητικές συνέπειες, τόσο για το διεθνές εμπόριο, όσο και για τα δημοσιονομικά των χωρών.

Αυτή τη στιγμή θέλω να σας πω, παρεμπιπτόντως, ότι υπάρχει μια σημαντική οικονομική ύφεση στις χώρες, οι οποίες επηρεάζονται, κατ’ εξοχήν, από τον πόλεμο, πέρα δηλαδή προφανώς από το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή. Υπάρχει μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση, ιδίως στην Αίγυπτο, η οποία είχε τεράστια απώλεια εσόδων από το Σουέζ, που ήταν ένας από τους πολύ βασικούς πυλώνες στήριξης της οικονομίας της Αιγύπτου, αλλά και στην Ιορδανία και τον Λίβανο. Ειδικώς για το ζήτημα της Αιγύπτου, υπάρχει μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση, η οποία έχει διαταράξει ουσιαστικά και τα οικονομικά της Αιγύπτου.

Άρα αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ εύθραυστη η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και γίνεται μία προσπάθεια όσο το δυνατόν να περιοριστεί η εξάπλωση των εχθροπραξιών. Στην Ερυθρά Θάλασσα, αυτή τη στιγμή, λειτουργεί μια επιχείρηση, η οποία διοικείται πρακτικώς από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ένας στόλος, ο οποίος έχει ως σκοπό κυρίως τη συνοδεία εμπορικών πλοίων και τη διασφάλιση του απρόσκοπτου πλου στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στην επιχείρηση με μια φρεγάτα, η οποία θα έχει αμιγώς συνοδευτικό και αμυντικό χαρακτήρα. Ήδη έχει αποφασιστεί, αλλά αναμένεται η οριστικοποίηση της απόφασης αυτής στα επόμενα Coreper και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να εγκαταστήσει μια ευρωπαϊκή Task Force στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία θα συνοδεύει και θα επιτηρεί. Ασφαλώς η Ελλάδα θα βρίσκεται και εκεί παρούσα. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σημασία του να βρίσκεται η Ελλάδα παρούσα σε όλες τις διεργασίες, οι οποίες γίνονται για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Δεν είναι μόνον η ανάγκη να προστατευτούν τα ελληνικά περιπλέοντα πλοία, των οποίων αριθμός είναι εξαιρετικά μεγάλος. Είναι και ο υψηλός συμβολισμός ότι η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, ως μεγάλη ναυτική δύναμη, δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον εμπορικό της στόλο. Και για λόγους συμβολισμού και για λόγους ουσίας, η Ελλάδα οφείλει να είναι παρούσα στην προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, έτσι ώστε να μπορεί να εγείρει και τις όποιες αξιώσεις όταν τεθεί ένα ζήτημα ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Αυτή περίπου είναι σήμερα η επιχειρησιακή κατάσταση.

Και πηγαίνω στο τρίτο επίπεδο, το πολιτικό. Και κυρίως το κομμάτι των πολιτικών διαβουλεύσεων για το μέλλον του Μεσανατολικού. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από ειρηνευτικές διαδικασίες, οι οποίες, είτε συσπειρώνουν ορισμένα κράτη, είτε είναι και επάλληλες. Δηλαδή δεν υπάρχει μία μόνο επιχείρηση ειρηνευτική. Είναι νομίζω περισσότερες. Η πιο σημαντική, εκ των οποίων είναι η ειρηνευτική προσπάθεια, η οποία γίνεται εκ μέρους των αραβικών χωρών, δηλαδή της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας.

Εγώ, όπως γνωρίζετε, είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω και στις τρεις χώρες και να συναντηθώ στο υψηλότερο επίπεδο. Στη Σαουδική Αραβία με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον πρίγκιπα Φεϊζάλ, στην Ιορδανία με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον Υπουργό Εξωτερικών και στην Αίγυπτο με τον Πρόεδρο Σίσι και τον Υπουργό Εξωτερικών. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ακριβώς για το θέμα του ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο θα προτείνουν οι αραβικές χώρες στα εμπλεκόμενα μέρη. Προφανώς αυτό δεν έχει απολύτως μορφοποιηθεί. Οι βασικές αρχές του σχεδίου αυτού έχουν να κάνουν, βεβαίως, με την απελευθέρωση των ομήρων, οι οποίοι ακόμη κρατούνται. Και αυτό συνιστά ένα τεράστιο πρόβλημα για να μπορέσει να υπάρξει μια γρήγορη αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών. Έχουν να κάνουν με την κατάπαυση του πυρός, καθώς επίσης και με τη πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης, η οποία θα επιλύσει το Μεσανατολικό.

Στην πραγματικότητα, πρέπει να δοθεί προοπτική για την επίλυση στον παλαιστινιακό λαό, έτσι ώστε να μπορέσει η επιχείρηση αυτή ειρήνευσης να έχει και έναν χαρακτήρα, ο οποίος θα είναι αξιόπιστος. Διότι, όπως γνωρίζετε, πολλές φορές στο παρελθόν έχουν υπάρξει ειρηνευτικές προσπάθειες σε περιόδους ανάλογης ή λίγο μικρότερης έντασης, οι οποίες δεν ευδοκίμησαν, επειδή ακριβώς δεν υπήρχε η αξιοπιστία του σχεδίου.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σοβαρή προσπάθεια, η οποία γίνεται από τον αραβικό κόσμο. Υπάρχει παράλληλα μια προσπάθεια, η οποία γίνεται ειδικά για τα ζητήματα της απελευθέρωσης των ομήρων, στην οποία προσπάθεια συμμετέχει το Κατάρ, που είναι και χώρα συνομιλητής της Χαμάς. Θέλω να επισημάνω με έμφαση ότι η απελευθέρωση των ομήρων είναι αναγκαίο προαπαιτούμενο για να μπορέσει να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση για οποιαδήποτε επίλυση Μεσανατολικού. Αλλά είναι όμως και μια ανθρωπιστική επιταγή. Είναι κατά τη γνώμη μου αδιανόητο να χρησιμοποιείται ο άνθρωπος ως μέσο για την ικανοποίηση πολιτικών ή άλλων σκοπών. Όπως, βεβαίως, είναι απολύτως απαράδεκτο να έχουμε έναν τεράστιο αριθμό αμάχων, οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή νεκροί ή τραυματίες. Άρα, αυτή τη στιγμή τα ειρηνευτικά σχέδια βρίσκονται σε εξέλιξη.

Θέλω να σας μεταφέρω ότι εγώ βρίσκομαι σε διαρκή επαφή και με τις δύο πλευρές. Μιλώ τόσο με το Ισραήλ, με τον Υπουργό Εξωτερικών, καθώς επίσης και με την Παλαιστινιακή Αρχή, με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον οποίο θα υποδεχθώ τις επόμενες μέρες στην Αθήνα. Έτσι ώστε να μεταφέρουμε κατά το δυνατόν τις παραδοχές ενός ειρηνευτικού σχεδίου. Να μπορέσουμε όσο το δυνατόν να μετριάσουμε τις εντάσεις και στο μέτρο του δυνατού, να ασκήσουμε κι εμείς μία πίεση, έτσι ώστε να έχουμε αυτήν την βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών για να μπορέσουμε να έχουμε και μία οριστική επίλυση του Μεσανατολικού. Η κατάσταση συνολικά, κλείνοντας, δεν είναι αυτή τη στιγμή, όπως μπορείτε να φανταστείτε, μια καλή κατάσταση. Δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση αποκλιμάκωση. Γίνονται συστηματικές ενέργειες για ειρηνευτικό πλάνο. Αυτές προσκρούουν, όπως σας είπα, στα μείζονα εμπόδια, που είναι και το ζήτημα των ομήρων και το ζήτημα της επέμβασης του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Ισραήλ δέχεται ισχυρές πιέσεις και στο εσωτερικό και από τους συγγενείς των ομήρων, αλλά και από τα συγκυβερνώντα σκέλη στην κυβέρνηση.

Είναι μία κατάσταση, η οποία είναι εξελισσόμενη, δυναμική. Η ελπίδα μας είναι ότι τα ειρηνευτικά σχέδια θα ευδοκιμήσουν, ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό. Κάνουμε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες και εμείς στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων. Είναι λίγες οι χώρες οι ευρωπαϊκές, οι οποίες έχουν την αξιοπιστία και την αμεροληψία να μπορούν να συνομιλούν με τα μέρη και να μπορούν να μεταφέρουν απόψεις. Και εμείς είμαστε από αυτές τις χώρες. Ελπίζω ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε εξελίξεις. Επιφυλάσσομαι να σας ενημερώνω διαρκώς για τα ζητήματα αυτά.

Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση και είμαι ανοικτός για όποια ερώτηση θέλετε σχετικά με τα ζητήματα αυτά.

31 Ιανουαρίου, 2024

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία