Χαιρετισμός της Πρέσβεως της Ελλάδας στη Ρωσική Ομοσπονδία, Αικατερίνης Νασσίκα, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
1. Σήμερα γιορτάζουμε διακόσια δύο χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για να αποκτήσουν οι Έλληνες το δικό τους, ανεξάρτητο κράτος. Η επανάσταση του 1821 δεν ήταν εμβληματική μόνον για την πορεία του ελληνισμού ή της Ν.Α. Ευρώπης. Υπήρξε γεγονός που σφράγισε τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα σε διεθνές επίπεδο. Προκάλεσε, μαζί με άλλες εξελίξεις, γεωπολιτικές και ιδεολογικές ανακατατάξεις, που πήραν τη μορφή νέων εθνικών κρατών στην υπόλοιπη Ευρώπη και πέραν αυτής, διαδικασίες που έφτασαν έως τον 20ο αιώνα.
2. Προηγήθηκαν σκληροί αιώνες επιβίωσης. Όμως οι υπόδουλοι Έλληνες, πάντοτε με τη σημαντική συμβολή της διασποράς μας, αργά αλλά σταθερά δημιούργησαν νέες συνθήκες. Η εκκλησία, οι έμποροι, οι ναυτικοί, οι δάσκαλοι, οι επιστήμονες, οι αγρότες, οι ένοπλοι αγωνιστές, όλοι οι Έλληνες, ο καθένας ξεχωριστά στον τομέα του και όλοι μαζί, έβαλαν το δικό τους λιθάρι για την αναγέννηση του έθνους μας.
3. Ξεχωριστή είναι η προσφορά των διανοουμένων μας. Ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα, ο ελληνισμός συναντιέται με τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και παράγει προσωπικότητες του μεγέθους ενός Αδαμάντιου Κοραή και άλλων. Παιδί όλων αυτών των ανθρώπων και φορέας των ιδεών του διαφωτισμού είναι το 1821. Από το πρώτο σύνταγμα της χώρας, το 1822, η νεότερη Ελλάδα, παρά τις όποιες κατά καιρούς δυσκολίες και οπισθοδρομήσεις, βάδισε σταθερά, μαζί με τις ευρωπαϊκές μας οικογένειες, στη λεωφόρο της φιλελεύθερης δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών του κόσμου.
4. Σήμερα απευθύνομαι ιδιαιτέρως στους ομογενείς μας στη Ρωσία. Σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη της άλλης πατρίδας σας για την ιστορική προσφορά των προγόνων σας στην προετοιμασία και στη διεξαγωγή του Αγώνα. Δεν υπάρχει τομέας, χωρίς τη συμβολή τους: γράμματα, εμπόριο και οικονομία, διπλωματία και διοίκηση, εκκλησία, στρατός, εκπαίδευση, φιλανθρωπία και κοινωνική αρωγή. Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ.
Ας υποκλιθούμε, λοιπόν, στους νεκρούς του Αγώνα και σε όλους τους Έλληνες που έπεσαν, διαχρονικά, για την ελευθερία και τη δημοκρατία και ας είναι αιώνια η μνήμη τους.
Αικατερίνη Νασσίκα