Εκδήλωση για Έλληνες Δίκαιους των Εθνών και τη διάσωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ζακύνθου
Εκδήλωση αφιερωμένη στους Έλληνες Δίκαιους των Εθνών και, ειδικώτερα, σε όσους διέσωσαν, σύσσωμη, την ισραηλιτική κοινότητα της Ζακύνθου κατά τη διάρκεια της Κατοχής, συνδιοργάνωσαν η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα και το Ρωσικό Εβραϊκό Κογκρέσο.
Το Δεκέμβριο του 1943, ο Γερμανός Διοικητής του νησιού ζήτησε από το Δήμαρχο Λουκά Καρρέρ κατάλογο με τα ονόματα των μελών της εβραϊκής κοινότητας. Την επομένη, του προσκοσμίσθηκε ένα χαρτί, που περιείχε μόνο τα δύο ονόματα: του Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου και του Δημάρχου Καρρέρ. Με τον τρόπο αυτό -και τη συστράτευση όλων των κατοίκων της Ζακύνθου, που έκρυψαν από τον κατακτητή τους συμπολίτες τους- η Ζάκυνθος απετέλεσε μία εντυπωσιακή περίπτωση, που διεσώθησαν και τα 275 μέλη της εβραϊκής κοινότητας από το Ολοκαύτωμα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Συναγωγή Μνήμης της Μόσχας και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, ομιλίες του νυν Δημάρχου Ζακύνθου κ. Παύλου Κολοκοτσά, του υιού ενός εκ των διασωθέντων μελών της ισραηλιτικής κοινότητας Ζακύνθου κ. Μωυσή Μόρδου και προβολή του ντοκιμαντέρ του Τώνη Λυκουρέση «Το τραγούδι της ζωής», το οποίο είναι ακριβώς αφιερωμένο στη διάσωση των Εβραίων της Ζακύνθου.
Στον χαιρετισμό του ο πρέσβυς της Ελλάδας στη Μόσχα Α. Φρυγανάς είπε ότι η στάση του Δημάρχου, του Μητροπολίτη και των κατοίκων της Ζακύνθου διέσωσε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι το «θαύμα της Ζακύνθου», όπως το χαρακτήρισε, μπορεί να δράσει ως καταλυτικό μήνυμα, ώστε να μην επαναληφθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Πέραν του Προέδρου του Ρωσικού Εβραϊκού Κογκρέσου κ. Γιούρι Κάνερ, ο οποίος ήταν συνδιοργανωτής, παρέστησαν, επίσης, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένια Δημητρίου, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος, ο Πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας κ. Ιβάν Σαββίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας κ. Χρήστος Ταχτσίδης, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, φοιτητές, επιστήμονες, βετεράνοι του Πολέμου, ακόμα και εκπρόσωποι του Συλλόγου Διασωθέντων Κρατουμένων Στρατοπέδων Συγκέντρωσης.