Σημεία Ομιλίας Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (08.09.2021)

•    «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας για το Πρόγραμμα Συνεργασίας Διμερούς Αναπτυξιακής Βοήθειας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αλβανίας, που υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 20 Δεκεμβρίου 2001»

•    Κύρωση της Συμφωνίας για τη λήξη ισχύος των Διμερών Επενδυτικών Συμφωνιών μεταξύ των Κρατών- Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ελληνική οικονομία διψάει για ξένες επενδύσεις και με την κατάργηση των Διμερών Επενδυτικών Συμφωνιών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυσή τους», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την κύρωση της Συμφωνίας για τη λήξη ισχύος των Διμερών Επενδυτικών Συμφωνιών μεταξύ των Κρατών- Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και διευκρίνισε ότι η εν λόγω Συμφωνία αφορά μόνο τις ενδο-ενωσιακές επενδυτικές συμφωνίες και όχι εκείνες που καταρτίζονται με τρίτες χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα κατάρτισής τους, παρέχοντάς τους έτσι επιπλέον επενδυτικό κίνητρο.

Περαιτέρω, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας για το Πρόγραμμα Συνεργασίας Διμερούς Αναπτυξιακής Βοήθειας με την Αλβανία. Η αρχική Συμφωνία που υπογράφηκε το 2001 ήταν ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, και αφορούσε την ανέγερση Εθνικού Θεάτρου που όμως δεν αξιοποιήθηκε και το ποσό αυτό παρέμενε δεσμευμένο σε Αλβανική τράπεζα. Μετά τον σεισμό του 2019, συναποφασίσθηκε η τροποποίηση της Συμφωνίας προκειμένου το ποσό αυτό να χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση ενός Τεχνικού και Επαγγελματικού Λυκείου στα Τίρανα, το οποίο θα αναπτύξει άμεσες συνέργειες με αντίστοιχο τεχνικό λύκειο της Καστοριάς. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα το 2001 μέσα από το πρόγραμμα για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων διέθεσε πολλά χρήματα ιδίως στις περιοχές που διαβιεί ελληνική μειονότητα, με τη δημιουργία έργων υποδομής και στόχο την οικονομική τους ανάπτυξη, που επέτρεψαν να παραμείνει ο ελληνικός πληθυσμός στην περιοχή και να συνεχίσει να έχει οικονομική δραστηριότητα. Σχετικά με την κυρωθείσα Συμφωνία, σημείωσε ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο όλων των διεθνών επαφών και της πάγιας βοήθειας που παρέχει η Ελλάδα στις γειτονικές χώρες, για τις οποίες έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις. Κάτι αντίστοιχο πράττει, τόνισε, και με τις πολλαπλές αποστολές εμβολίων που έχει οργανώσει τις τελευταίες εβδομάδες σε αρκετές χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Έτσι αποκτούμε πλεόνασμα θετικής υποδοχής από την αντίστοιχη ξένη κοινή γνώμη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ολοκλήρωσε την ομιλία του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Μίκη Θεοδωράκη. Συγκεκριμένα, τόνισε: «O Μίκης Θεοδωράκης για μας υπήρξε και εμβληματικός και αξεπέραστος και οικουμενικός. Και όπως εύστοχα -νομίζω- έγραψε ένας σχολιαστής, ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν πάντοτε παρών. Ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες κρίσεις του έθνους. Πάντοτε έπαιρνε θέση είτε συμφωνούσαμε είτε διαφωνούσαμε. Πάντοτε έπαιρνε θέση και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε -όχι γιατί συμφωνούσαν όλοι οι Έλληνες μαζί του- να αγκαλιάσει όλους τους Έλληνες όχι μόνο με τους στίχους του, όχι μόνο με τις νότες του, αλλά να αγκαλιάσει και με τον χαρακτήρα του τις αγωνίες του ελληνικού λαού. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει τη σορό του και να ξέρει ότι πάντοτε θα κοιτάμε προς αυτόν με πολλή αγάπη, σεβασμό και πάντοτε κάτω από τους ήχους μιας μοναδικής μουσικής».

8 Σεπτεμβρίου, 2021