Το Υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευκόλυνση της εισόδου στη χώρα μας των ενδιαφερόμενων επισκεπτών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες διευκολύνσεων που προβλέπονται στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στo πλαίσιο αυτών των προσπαθειών έχει, μάλιστα, επιτευχθεί από τις προξενικές αρχές της χώρας μας στο εξωτερικό, η έκδοση θεωρήσεων Schengen εντός 48 ωρών από την στιγμή της υποβολής της απαιτούμενης αίτησης, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της ΕΕ από πλευράς ταχύτητας διεκπεραίωσης των σχετικών αιτήσεων.
Οι κανόνες της συνθήκης Schengen έχουν καταργήσει τους διαβατηριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα των κρατών μελών που συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία Schengen. Παράλληλα όμως αυξάνουν τις υποχρεώσεις των κρατών μελών για την ορθή εφαρμογή των προβλεπομένων ελέγχων, ιδίως αυτών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Τουρκία αποτελεί μια σημαντική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό αλλά παράλληλα συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο τρίτων χωρών, οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται σε υποχρέωση κατοχής ισχυρής θεώρησης.
Η Ελλάδα εφάρμοσε με μεγάλη επιτυχία, για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2012, πιλοτικό πρόγραμμα απλοποιημένης διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων στα συνοριακά σημεία εισόδου σε 5 μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξετασθεί η δυνατότητα λήψης αντίστοιχων μέτρων και για την τουριστική περίοδο του 2013.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι, η μέχρι σήμερα στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ενδεχόμενο εφαρμογής αντίστοιχου πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου κατά την άφιξη πολιτών τρίτων χωρών σε αερολιμένες, είναι αρνητική. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κούρκουλας συμφώνησε με τον Βουλευτή κ. Δριβελέγκα για τη σημασία της απλοποίησης των ελέγχων στις θεωρήσεις διαβατηρίων με στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τη Β. Ελλάδα και τον διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς τη κατεύθυνση που υποδεικνύει ο κ. Βουλευτής.
Σε κάθε περίπτωση η οικονομική διπλωματία, με την ευρεία έννοια του όρου, αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας για το Υπουργείο Εξωτερικών και εξετάζονται μέτρα για την διαρκή ενίσχυση του προς τη χώρα μας τουριστικού ρεύματος από τις μεγάλες τουριστικές αγορές και τις αναδυόμενες οικονομίες. Σε εφαρμογή αυτού του στόχου, η Ελληνική πλευρά υποστηρίζει σταθερά την επιθυμία της Ρωσίας για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, όπως αποτυπώθηκε κατά τη πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλου με τον Ρώσο ομόλογο του κ. S. Lavrov.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα και η Ρωσία βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας σχεδίου κοινής δήλωσης, με το οποίο εκφράζουν τη πρόθεση τους να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους σε θέματα κινητικότητας, στα οποία περιλαμβάνεται και η δυνατότητα χορήγησης θεωρήσεων μακροχρόνιας διάρκειας και πολλαπλών εισόδων.
13 Δεκεμβρίου, 2012