Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024
greek russian
Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μόσχα

Ιστορία

H ιστορία  της Αρχής

Η Ελλάδα ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το 1832 μετά από ένα μακροχρόνιο αγώνα για την ανεξαρτησία της, στον οποίο συνέβαλε αποφασιστικά τόσο η διπλωματική και στρατιωτική συνδρομή της αυτοκρατορικής Ρωσίας όσο και η συμβολή στον αγώνα του υπόδουλου γένους εξεχουσών προσωπικοτήτων ελληνικής καταγωγής, που υπηρέτησαν προηγουμένως στην τσαρική Ρωσία. Οι σημαντικότεροι εξ αυτών ήταν ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην τσαρική φρουρά, και ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, ο οποίος είχε διατελέσει από το 1815 έως το 1822 Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Η πρώτη Πρεσβεία του Βασιλείου της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη λειτούργησε το 1834 και ο πρώτος Έλληνας Πρέσβυς στη Ρωσική Αυτοκρατορία ήταν ο Μιχαήλ Σούτσος (1834-1837).  Σημειωτέον, ότι η Ρωσία ήδη από το 1828, πριν δηλαδή την ανακήρυξη και αναγνώριση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, απέστειλε τον ελληνικής καταγωγής Μάρκο Βούλγαρη ως διπλωματικό της εκπρόσωπο στην Ελλάδα. Με αφορμή το ιστορικό αυτό γεγονός, το 2008  εορτάστηκαν τα 180 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Από τη σύναψη των διπλωματικών τους σχέσεων τους και μετά η Ελλάδα και η Ρωσία συνεργάζονται στενά και σταθερά, διατηρώντας πολύπλευρες πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις.

Το 1924 η Ελλάδα ήταν η πρώτη από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αναγνώρισαν την ΕΣΣΔ και  οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών σφυρηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι δύο χώρες συμμετείχαν από κοινού στον αντιφασιστικό αγώνα. Κατά την περίοδο 1941-1943 η Ελληνική Πρεσβεία, στο πλαίσιο της εκκένωσης της Μόσχας, ενόψει του κινδύνου κατάληψής της από τα γερμανικά στρατεύματα, μεταφέρθηκε μαζί με άλλες στην πόλη Κουμπισέβ, στα ενδότερα της ΕΣΣΔ.

Ιστορια Αρχής



Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα (1974) και την Τελική Πράξη του Ελσίνκι (1975) το πολιτικό κλίμα και η συνεργασία μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Ελλάδας βελτιώθηκαν άρδην και δημιουργήθηκαν κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή στην Ελλάδα πολιτικών προσφύγων, που είχαν καταφύγει στην Σοβιετική Ένωση την περίοδο του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.


Από τη σύσταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 1991 και μετά, η παραδοσιακά καλή ελληνορωσική πολιτική και πολιτιστική συνεργασία επεκτάθηκε σταδιακά και στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, της άμυνας, της εκπαίδευσης και της τουριστικής συνεργασίας και στην Ρωσική Ομοσπονδία ιδρύθηκαν τα  Γενικά Προξενεία  της Ελλάδος στη Μόσχα, στην  Αγία Πετρούπολη και στο Νοβοροσσίσκ.

Οι δύο χώρες πραγματοποιούν τακτικές διαβουλεύσεις σε σειρά πολιτικών, οικονομικών, εμπορικών και άλλων θεμάτων και βρίσκονται σε στενή συνεργασία, η οποία επιβεβαιώνεται κατά τη διάρκεια εκατέρωθεν επισήμων επισκέψεων και σε επαφών τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Μετά την ανεξαρτητοποίηση των χωρών της Σοβιετικής Ένωσης, διευρύνθηκαν ιδιαίτερα οι σχέσεις της Ελλάδος με τη Ρωσία και οι θρησκευτικές επαφές μεταξύ των δύο Εκκλησιών, ενώ η αξιοσημείωτη αύξηση, κατά τα τελευταία χρόνια, του αριθμού των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά στη συνεργασία και στην επικοινωνία των δύο λαών.