Πρωτολογία
Η υποστήριξη της Ελλάδας προς τους χριστιανούς στη Συρία εκφράζεται διαχρονικά και εκφράστηκε και σε αυτήν τη χρονική συγκυρία από την έναρξη της συριακής κρίσης. Η χώρα μας διακήρυξε ως θέση αρχής την ανάγκη επίλυσης του συριακού ζητήματος μέσω πολιτικών διαδικασιών, ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία και ενδεχομένως να διαμορφωθεί το όποιο νέο περιβάλλον στη χώρα. Σε αυτό το περιβάλλον τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των χριστιανών, θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένα και σεβαστά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στους Διεθνείς Οργανισμούς και στα fora στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα θέτει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και συγκεκριμένα των χριστιανών στη Συρία.
Οι Σύροι ομόδοξοί μας, οι οποίοι αποτελούν το ποίμνιο του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αντιοχείας και τη μεγαλύτερη σαφώς χριστιανική κοινότητα της Συρίας, αποτελούν ισχυρό ιστορικά δεσμό μεταξύ των δύο λαών. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον της χώρας μας είναι και έντονο, αλλά και ενεργό. Το Υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος προσωπικά ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε άμεση επαφή τόσο με τον μακαριστό Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο όσο και με τον νεοεκλεγέντα Ελληνόφρονα προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αντιοχείας κ. Ιωάννη, εκφράζοντας την ισχυρή αλληλεγγύη της χώρας μας προς το παλαίφατο Πατριαρχείο Αντιοχείας και το δοκιμαζόμενο ποίμνιό του. Επίσης, στην ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια σε σχέση με την συριακή κρίση συμπεριλήφθηκαν, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, ενισχύσεις για την ανακούφιση των προσφύγων. Αν θέλετε, μπορώ να σας παραθέσω και πολύ συγκεκριμένα στοιχεία.
Όσον αφορά στην Εκκλησία της Ελλάδος, από την πλευρά της προσπαθεί να ανταποκριθεί σε σειρά αιτημάτων αρωγής των χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία, τα οποία έχουν υποβληθεί, τόσο εκ μέρους του Πατριαρχείου της Αντιοχείας, όσο και από την εκεί συρορθόδοξη εκκλησία. Η Εκκλησία της Ελλάδος ενισχύει τους Σύρους χριστιανούς, οι οποίοι λόγω της κρίσης έχουν καταφύγει στη χώρα μας, ικανοποιώντας βασικές τους ανάγκες διατροφής και διαβίωσης.
Σε ό,τι αφορά στην προστασία της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, είμαστε σε στενή επαφή με το Πατριαρχείο Αντιοχείας για την καταγραφή των καταστροφών σε Ναούς και Ιερούς Τόπους στη Συρία με στόχο την ενημέρωση των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, παρακολουθούμε στενά και ενισχύουμε τη δραστηριοποίηση των ελληνορθόδοξων εκκλησιών για το ζήτημα των χριστιανών της Συρίας, αρχής γενομένης από της συνάξεως των πρεσβυγενών Πατριαρχείων και Εκκλησιών που συνεκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη την 1η Σεπτεμβρίου του 2011.
Επίσης, παρακολουθούμε την πορεία της ορθοδόξου πρωτοβουλίας των προκαθήμενων ελληνορθόδοξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής -των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων και βεβαίως της Αρχιεπισκοπής Κύπρου- αντιπροσωπεία της οποίας πραγματοποίησε τον περασμένο Σεπτέμβρη σειρά συναντήσεων με κορυφαία στελέχη ευρωπαϊκών Οργάνων στις Βρυξέλλες.
Στις συναντήσεις αυτές τέθηκε το φλέγον ζήτημα της ταραχώδους καταστάσεως που επικρατεί στη Συρία και ζητήθηκε από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προασπίσουν τα δικαιώματα των χριστιανών και να συμβάλουν στην επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας.
Τέλος, σημειώνω ότι αντιπροσωπεία της συρορθοδόξου Εκκλησίας και αντιπροσωπεία των ελληνορθοδόξων της διασποράς έγιναν δεκτές από το Υπουργείο Εξωτερικών και την Εκκλησία της Ελλάδος για ενημερωτικές διαβουλεύσεις αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συρορθόδοξοι πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα μας.
Δευτερολογία
Θα ξεκινήσω με κάποια πληροφόρηση που αφορά την υπόθεση απαγωγής των δύο Μητροπολιτών και κατά τη διάρκεια της απάντησης θα έχω την ευκαιρία να απαντήσω και σε επιμέρους θέματα που θέσατε.
Σας λέω, λοιπόν ότι για την υπόθεση της απαγωγής των δύο Μητροπολιτών Χαλεπίου της Ελληνορθοδόξου και της Συρορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας, του κ. Παύλου και Ιωάννου Ιμπραχίμ αντιστοίχως, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλος διατήρησε και διατηρεί στενή επαφή και επικοινωνία με ομολόγους του στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ αλλά και των χωρών της περιοχής διατηρώντας συνεχώς ενήμερο τον κύριο Πρωθυπουργό.
Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε τακτική επαφή, όπως σας είπα νωρίτερα, μέσω πολλαπλών και συγκεκριμένων επικοινωνιών με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τόσο με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, όσο και με τον Ηγέτη ακόμα της Συριακής Αντιπολίτευσης τον Τζόρτζ Σάμπρα, καθώς και με παράγοντες στην περιοχή, προκειμένου να ενταθούν και να συντονιστούν οι προσπάθειες για την αναζήτηση και την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών.
Στο ίδιο πλαίσιο, εγώ ο ίδιος προσωπικά μετέβην στις 26 και 27 Απριλίου εκ νέου στη Βηρυτό, όπου είχα σειρά επαφών μεταξύ των οποίων με τον Λιβάνιο Υπουργό Εξωτερικών κ. Μανσούρ, και βεβαίως τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη. Στο Λιβάνιο Υπουργό Εξωτερικών υπογράμμισα το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για το θέμα που πλήττει την ανεξιθρησκία και παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησα τη συνδρομή της λιβανικής πλευράς στις σχετικές προσπάθειες του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Κατά τη συνάντησή μου με τον Πατριάρχη Αντιοχείας -φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ότι είναι ο κατά σάρκαν αδερφός του απαχθέντος Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου- η οποία πραγματοποιήθηκε σε κλίμα εγκαρδιότητας και εμπιστοσύνης, ο προκαθήμενος της Αντιοχειανής Εκκλησίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το ενεργό ενδιαφέρον που δείχνει η χώρα μας και για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να σας πω ότι με τον απαχθέντα Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο συνδέομαι και εγώ προσωπικά με φιλία, κάτι το οποίο μου δίνει ένα μεγαλύτερο βάρος στην προσπάθεια και στην αναζήτηση εξεύρεσης λύσης.
Από την πλευρά της η Εκκλησία της Ελλάδος κατά την εναρκτήρια για τον μήνα Μάιο συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα για το αίσιο πέρας αυτής της υποθέσεως και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε τα μέλη της τελευταίας για τις σχετικές προσωπικές του ενέργειες αλλά και για τις ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών.
Επισημαίνω, επίσης, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει συγκαλέσει συσκέψεις, προκειμένου να αξιολογηθούν τα δεδομένα και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο των συντονισμένων προσπαθειών για την αναζήτηση και την απελευθέρωση των δύο απαχθέντων Μητροπολιτών.
Γι’ αυτό το θέμα που βρίσκεται εν εξελίξει και το οποίο απαιτεί λεπτούς, εμπιστευτικούς χειρισμούς, το δίκτυο του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε άμεσα και ήρθε σε επαφή με αντίστοιχες μονάδες κρατών-μελών για ανταλλαγή πληροφοριών και συλλογή στοιχείων που είναι απαραίτητα γι’ αυτή την υπόθεση. Επίσης, βρίσκεται σε επαφή σε καθημερινή βάση με την Πρεσβεία μας στο Λίβανο, το Πατριαρχείο Αντιοχείας και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, καθώς και με πρεσβείες κρατών-μελών εδώ, οι οποίες ενδεχομένως μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την υπόθεση της απαγωγής.
Δεδομένου ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει λήξει, η χρήση της ροής των πληροφοριών γίνεται με προσοχή και φειδώ έχοντας ως γνώμονα τη διασφάλιση της ζωής των απαχθέντων. Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή δεν μας επιτρέπει την υιοθέτηση κανενός από τα σενάρια. Θυμάστε τι έγινε την επομένη της απαγωγής με την πληροφορία περί απελευθερώσεων των δύο Μητροπολιτών. Ως σήμερα καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της απαγωγής.
Κλείνοντας τη δευτερολογία μου, θα ήθελα να σημειώσω ότι η Ελλάδα παρά την κρίση και παρά τις δυσκολίες που περνάμε είναι παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της μέχρις ότου να ελευθερωθούν οι δύο απαχθέντες Ιεράρχες.
Η χώρα μας θα εξακολουθήσει να εργάζεται ακατάπαυστα, προκειμένου να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ανθρωπιστική βοήθεια προς συμπαράσταση των δοκιμαζομένων και προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης και οικοδόμησης ενός ειρηνικού μέλλοντος για όλους, ανεξαρτήτως εθνοτικής ή θρησκευτικής ταυτότητας.
Για εμάς, για την Ελλάδα, η διατήρηση της παρουσίας των χριστιανών στα ιστορικά πατρογονικά τους εδάφη, η προάσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η προστασία της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν βασικές παραμέτρους και προτεραιότητες, στο πλαίσιο οποιασδήποτε προσπάθειας γίνεται επίλυσης της κρίσης στη Συρία.
21 Μαΐου, 2013