«Θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί αν αφεθεί κάθε χώρα μόνη της, τελικά θα καταλήξουμε σε κατακερματισμένες αγορές και γεωπολιτικές εξαρτήσεις οι οποίες θα ανοίγουν χαραμάδες στην ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη Διαδικτυακή Εκδήλωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ με θέμα «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης: Τι έχει γίνει έως σήμερα».
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές και παρέπεμψε στις προτάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για κοινή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης από την ΕΕ. «Αν αρχίσουμε να απαντάμε εθνικά στις μεγάλες κρίσεις, τόνισε, τότε το υπερεθνικό μας διακύβευμα και η βαθύτερη ενοποίηση που είναι απαραίτητη θα χαλαρώσει» και η επόμενη μέρα της ενεργειακής και της γεωπολιτικής κρίσης θα δημιουργήσουν ερωτήματα για το κατά πόσον η Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, παρότι αντέδρασε με μεγάλη επάρκεια στην κρίση της πανδημίας, με την κοινή αγορά εμβολίων και με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε, με τον πόλεμο να έχει ενσκήψει πάνω στην ήπειρό μας, η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τις αξίες της και ταυτόχρονα να ενσωματώσει τις ανάγκες και τις ελπίδες των πολιτών για τη διαμόρφωση της Ευρώπης του αύριο, τονίζοντας τη σημασία που έχει ο Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους νέους μαθητές από τα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, επισημαίνοντας τον ενισχυμένο χαρακτήρα του προγράμματος Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027, ως βασικό παράγοντα για τη διασύνδεση της γνώσης και των νέων στην Ευρώπη.
11 Απριλίου, 2022