Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024
greek russian

Στρατολογικά

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

(Σημείωση: η εξυπηρέτησή σας κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης)

1. Κύρια αρμοδιότητα στο προκείμενο των ελληνικών προξενικών Αρχών (στην περίπτωσή μας των τριών Γενικών Προξενείων της Ελλάδος στη Ρωσική Ομοσπονδία) είναι η πιστοποίηση της ιδιότητας του Μονίμου Κατοίκου Εξωτερικού των αρρένων Ελλήνων πολιτών που α) είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Αρρένων σε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα στην Ελλάδα και β) κατοικούν εντός της προξενικής περιφέρειας των προμνησθέντων Αρχών. Τούτο, ούτως ώστε: α) να λάβουν αναβολή στράτευσης αορίστου χρόνου ή β) να υπηρετήσουν τη μειωμένη θητεία, η οποία προβλέπεται για τους μονίμους κατοίκους εξωτερικού.

2. Με τον Νόμο 3421 / 2005 – σε εφαρμογή από την 1.1.2006 – επήλθαν, μεταξύ άλλων, μεταβολές, εν συγκρίσει με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς, όσον αφορά στους μονίμους κατοίκους εξωτερικού, τόσο για τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στις ευεργετικές διατάξεις,  όσο και για τη διάρκεια της θητείας τους.

ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
3. Σύμφωνα με άρθρο 25 του Νόμου 3421 / 2005, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για στρατολογικές υποθέσεις θεωρούνται:
α. Όσοι ενήλικοι έχουν γεννηθεί και διαμένουν μόνιμα και συνεχόμενα στο εξωτερικό μέχρι και σήμερα,
ή
β. Όσοι έχουν κύρια και μόνιμη εγκατάσταση για ένδεκα (11) τουλάχιστον συναπτά έτη σε μία ή περισσότερες χώρες του εξωτερικού,  
ή
γ. Όσοι έχουν βιοποριστική εγκατάσταση (δηλαδή ζουν και εργάζονται νόμιμα) στο εξωτερικό, σε μια ή περισσότερες χώρες, για επτά (7) τουλάχιστον συναπτά έτη.
Σε όλες τις ως άνω περιπτώσεις, τόσο ο ίδιος ενδιαφερόμενος, από την ενηλικίωσή του και μετά, όσο και οι γονείς του μέχρι την ενηλικίωσή του, δεν θα πρέπει να ήσαν λειτουργοί ή έμμισθοι υπάλληλοι, πολιτικοί ή στρατιωτικοί ή μισθωτοί, που απασχολούνταν στο ελληνικό δημόσιο και σε κρατικά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

4. H ιδιότητα του μονίμου κατοίκου εξωτερικού είναι μεταβλητή και μπορεί να απωλεσθεί. Οι προϋποθέσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας αυτής θα πρέπει να πληρούνται και να αποδεικνύονται σε κάθε δεδομένη στιγμή (Για παράδειγμα: ένας στρατεύσιμος, που σε ηλικία 20 ετών είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, μπορεί στα 25 χρόνια του να έχει χάσει την ιδιότητα αυτή, αν στο μεταξύ παρέμεινε στην Ελλάδα για χρονική περίοδο πέραν των έξι μηνών κατά το ίδιο έτος). Απώλεια της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου εξωτερικού επέρχεται επίσης με τυχούσα απέλασή του στην Ελλάδα.

ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

5. Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού δικαιούνται αναβολής της κατάταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις η οποία είναι αόριστης διάρκειας και διακόπτεται, είτε με την αίτησή τους, είτε με την απώλεια της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου εξωτερικού.

Εφόσον το επιθυμούν, μεταφέρονται στους υπόχρεους μειωμένης στράτευσης και η  διάρκεια της θητείας τους προσδιορίζεται ως εξής:
•    Όσοι γεννήθηκαν και διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό (ανωτέρω περίπτωση ) εκπληρώνουν τρίμηνη θητεία.
•    Οι λοιποί μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού (ανωτέρω περιπτώσεις 3β & 3γ) είναι υπόχρεοι εξάμηνης θητείας.
6. Όσοι συμπληρώνουν το τριακοστό τρίτο έτος της ηλικίας τους μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, εφόσον έχουν καταταγεί ή θα καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και αφού προηγουμένως εκπληρώσουν ενόπλως στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση τουλάχιστον 20 ημερών. Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται για εξαγορά κάθε μήνα έχει οριστεί σε 810 Ευρώ.
7. Όσοι διετέλεσαν οποτεδήποτε ή διατελούν σε ανυποταξία, με την υπαγωγή τους στις διατάξεις του άρθρου 25 του Νόμου 3421 / 2005 (αναβολή κατάταξης μονίμων κατοίκων εξωτερικού) εξαιρούνται από την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, εξαλείφεται το αξιόποινο της ανυποταξίας με παραγραφή, αίρονται οι ποινικές συνέπειες και οι σχετικές δικογραφίες τίθενται στο αρχείο.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
8. Σύμφωνα με το άρθρο 25 του προαναφερόμενου νόμου, ως Μόνιμοι Κάτοικοι Εξωτερικού μπορούν να χαρακτηρισθούν όσοι εντάσσονται σε  μία από τις προαναφερθείσες κατηγορίες και έχουν εφοδιασθεί με πιστοποιητικό Μονίμου Κατοίκου Εξωτερικού που εκδίδεται από τις αρμόδιες Προξενικές Αρχές (στην περιφέρεια των οποίων ο ενδιαφερόμενος έχει την τελευταία κύρια και μόνιμη εγκατάστασή του), μετά την 1η  Ιανουαρίου που ο υπόχρεος προς στράτευση διανύει το 19ο έτος της ηλικίας του (έτος γέννησης +18).

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ  ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (3ΜΗΝΗ ΘΗΤΕΙΑ)
Σημείωση: όλα τα έγγραφα προσκομίζονται σε πρωτότυπη μορφή και σε φωτοτυπίες
1.    Αίτηση προς την αρμόδια ελληνική προξενική Αρχή (συμπληρώνεται στο αρμόδιο Γενικό Προξενείο ή Προξενικό Γραφείο).
2.    Βιβλιάριο υγείας  (για τα πρώτα 7 χρόνια ζωής)
3.    Απολυτήριο και βεβαίωση σχολείου.
4.    Πτυχίο ή βεβαίωση σπουδών.
5.    Αντίγραφο βιβλιάριου εργασίας επικυρωμένο από τον εργοδότη. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ως αποδείξεις εργασίας εκλαμβάνονται τα ακόλουθα: σύσταση εταιρείας, επιστολή του λογιστή, δήλωση εισοδήματος στην εφορία.
6.    Βεβαίωση εργασίας υπογεγραμμένη από τον εργοδότη .
7.    Παλαιά και καινούρια ρωσικά εξωτερικά διαβατήρια (τουλάχιστον για τα τελευταία 11 χρόνια).
8.    Εσωτερικό ρωσικό διαβατήριο.
9.    Κλήση για κατάταξη από την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία.
10.  Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο.
11.    Διαβατήριο.
12.    Βεβαίωση από το Τμήμα Αλλοδαπών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα εκδοθέντα εξωτερικά διαβατήρια  στο όνομα του ενδιαφερομένου (με σφραγίδα της αρμόδιας υπηρεσίας).
Επισημαίνεται ότι για το χρονικό διάστημα που ο ενδιαφερόμενος ήταν ανήλικος, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι και οι δύο γονείς του ή ο γονέας που ασκούσε τη γονική μέριμνα κατοικούσαν στο εξωτερικό. Στην περίπτωση αυτή, υποβάλλονται απαραίτητα και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που αφορούν στους γονείς όπως:
1.    Παλαιά και καινούρια ρωσικά εξωτερικά  διαβατήρια (τουλάχιστον για τα τελευταία 11 χρόνια).
2.    Ακριβές αντίγραφο βιβλιάριου εργασίας επικυρωμένο από τον εργοδότη ή πρωτότυπο βιβλιάριο εργασίας, στην περίπτωση που ο/η  γονέας προσωρινά δεν εργάζεται.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΟΣΩΝ  ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 11 ΧΡΟΝΙΑ  ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

(ΔΙΚΑΙΩΜΑ 6ΜΗΝΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ)


Σημείωση: όλα τα έγγραφα προσκομίζονται σε πρωτότυπη μορφή και σε φωτοτυπίες
1.    Αίτηση προς την αρμόδια προξενική Αρχή (συμπληρώνεται στο αρμόδιο Γ.Π.).
2.    Απολυτήριο και βεβαίωση σχολείου.
3.    Πτυχίο ή βεβαίωση σπουδών.
4.    Αντίγραφο βιβλιάριου εργασίας επικυρωμένο από τον εργοδότη. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ως αποδείξεις εργασίας εκλαμβάνονται τα ακόλουθα: σύσταση εταιρείας, επιστολή του λογιστή, δήλωση εισοδήματος στην εφορία.
5.    Βεβαίωση εργασίας υπογεγραμμένη από τον εργοδότη.
6.    Παλαιά και καινούρια ρωσικά εξωτερικά διαβατήρια (τουλάχιστον για τα τελευταία 11 χρόνια).
7.    Εσωτερικό ρωσικό διαβατήριο.
8.    Κλήση για κατάταξη από την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία.
9.    Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο.
10.    Διαβατήριο.
11.    Βεβαίωση από το Τμήμα Αλλοδαπών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα εκδοθέντα εξωτερικά διαβατήρια στο όνομα του ενδιαφερομένου (με σφραγίδα της αρμόδιας υπηρεσίας).

Επισημαίνεται ότι για το χρονικό διάστημα που ο ενδιαφερόμενος ήταν ανήλικος, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι και οι δύο γονείς του ή ο γονέας που ασκούσε τη γονική μέριμνα κατοικούσαν  στο εξωτερικό. Στην περίπτωση αυτή, υποβάλλονται απαραίτητα και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που αφορούν στους γονείς όπως:

1.    Παλαιά και καινούρια ρωσικά εξωτερικά  διαβατήρια (τουλάχιστον για τα τελευταία 11 χρόνια).
2.     Ακριβές αντίγραφο βιβλιάριου εργασίας επικυρωμένο από τον εργοδότη ή πρωτότυπο βιβλιάριο εργασίας, στην περίπτωση που ο/η  γονέας προσωρινά δεν εργάζεται.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΟΣΩΝ  ΕΧΟΥΝ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΡΙΣΤΙΚΗΣ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (6ΜΗΝΗ ΘΗΤΕΙΑ)

1.    Αίτηση προς την αρμόδια προξενική Αρχή (συμπληρώνεται στο αρμόδιο Γενικό Προξενείο ή Προξενικό Γραφείο).
2.    Αντίγραφο βιβλιάριου εργασίας επικυρωμένο από τον εργοδότη. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ως αποδείξεις εργασίας εκλαμβάνονται τα ακόλουθα: σύσταση εταιρείας, επιστολή του λογιστή, δήλωση εισοδήματος στην εφορία.
3.    Βεβαίωση εργασίας υπογεγραμμένη από τον εργοδότη .
4.    Βεβαίωση από το γραφείο συντάξεων για τα τελευταία 7 χρόνια (με σφραγίδα της υπηρεσίας).
5.    Παλαιά και καινούρια ρωσικά εξωτερικά διαβατήρια (τουλάχιστον για τα τελευταία 7 χρόνια).
6.    Εσωτερικό ρωσικό διαβατήριο.
7.    Κλήση για κατάταξη από την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία.
8.    Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο.
9.    Διαβατήριο.
10.    Βεβαίωση από το Τμήμα Αλλοδαπών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα εκδοθέντα εξωτερικά διαβατήρια στο όνομά σας (με σφραγίδα της αρμόδια υπηρεσίας).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν ο ενδιαφερόμενος διέμεινε και σε χώρες πλην της Ρωσίας, οφείλει να προσκομίσει για τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα πιστοποιητικά των αρμοδίων κατά τόπον Ελληνικών Προξενικών Αρχών.

Στη περίπτωση που αποφασίσετε να υπηρετήσετε, θα πρέπει,  με την αίτηση διακοπής της αναβολής σας, να απευθυνθείτε στην αρμόδια προξενική Αρχή για την έκδοση νέου Πιστοποιητικού Μονίμου Κατοίκου Εξωτερικού (δεδομένου ότι έχουν εξάμηνη ισχύ), υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοσή του.  Επισημαίνεται η δυνατότητά σας να υπηρετήσετε τη θητεία σας με την πρώτη υπόχρεη ΕΣΣΟ, εφόσον κατατεθεί έγκαιρα η αίτησή σας, πριν την ημερομηνία κατάταξης, καθώς η Στρατολογική Υπηρεσία θα σας προγραμματίσει για κατάταξη εντός δέκα (10) ημερών, από την υποβολή του σχετικού αιτήματός σας.


Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023